Zaterdag 3 december

In verband met de Sinterklaasvieringen kunnen sommigen van onze groep niet de hele dag aanwezig zijn. Het wordt een ochtend van bijpraten, ervaringen uitwisselen, en elkaars werk bekijken, terwijl er 's middags diverse werkzaamheden verricht worden.

Er zijn weer gedichtenbundeltjes klaar.
Marjolein heeft voor de omslag en de schutbladen papier in banen van donker naar licht gespat, om "nabij en verder" in perspectief te verbeelden. De titel heeft ze in een verdieping "verder" geplaatst en ook te tekst verloopt in perspectief van "nabij" groot tot klein"verder".

Frans heeft voor de omslag linnen gebruikt en daarop glasweefselbehang gelijmd dat hij op kleur gebracht heeft. Voor de titel heeft hij weer het linnen gebruikt en de tekst met een goudliner in perspectief erop geschreven. Ook heeft hij het 15e eeuwse gotische boek klaar. (zie "eindresultaten" onder "Projecten" op de site.)

Jopie heeft zelf ook een exemplaar meegenomen om te laten zien hoe zij de 225 door haar in te binden gedichtenbundels maakt in een combinatie van kunstleer en natuurlinnen met een decoratie van een goudfolie-titeldruk en een opgeplakte tekening.
Jaap laat zien hoe je een leren hoek met rechte inslagen kunt maken, door van de hoek uit op de inslag recht in te knippen en daarbij een lipje te vormen dat om de hoek geplakt wordt, zodat de hoek goed afgedekt wordt. Vervolgens kunnen de inslagen daar recht overheen naar binnen geplakt worden.


Ook laat hij een door hem gerepareerde bijbel zien. Hij heeft zeer veel pagina's handmatig aangevezeld en ingestukt, en alle katernen opnieuw op touw genaaid. Jammer genoeg ontbreken er wel diverse bladzijden, o.a. het titelblad, zodat niet na te gaan is uit welk jaar de bijbel stamt. De oude band was zover verpulverd en kapot dat er beter een nieuwe gemaakt kon worden. De blinddrukstempeling van het lijnenspel op de oude band heeft Jaap overgenomen op de nieuwe band en ook het patroon van de rugversiering langs de ribben heeft hij getracht zo getrouw mogelijk na te maken met rolfileten.

Ine vertelt hoe zij en Fem linnen hoeken en papier stotend plakken en verwijst naar hun handleiding: "Je eigen boekje maken".
In het kort is de werkwijze als volgt: nadat eerst aan voor- en achterkant van de band de hoekjes afgetekend zijn, wordt het sierpapier op het voorplat geplakt. De band wordt omgedraaid om de inslagen van de hoeken in lijn met de afgetekende hoek in te snijden of in te knippen. Vervolgens wordt de band weer teruggedraaid en kan op het voorplat het sierpapier op de hoek langs een ijzeren liniaal in lijn met de ingesneden/ingeknipte inslagen afgesneden worden. De papieren hoek wordt voorzichtig weggetrokken, terwijl de liniaal stevig op zijn plaats gehouden wordt. Daarna kan de linnen hoek stotend tegen het sierpapier geplakt worden.


Frans komt niet uitgelezen in oude jaargangen van "De Graficus" en leest regelmatig interessante passages voor o.a. over sneevergulden, herkennen van weefsels, marmeren e.d.

Marjolein verdiept zich in het vervaardigen van het chevronkapitaal en na vele pogingen heeft ze tenslotte een fraai naaisel gemaakt. Als je maar eenmaal de slag te pakken hebt en de steken groot genoeg maakt, kun je rekenen op een goed resultaat.

Hans heeft in het boek van Hendrick de Haas afbeeldingen gezien van sloten die hij mooi vond voor zijn 5e boekmodel. De muiters heeft hij grotendeels klaar en is nu bezig met de slothaken. Hij is niet tevreden over zijn houten platten. Eén past niet goed langs de rug en daarom vraagt hij ons hoe hij dit probleem op kan lossen. Anton raadt hem aan toch een kneep aan het boek te slaan, zodat het plat beter langs de rug komt te liggen. Dus worden er aan Hans uitgebreid tips gegeven over kneep slaan. Toevallig had Anton kneepplanken bij zich zodat hij het een en ander duidelijk kan laten zien.


uitsparingen voor de sloten maken in het plat.

Ine heeft problemen met het rond buigen van de uiteinden van de muiters en slothaken, niet alleen omdat het messing zo vreselijk hard is, maar ook omdat ze niet weet hoe dat rond buigen het beste gedaan kan worden, dus roept ze de hulp van Anton in.
Hij laat zien dat je dit werk met verschillende tangen kunt doen, net wat het handigst voor je is. Een rondbektangetje voldoet, evenals een waterpomptang en een gewone nijptang. Met de tang aan de uiterste punt van het rond te buigen lipje begin je de ronding te maken. Vervolgens kun je de ronding op de rand van het aambeeld verder bewerken met de hamer en daarna weer verfraaien met het tangetje, net zolang totdat de ronding perfect is! Kortom een geduld- én krachtwerkje.
rond buigen van de haakjes