Zaterdag 6 augustus 2005

Vandaag zijn alleen Anton, Adrie, Marjolein, Fem en Ine present. Anton showt ons zijn nieuwe gereedschappen, die hij weer zelf gemaakt heeft: een lettertang, handfilets en lijnrollers, allemaal elektrisch te verwarmen en door een thermostaat op juiste temperatuur te houden. Het ziet er schitterend uit en nodigt uit om er mee te gaan experimenteren. En dat is ook de bedoeling van Anton. We mogen onze boekbanden ermee gaan versieren.

Fem en Ine hebben resultaten te laten zien: resp. de byzantijnse en gotische band (zie site bij "eindresultaten" onder "projecten"). Tot nu toe is Ine de enige die een omvlochten kapitaal op het gotische boek gemaakt heeft. De klavieren willen niet lukken. We begrijpen niet hoe die Turkse knoop gemaakt moet worden en vinden de tekeningen op bladzijde 61 heel onduidelijk. Er mist volgens ons een etappe.

Fem en Marjolein gaan werken aan de slotjes en zagen en vijlen dat het een lieve lust is. En de resultaten zijn perfect.


Ine maakt een voorbeeld band met gewatteerde platten en Fem zorgt voor de inwendige mens.

Anton en Ine experimenteren met het maken van gewatteerde banden. Volgens het GOC-boek zou je het hele plat, waar je schuimplastic los op legt, moeten omplakken met kraftpapier of i.d. Volgens Fem en Ine moet je het kraftpapier alleen om de zijkanten strak omplakken.
We merken op dat er plooien ontstaan als je het kraftpapier langs de zijkanten én aan kop en staart naar binnen plakt. Dat gebeurt niet als je alleen de zijkanten inslaat. Dat geeft uiteindelijk het mooiste resultaat.