AANVEZEL-EXPERIMENT DINSDAG 1 NOVEMBER 2005
1. Aanvezelbak compleet.

2. Aanvezelbak met aandrukraam

3. Aanvezelbak met gaasraam waarop het aan te vezelen papier komt

4. Achterkant waarin het water wordt gedaan
AANVEZELEN IN DE DOOR ANTON
GEMAAKTE AANVEZELBAK

De bak heeft drie belangrijke onderdelen: een waterinlaat aan de achterkant (A), een aanvezelgedeelte (B), en een wateruitlaatkraan aan de voorkant (C). De ruimtes zijn gescheiden door een schot (D) dat niet tot de bodem reikt, zodat het water via de inlaat in het aanvezelgedeelte kan stromen. In het aanvezelgedeelte zit op ongeveer a van de bodem een rooster dat rondom afgeplakt is, zodat er geen vezels tussen door kunnen stromen als het water weggezogen wordt.
Een met de hand te plaatsen en weg te nemen aandrukraam (E) complementeert tenslotte de bak.
We vullen de bak met de doucheslang tot het water het rooster raakt. Er staat nu ongeveer 60 liter in de bak!
Dan demonstreert Anton even hoe mooi en geleidelijk het water naar boven stijgt door een emmer water in de water-inlaat te legen. Dit is nodig om in een volgende fase het aan te vezelen papier geheel onder water te dompelen, zonder het bloot te stellen aan een stortvloed van water, want er komt dan nog eens zo’n 20 tot 30 liter water bij.

Op het rooster hebben we een even groot stuk zeefdrukgaas gelegd en daarop, voor de eerste proef, allerlei gehavende papieren. Vervolgens daarop het losse aandrukraam om de papieren goed op hun plaats te houden bij het inlaten van de laatste liters water om de papieren geheel onder te dompelen.

Recept 1
500 cc water
5 gr. aanvezelpapier
5 gr. solvitose

1¼ minuut op hoge snelheid gemengd in de blender.Anton gooit het mengsel in de bak en verspreidt handmatig alles goed door de bak.


De kraan van de aanvezel-bak wordt opengedraaid en het water stroomt in volle vaart, via de gaten, door het fijne zeefdrukgaas, in de opvangbak, de vezelmassa achterlatend. Enthousiast ontdekken we dat de gaten keurig opgevuld zijn met de vezels. De dikte van de vezelmassa ziet er ook prima uit. We dekken het geheel af met bakpapier, omdat we nog geen TST of Firetpapier hebben. Nadeel is wel dat het bakpapier door het vocht direct gaat rimpelen. Of dat invloed heeft op het eindresultaat weten we niet.


Anton pakt het zeefdrukgaas bij de tegenover elkaar liggende punten uit de bak, om zo het geheel op de met vilt belegde plank te kunnen droppen. In eerste instantie dekken we dit geheel ook weer af met vilt, maar concluderen later dat dit niet nodig is, omdat het bakpapier geen vocht doorlaat. Met een plank er bovenop leggen we dan alles in de pers.
RESULTAAT:


Voordat we met het tweede recept beginnen, vullen we eerst weer de aanvezelbak tot aan het rooster met water, maar nu niet met water uit de doucheslang, maar met het opgevangen water van de vorige ronde.
Zo blijft het waterverbruik beperkt tot een éénmalige tap aan het begin van het proces.

schuimend vezel-Perfax mengsel

Recept 2
500 cc water
5 gr. aanvezelpapier
1 eetlepel Perfax
1½ minuut op lage snelheid gemengd (stand 1)

Zo gauw de blender draait, begint de massa enorm te schuimen, tot boven in de beker!
Ook na het uitschenken van het vezel-Perfax-mengsel houden we veel schuim in de bak, zelfs na het met kracht uitstromen van het water blijft er schuim achter op het aangevezelde papier. We zijn benieuwd wat daarvan terug te zien is als het papier droog is.
RESULTAAT:


Recept 3
500 cc water
5 gr. aanvezelpapier (= 11 vierkantjes)
5 gr. Perfax
1½ minuut op lage snelheid gemengd (stand 1)

Dit schuimt aanzienlijk minder en er komt en blijft ook nauwelijks schuim in de bak.
RESULTAAT:


Recept 4
500 cc water
5 gr. aanvezelpapier (= 11 vierkantjes)
5 gr. opgeloste gelatine
1 minuut op lage snelheid gemengd (stand 1)

Er is ook schuimvorming, maar minder dan bij de Perfax. In de bak is er geen hinder van schuim.
RESULTAAT:


Recept 5
500 cc water
2½ gr. aanvezelpapier (= 5½ vierkantjes)
5 gr. solvitose
1 minuut op lage snelheid gemengd (stand 1)

RESULTAAT:


Recept 6
500 cc water
3½ gr. aanvezelpapier (= 7 vierkantjes)
2½ gr. solvitose
1 minuut op lage snelheid gemengd (stand 1)

RESULTAAT: