”.
zaterdag 3 juli 2021
geschreven door Ine van den Broek-van Hilst
PROJECT VAN DE MAAND
VIER JAARGETIJDEN PROJECT
Deze maand werd het thema
ZOMER


Corrie koos als kleur voor de zomer rood vanwege de weelderige bloei van de klaprozen. Die bloemen heeft ze gedroogd en de bloemblaadjes in een leporello verwerkt. Verder bracht ze illustraties aan door middel van sjablonen om er vervolgens diverse soorten papier over te lijmen.

 
 
Zomerboek van Corrie.

Om inspiratie op te doen vroeg Coby zich af wat ze in de zomer, haar favoriete seizoen, graag deed: zonnen, in de natuur zijn, blauwe luchten kijken. Zo kwam zij op het idee om iets met de zon te doen en dus met cyanotypografie te gaan werken.

Cyanotypografie is een fotografisch proces waarbij na ontwikkeling een cyaan blauwe afdruk ontstaat.
De Engelse wetenschapper, fotograaf en astronoom John Herschel ontdekte dit proces in 1842.
Hoewel John Herschel wel de ontdekker is van het cyanotypografische proces, was Anna Atkins degene die het toepaste in de fotografie. Zij bracht een gelimiteerde serie boeken uit met cyanotypografische afbeeldingen die varens en andere planten beschreven. Doordat zij gebruik maakte van dit proces, wordt zij ook wel gezien als de eerste vrouwelijke fotograaf.

Het proces gebruikt twee chemicaliën: - Ammoniumijzercitraat - Kaliumhexacyanoferraat.
Als deze twee stoffen worden blootgesteld aan sterk licht veranderen ze in Pruisisch blauw. Wanneer de chemische middelen zijn weggespoeld met water, blijft er een stabiele en kenmerkende blauwe kleur achter, waarbij de afbeelding in witte lijnen wordt weergegeven.

Coby heeft de te gebruiken papieren met de chemische stoffen bewerkt en op deze voorbehandelde papieren allerlei plantenblaadjes uit haar tuin gelegd. Vervolgens de papieren aan de zon blootgesteld om de ontwikkeling in gang te zetten. Daarna heeft ze alle papieren als leporello aan elkaar geplakt en kwam toen tot een totale lengte van 2,60 meter.
Het omslag is ook gemaakt van een cyanotypografie, met een elastiekje erom en met wat stanslettertjes erop om de titel ‘zomer’ te maken. Het eindresultaat is een mooi zomers boekje geworden, gebruikmakend van een stralende zonnige techniek.
.
 
Zomerboek van Coby.


Ik associeer de zomer ook, net als Coby, met de kleur blauw: blauwe luchten, blauw water, blauwe bloemen.
Voor de katernen heb ik nuances blauw printerpapier gevouwen. De pagina’s heb ik gevuld met gedichten, gezegdes, bloemenplaatjes en wetenswaardigheden, op blauw papier geprint.
Het omslag heb ik gemaakt van lagen op elkaar gelijmde luier-inleg-doekjes (Nappy liners), met blauwe draden, blauwe bloemen en blauw papier er tussenin.
De binnenkant van het omslag heb ik tegengeplakt met een blauw azijnmarmer.
De katernen zijn met een cahiersteek aan de rug van het omslag genaaid. 
Zomerboek van Ine.

Annemiek vond haar inspiratie voor het zomerboek ook, net als Corrie, in de klaprozen en heeft voor het weergeven van deze bloemen crêpepapier gebruikt, omdat dit de structuur van de klaprozen het beste benadert. De klaprozen heeft Annemiek per bladzijde tussen folie verwerkt. De folie zit tussen 2 lagen 1mm bord die met een rond passepartout op elkaar gelijmd zijn.
Ze koos voor het heldere folie omdat bij mooi weer de lucht ‘s zomers ook zo helder is. De folie loopt door als verbinding, als kneep, en tussen op elkaar gelijmde repen 1 mm bord.
Het omslag is van 330grams bord, gelijmd op de rug van het boekblok.
Het boekje heeft, net als het lenteboekje, 8 pagina’s van 15 x 15 cm en is inclusief folie-tussenstukken en repen bord 15 x 18 cm. Het is 1,8 cm dik.
 
   
Zomerboek van Annemiek.

Fem blijft bij het ontwerp van haar Lenteboek voor de jaargetijdenserie. Dit is het zomerboek in de serie.
 
Zomerboek van Fem.

VOUWWERK À LA ALISA GOLDEN
Fem en ik hebben weer enkele objecten gevouwen van hoofdstuk 6, de Movable Books, uit het boek van Alisa Golden: Making Handmade Books.
Simple Pop-up Card. pag. 122.

Een ‘volvelle’ of wheel diagram is een papieren constructie met draaiende onderdelen. Alisa beschrijft deze kaart op pagina 123 en 124. Fem maakte deze volvelle van een Valentine kaart.
   
Volvelle van Fem.

Een ‘woven accordion’ ofwel een Jacobs ladder gemaakt van papier, door Alisa benoemd als ‘Bonnie’s ladder’ omdat het een ontwerp is van Bonnie Thompson Norman.
Er wordt van een lange strook papier een accordeon gevouwen waarin vervolgens vanaf de eerste dalvouw tot de laatste twee horizontale evenwijdige insnedes gemaakt worden.
Losse kaartjes ter breedte van een accordeondeel worden er dan wisselend aan de voor- en achterkant doorgeweven.
 
'Woven accordion', links van Fem, rechts van Ine.

‘Magic wallet’, het overbekende tovermapje. Alisa maakt dit mapje met twee horizontale bandjes op het ene deel en één horizontaal bandje op het andere deel. Pagina 137 en 138.
Ik vind dat een minder stabiel resultaat geven dan een mapje met 4 bandjes, waarvan er eventueel twee gekruist worden op één deel.
 
Tovermapje van Fem.
 
Tovermapje van Ine.

Three-Panel Jacob’s Ladder Book van pag. 139 t/m 142.
Alisa maakt dit accordeon gevouwen item van op elkaar geplakt bord met lint of papieren strips ertussen.
 
'Three-Panel Jacob’s Ladder Book' van Fem.
   
'Three-Panel Jacob’s Ladder Book' van Ine.
 

Jaren geleden hebben Fem en ik al eens een
Jacobs ladder in elkaar gezet, maar de mijne was in zoverre mislukt dat sommige kaarten op zijn kop bleken te zitten toen die ladder klaar was.
(linker foto hiernaast)

Omdat de kaarten erop vastgeplakt zijn, kan ik ze er niet afhalen zonder beschadigingen en dus ben ik nog altijd op zoek naar diezelfde boerderij-ansicht-kaarten.

Tips over verkrijgbaarheid van deze kaarten zijn welkom!

Rechts de Jacobsladder met 'muiskaarten' van Fem.

 
Het leek me dus een prima idee om nog eens volgens de beschrijving van Alisa op de pagina’s 143 t/m 145 deze Jacobs ladder te werk te gaan. Maar o, wat een ellende. Ik raakte steeds het spoor bijster, zo omslachtig als zij deze ladder beschrijft. Vind ik althans.
Toen ben ik maar eens op internet gaan zoeken naar een duidelijke beschrijving en vond die inderdaad bij https://mamaduizendpoot.com/een-jacobsladder-van-papier
Zo eenvoudig beschreven en zó makkelijk om te maken.
In een mum van een tijd had ik dus een perfect resultaat.
 
Jacobs ladder met verhaal van sneeuwwitje
gemaakt door Ine.

HET VIER JAARGETIJDEN PROJECT
wordt vervolgd met
HERFST