zaterdag 11 maart 2023

geschreven door Ine van den Broek-van Hilst

Variatie op de 'Australian binding'

Vorige maand lieten we op de site twee één-katern-boekjes van Coby zien, die ze gemaakt had via een workshop bij Leonie Vollenberg. Een variatie op de Australische binding, door niet de katernen via een harmonica met de band te verbinden, maar door met een sluitstrook band en één-katern tot een geheel te maken. We vonden het een leuk project om het deze maand op de werkdag met elkaar te maken.
Zo gezegd, zo gedaan, met weer ieders eigen variatie.

Een duidelijke beschrijving over het maken van de originele Australische bindwijze is te vinden via de volgende link:
https://makinghandmadebooks.blogspot.com/2012/12/instructions-book-structure-from.html


Behalve het maken van de variatie op de Australische binding, werd ook voorgesteld het omslag van leer te maken, waarop dan geborduurd zou worden. Ergens op internet gezien, maar niet terug te vinden!
De meningen waren daar verdeeld over, omdat getwijfeld werd over de haalbaarheid van leer als omslag t.a.v. dikte en stevigheid. Om erop te kunnen borduren zou je dun leer moeten gebruiken en dat zou weer te slap zijn als omslag. Ik zag die bezwaren niet.

In mijn voorraad leer vond ik een afgepast stukje leer met omgeplakte zijkanten dat geschikt was voor dit boekje, niet te slap en niet te dik. Ook het leer voor de sluitband komt uit de leer-resten-voorraad. Ik heb er twee stroken van 3 cm breed van gesneden en die op elkaar gelijmd, omdat ik de lelijke achterkant weg wilde werken. Ook heb ik strookjes van dit leer langs boven- en onderkant van het omslagleer gelijmd als afwerking.

Op internet had ik maanden geleden een interessante tutorial van Sarah’s Hand Embroidery gevonden over de borduurtechniek Kamal Kadai. Die tutorial heb ik geprint en als katern bestemd voor dit boekje.
https://www.embroidery.rocksea.org/hand-embroidery/kamal-kadai

Op het omslag borduurde ik boven en onder de sluitband de eerste twee variaties die Sarah beschrijft, en bemerkte al gauw dat je erg op moet letten om het weven niet te strak aan te trekken.
Toen het borduurwerk klaar was, heb ik het omslag met soepel varkensleer aan de binnenkant tegengeplakt, ook al om de achterkant van het boorduurwerk weg te werken.


 

 
 
Links de eerste spansteken waaroverheen geweven wordt.
Variatie op Australische bindwijze,
in leer met borduurtechniek Kamal Kadai,
gemaakt door Ine.


Eline kwam thuis tot de ontdekking dat ze al diverse boekjes in deze Australische bind-variatie gebonden had! Ze kan ons dan ook vandaag originele boekjes laten zien, die weer een goede inspiratiebron zijn om uit te putten.
 
De Australische bind-variatie van Eline.
 
De Australische bind-variatie van Eline.
 
De Australische bind-variatie van Eline.
 
De Australische bind-variatie van Eline.

Vandaag verwerkt Eline voor het omslag Zaansch Bord. Daar gaat ze ook op borduren en de inspiratie voor het borduurwerk kreeg ze van schilderijen van Miro.
Het omslag werkt ze in de rug op drie plaatsen door het blanco katern.
 
De Australische bind-variatie in wording van Eline,
in Zaansch bord met borduurwerk.
Annemiek zegt over haar boekje:
- Het omslag van mijn één-katernboekje is van Zaansch Bord.
- Het goudkleurig materiaal is dun folie dat op dun papier is gelijmd.
- De kreukels van het folie zie je nauwelijks op de achterkant.
- Bij het vouwen breken er op sommige punten stukjes folie af (zilverkleurige achterkant).
- De papieren ondergrond blijft wel heel bij het vouwen.
- Dit materiaal is wel deel van het omslag, maar niet van de binding.
- De banden, die de binding vormen, zijn gesneden uit 300 grams kraftpapier.
- De uiteinden van de banden zijn op het boekje genaaid.
 
De Australische bind-variatie van Annemiek.


Jopie heeft een katern gevouwen van gemarmerd papier dat zij ooit maakte. Omdat ze de papieren te saai vond, is ze op de gemarmerde pagina’s patronen aan het tekenen. Op de nu nog blanco achterkant van de pagina’s wil ze prints afdrukken met de gelli-plate.

 
 


Als schutblad heeft ze al een neurografische tekening in de afgelopen dagen ontworpen, hetgeen een heel werk was, dat haar uren bezig hield.
Vandaag ontwerpt en tekent ze de sluitstrook met een neurografische tekening in zwart-wit.
Daarna vouwt ze de sluitband in het midden van de rug van het katern naar binnen. Het uiteinde van de sluitband op het voorplat vouwt ze naar binnen en het uiteinde van de sluitband vanaf het achterplat wordt op het voorplat door een bandje gestoken om het boekje te sluiten.
 
De Australische bind-variatie van Jopie.