zaterdag 6 november 2021

geschreven door Ine van den Broek-van Hilst
LOCATIE

Tegen onze verwachtingen in toch weer een WhatsApp-sessie vanwege de nieuwe corona-maatregelen i.v.m. het alsmaar toenemend aantal besmettingen. Om ieder risico van ontmoeting met het ‘corona-spookje’ te vermijden, leek het ons dus verstandig om niet bij elkaar te komen. Hoe spijtig ook.


Vorige maand besloten we een opbergmogelijkheid te bedenken voor de serie boekjes lente-zomer-herfst-winter die we de laatste periode gemaakt hebben.

Eline
ontwierp een supermooie foedraal met klep om zo het geringe verschil in hoogte van de boekjes te verbergen. Bovendien verwerkte zij hierbij ook de toepasselijke vier-seizoenenhanger uit Spanje die we van Fem gekregen hadden.
De foedraal is aan de buitenkant bekleed met grijs Elefantenhaut en aan de binnenkant met groen Elefantenhaut.
 
Foedraal van Eline.

Annemiek
maakte van Gutta-beglazingsfolie een te sluiten doos, zodat de 4 boekjes door het doorzichtige folie goed te zien zijn en stofvrij opgeborgen kunnen worden. Met pattex heldere contactlijm kon zij de gerilde omgevouwen randen vasthechten.

Doorzichtige doos van Annemiek.

Coby stond voor een enorme uitdaging. De door haar gemaakte seizoenboeken waren zeer verschillend van grootte, dus het maken van een foedraal of doos vergde wel enige creatieve inventiviteit. Het werd uiteindelijk niet één doos, het werden er drie, maar wel met elkaar verbonden tot één geheel, waarbij de middelste doos twee laden kreeg. En dan bovenin ook nog een apart vakje voor de jaargetijden-sleutelhanger.

De vier jaargetijden boeken van Coby.
 
De boekendozentoren van Coby.

Ik heb een foedraal gemaakt van blauw bord, zodat ik geen afwerking met inslagranden nodig had.
De buitenkanten van de foedraal heb ik bekleed met dezelfde papieren als ik gebruikte voor de omslagen van de boekjes. Uit voorgestanste kartonnen alfabetvellen (van Folia) heb ik de seizoensnamen gedrukt en opgeplakt. Om de boekjes gemakkelijk uit de foedraal te halen, lijmde ik lintjes in de ruggen van de boekjes.
            Lente                                    Zomer                                    Herfst                                              Winter
 
Deze letters gebruikte ik voor de teksten van de jaargetijden op de foedraal.
De letter-pakketjes zijn nog te bestellen bij Amazon.

Het ‘boekbinderskarton blauw’
is te koop bij Gerstaecker
in de formaten 120 x 70 cm en 60 x 70 cm.
Er zijn diverse diktes: 1,5 mm / 1,8 mm / 2 mm / 2,4 mm en 3 mm.
Ook in zwart verkrijgbaar.


DOORGEVEN VAN HET BOEKBINDVIRUS

Passe-partout-boekje
We hebben een aantal buurvrouwen besmet met het boekbindvirus. We worden omringd door zeer enthousiaste dames die meer en meer willen leren van de diverse technieken. En een 7 jarige kleindochter van een van de buurvrouwen popelt geregeld om te mogen komen om boekjes te maken.
Het is geweldig om deze interessante en creatieve hobby door te kunnen geven en het is voor ons een ideale stimulans om bezig te blijven. Zo zijn er al tal van fraaie projecten verwezenlijkt, waarvan we hier enkele voorbeelden van willen geven.
Bij het maken van een passe-partout-boekje waren de enthousiaste opmerkingen niet van de lucht: “wat is dit leuk” en de resultaten waren grandioos.

De passe-partoutboekjes
met tekeningen van Annemiek Hermarij (https://hermarij.exto.nl )

De drieluikdoos
© Wim Gremmen
Dit ontwerp van Wim Gremmen lokt steeds weer bewonderende blikken op en wordt dan ook graag nagemaakt. Het vereist geduld en zeer nauwkeurig meten en snijden van de materialen, maar dat wordt beloond met een zeer fraai resultaat. Tijdens het maken van de drie doosjes kwamen er diverse ideeën langs voor de inhoud van de doosjes. Als leuk idee werd geopperd om mini-knijpertjes in de doosjes te lijmen, om zo steeds andere kaarten, foto’s, miniboekjes e.d. te showen.
 
 
 
de doosjes ingeklapt

 
de foedralen


Driehoekleporello met foedraal
In het tijdschrift Letterpalet van september 2021, nummer 139, staat de beschrijving van een driehoekleporello met foedraal. Dat was weer een goed idee om met de diverse dames te gaan maken en mogelijke andere sluitingen voor het doosje te bedenken: met een splitpen en koordje, met een magneetje, met een kraal en elastiek, met brad en koordje, etc.
 
met magneetje
 
met splitpen en koordje
 
 
met brad of kraal met elastiek of koordje

De leporello wordt gevouwen van een lange strook waar, volgens deze beschrijving, eerst een hoek van
60 graden afgesneden wordt. Driehoeken vouwen op een rechte strook geeft ook een goed resultaat.
Op de uiteinden van de leporellostrook worden beklede bordjes geplakt. En de strook kan beplakt of beschreven worden. Het grappige is dat je het ‘boekje’ op 6 verschillende manieren kunt openen door steeds een hoek te draaien.
 
 
de leporello dicht en open.
 
   


Schmetterlingbindung
ofwel
vlinderbinding
Deze vlinderbinding hebben we genaaid volgens Peter Baumgartners beschrijving.
http://www.papierdesign.de/tutorials/binding/schmetterlingbindung

Omdat het omslag meegenaaid wordt, hebben we dat eerst toepasselijk met een vlinder-embossingfolder door de Cuttlebug gedraaid, een apparaatje waarmee je kunt embossen en stansen.
Deze vlinderbinding naai je met 4 naalden, met twee aan twee steken. Tijdens het naaien bedachten we dat je op diverse manieren kunt variëren door verschillende kleuren garen te nemen aan kop en staart, de kleuren naaigaren tijdens het naaien af te wisselen, een kruissteek toe te voegen op de rug of zelfs van kop naar staart door te gaan en zo de kleur per katern te verwisselen. Mogelijkheden legio.
Waar deze binding zijn naam ‘vlinder’ aan te danken heeft, bleef ons een vraagteken.


blauw garen aan de kop,
geel aan de staart.

 
blauw en geel garen afgewisseld en een kruissteek op de rug
om het garen te verwisselen van richting.
    
De buitenste twee katernen genaaid met geel garen en de middelste drie met blauw garen.
Een gestanste vlinder geplakt op het eerste blad.

Tenslotte hebben we het omslagkatern van 300 grams regenboogkarton, met een dun karton ertussen, op de randen rondom op elkaar gelijmd.


Boekbindster in spe

Een meiske van 7 jaar, zo enthousiast, zo handig en zo creatief.
Ze wilde heel graag iets doen met de cuttlebug, want ze had de boekjes gezien die we ooit met de kinderen op de beurs in Leiden gemaakt hadden van Zaansch Bord.
De cuttlebug was echter geheel kapot in de prullenbak beland. Maar gelukkig hadden we nog de Sizzex, een mini cuttlebug in feite. Met dit machientje kun je ook embossen en stansen. Als voorbeeld hadden we 2 mini-boekjes gemaakt. Eentje met een meegenaaid omslag uit goud glimmend karton waarin een gestanste giraf met daaronder een rood papier geplakt. In het omslag kon een magneetje verwerkt worden om het boekje te sluiten. Een genaaid boekje met een open rug.
Het andere boekje kreeg een dichte rug, ook een omslag van glanzend karton om mee te naaien, en een reliëf-embossing opgeplakt op het voorplat, waarbij het lijkt alsof het reliëf in een passe-partout zit.
Beide boekjes werden gemaakt. Zij stanste een olifant op het voorplat en een aapje op het achterplat. Bovendien naaide ze allerlei katerntjes van gekleurd papier tot boekblok.
En uiteraard werden de boekjes trots getoond!
    
 

Volgende bijeenkomst

vanwege de decemberdrukte pas in het nieuwe jaar,
niet op de eerste zateradg,
dan is het Nieuwjaarsdag,
maar op 8 januari.