Verslag werkdag 6 november 2004

Aanwezig zijn: Anton, Adrie, Hans, Frans, Henny, Jaap en Ine.
Fem zit heerlijk in Spanje en Jopie viert de verjaardag van haar zoon.

I
n een druilerige regen komen we allemaal weer tegelijk om 11.00 uur aanrijden. Groot is mijn verbazing als ik Jaap uit de auto van Anton zie komen. Hij had zijn belangstelling voor onze club maar direct in daden omgezet en was vroeg uit Den Helder vertrokken om op tijd aanwezig te zijn. In mijn enthousiasme had ik hem gezegd dat we om 10.00 uur begonnen! Misschien een idee voor de volgende keren???????

Wim stond ons al op te wachten met een pallet drukwerk: de nieuwe uitgave HBU.
Dus werd eerst met vereende krachten mijn auto geladen met de dozen katernen en plaatjes.

Toen was er koffie, kennismaken met Jaap Boij, aankondigen dat er de volgende keer nog een nieuw lid bij zou komen: Rob Comans, bijpraten over de gunstige financiële ontwikkelingen van de club door de verkoop van letters, bespreken van het gedane werk en de moeilijkheden die daarbij te voorschijn kwamen en afstemmen wat we vandaag zouden gaan doen.

Anton verbaasde iedereen natuurlijk toen hij zijn tweede boek liet zien: ook al bijna klaar, op het kapitaal besteken na en het perkamenten schildje!!!

Frans en Henny is het goed gelukt om thuis zelf de slotjes van het eerste boek te maken. Ze hebben in Alkmaar handige tangetjes om het messing te knippen op de kop getikt.
Maar ze moeten de slotjes nog aan de boeken bevestigen. Door allerlei gezondheisperikelen is daar nog niets van gekomen.

Vandaag wordt er hard gewerkt aan het maken van de platten van het tweede boek en het draaien van de perkamenten strengels voor de kapitaalkernen, door smalle reepjes perkament te bevochtigen, om die vervolgens samen in een gleufje van een kartonnen plaatje vast te zetten en dan stevig in elkaar te draaien en zo te laten drogen.

Hans is druk bezig met het op maat maken van de leren naaibanden, om ze vervolgens in het plat te rijgen en vast te spijkeren. Ook de perkamenten strengels voor het kapitaal werkt hij in het plat en daarna kan hij een opzet voor het naaiwerk op de naaibank maken


vastspijkeren van de naaibanden


het voorplat van Anton met de doorgeregen en vastgespijkerde naaibanden en de perkamenten strengels voor het bassiskapitaal


Jaap is druk in de weer met het aftekenen van de lijnen voor het maken van de gaten en gleuven in de borden van het tweede boek en daarna met het bewerken van de borden met boor en beitel.
Het naaien van het boekBij beide naaisels (links van Anton, rechts van Ine) liggen de naaisteken eigenlijk te ver uit elkaar, want je ziet de leren naaibanden er nog tussen door.
De gedachte dat je daar toch niets meer van ziet als je het boek in leer hebt gezet, bleek fout. Als je het boek gaat bekleden en je hebt de rondslagen wel strak op elkaar gewerkt, dan plak je het leer veel beter om de ribben heen. Houd daar dus rekening mee als je nog moet naaien!


Het maken van doorzichtig perkament voor het titelschildje

Anton en ik bereiden een oplossing van potas, (= kalium-carbonaat, als poeder gekocht bij verf molen De Kat op de Zaansche Schans voor € 2,80 per ons) en snijden voor iedereen stukjes geitenperkament op maat en leggen die volgens de aanwijzingen van Goddijn te weken en later in de pers.
Het perkament wordt inderdaad doorzichtig, maar niet zo helder als ik had verwacht

potas oplossen in de verhouding 1:1

geweekte stukjes perkament voordat ze de pers in gaan


Het maken van het chevron-kapitaal

stap 1. Met de eerste draad van binnen naar buiten de zeven wikkelslagen maken en vervolgens over de wikkelingen heen terugsteken naar het allereerste gat (A) en daar van binnen naar buiten steken.

stap 2. Over de gemaakte schuine steek naar het einde van de 7 wikkelslagen gaan en vlak daarnaast van binnen naar buiten steken. (B)


Dit komt overeen met het boek van Goddijn blz.28 2e kolom en de eerste 5 regels op blz. 29 van de eerste kolom en de tekeningen a-b-c op blz.28.

klik voor vergroting op de afbeelding

stap 3. Anton en ik struikelden vervolgens over de tekeningen d en e op blz. 28, waardoor we steeds verkeerd begonnen met de tweede kleur. Na lang puzzelen en hulp van Anton's dochter kwamen we tot de ontdekking dat je de tweede draad wel aanhecht op dezelfde plek als draad 1, maar vervolgens niet bij A, maar bij C, naast de wikkelslagen, van binnen naar buiten steekt.
Nu kun je rechts van de eerste diagonale steek met de tweede kleur de schuine steek maken, rechts van de eerste wikkelslag van binnen naar buiten gaan, de tweede schuine steek weer rechts naast de eerste maken en vlak naast de eerste draad weer naar buiten komen.
En dan wijst het zich vanzelf, want dan steken de twee gekleurde draden steeds keurig naast elkaar op de rug naar buiten en is het duidelijk hoe je de "acht" afwisselend vormt.resultaten Anton en Ine

klik voor vergroting op de afbeelding


Het maken van het schildvormige afdekplaatje

Tot slot van de dag zal Anton nog even helpen met het maken van het schildvormige afdekplaatje voor mijn tweede boek. Onder leiding van hem en met behulp van de sterke handkracht van de mannen produceer ik het plaatje waarmee de leren band op het boek vastgezet wordt. Het is nog niet helemaal fraai, maar ik ben er trots op.

De vorm van het afdekplaatje aftekenen

met de schuifmaat leren werken

handmatig de gaatjes boren

Anton doet voor hoe je de afgeschuinde randen vijlt

het resultaat !


De dag is voorbij gevlogen en inmiddels is het al 17.15 uur. Voldaan gaan we naar huis, vol goede moed om de volgende keer de eerste twee boeken helemaal af te hebben.