Zaterdag 1 augustus 2020
geschreven door Ine van den Broek-van Hilst

TWEE-KATERN BINDINGEN
Wie A zegt moet ook B zeggen dus gaan we stug door met het volgende hoofdstuk uit het boek van Keith Smtih in de serie Non-Adhesive Binding, Volume II: 1-2- & 3-Section Sewings.
Keith schotelt ons in dit hoofdstuk (2-section sewings) een aardige variatie aan steken voor, steeds in een ingewikkelder patroon. Ook geeft hij de suggestie om de opening tussen de twee katernen eventueel onzichtbaar te maken door de katernen in het dal van een harmonicavouw te naaien. En dat geeft inderdaad een mooi effect.
De bergvouw van de harmonica tussen de twee katernen.

Eline zocht een oplossing voor het opbergprobleem van alle gemaakte en te maken boekjes. Waar laat je al die exemplaren?
Ze kwam op het idee de boekjes te vervangen door losse strookjes Zaansch Bord, omdat die aanzienlijk minder plaats innemen. Deze strookjes lijmde ze op 2 dunne reepjes tyvek en naaide er met katoen de steken op. Op de achterkant van deze strookjes schreef ze de naam van de steek en het paginanummer, verwijzend naar het boek van Smith, zodat de werkwijze altijd terug te vinden is.


De strookjes van Eline opgevouwen tot een smalle bundel.
De strookjes van Eline uitgevouwen, zodat het een rij boekjes lijkt.


Annemiek bedacht een zeer originele opbergmethode voor de genaaide 2-katernen: een carrousel. Die is -inclusief deksel- zo gemaakt dat de ruggen van de boekjes geheel zichtbaar blijven.
Ze heeft 30 boekjes gemaakt met elk 2 katernen om goed te laten zien hoe het er ook aan de binnenkant uit komt te zien. Plus een boekje met de getekende werkschema’s, want ze had geen beschrijving, alleen foto’s. Maar ze vond het erg leuk om uit te puzzelen hoe die naaisteken in elkaar zaten. En dat is perfect gelukt.

Als m
ateriaal voor de boekjes gebruikte zij 80 grams papier voor de katernen,
120 grams kraftpapier voor de omslagen en voor het naaien boekbindersgaren nr.10.

Voor de carrousel nam zij 2 mm dik grijsbord, 120 grams kraftpapier, doorzichtige stevige kunststof overhead-vellen, een stukje rondhout van een bezemsteel, een stukje sisal-touw, boekbinderslijm en voor het lijmen van de kunststof pattex contactlijm.

D
e maat van de katernen is 6 x 14,7 cm en van de omslagen 6,75 x 15 cm met een rug van 1,5 x 15 cm.

D
e doorsnede van de carrousel meet 16,5 cm.
Hij is 18 cm hoog met een
omtrek van 52,5 cm

.

Carrousel ontworpen door Annemiek voor de 2-katern-boekjes.

Fem maakte cassettes, bekleed met elefantenhaut, voor de 1-katern-boekjes van vorige maand en voor de 2-katern-boekjes van deze maand.

Cassettes van Fem met 1- en 2-katern-boekjes.

Links de cassette met de 1-katern-boekjes van 16 x 11 cm, met een rug van 8 mm.
Rechts de cassette met de 2- katern-boekjes van 15,5 x 10,5 cm met rug van 10 mm. Voor de omslagen van de 2-katern-boekjes heeft ze 250 grams bruin papier gebruikt.


Bij het maken van de cassette voor de 2-katern-boekjes liep Fem tegen het probleem op dat de ruggen breder waren dan de voorsnedes van de boekjes.
Dus gingen de boekjes kantelen in de cassette.
Daar heeft ze toen een oplossing voor bedacht door driehoeken (wiggen) te vouwen en die om de 5 boekjes tussen de voorsnedes te plaatsen. Op die manier is de breedte van de voorsnedes gelijk geworden aan de ruggen.


De gevouwen wiggen tussen series van 5 boekjes.

De wiggen zijn tegen achterzijde van de cassette gelijmd.
Resultaat: de boekjes blijven keurig staan.

Corrie maakte, om de boekjes bij elkaar te houden, per 7 boekjes een papieren wikkel in de kleuren van de boekjes, met een open achterkant. Ook een goede oplossing, want nu kunnen ze stevig op een plank of kast staan.

De papieren wikkel rondom 7 boekjes, ontwerp van Corrie.

De boekjes zijn 10 bij 10 cm met katernen van 80 grams papier. Voor de omslagen gebruikte Corrie 150 grams gekleurd karton en voor de wikkels 80 grams papier.
Ze
naaide met cottolin, dat is een mengsel van linnen en katoen.

Per 7 boekjes geordend en stevig staande 2-katern-boekjes. Ontwerp van Corrie.
Ze koos één steek uit, de Barber Pole, om toe te passen op een boekje van 11 cm bij 29 cm waarin katernen genaaid zijn van 90 grams papier.
Een boekje met een prachtige omslag door Corrie gemaakt met haar favoriete sjablonentechniek
op een ondergrond van lichtblauw 180 grams karton.
Volgens Corrie perfect om mee te werken, omdat het karton niet kapot gaat als je rilt.


2-katern-boekje genaaid met de Barber Pole
door Corrie.

Coby ontwierp een foedraaltje van Zaansch Bord voor de serie 1-katern-boekjes.


Foedraaltje van Zaansch Bord gevouwen door Coby.


Met het naaien van de 2-katern-boekjes is Coby nog bezig, maar er zijn er inmiddels al 19 klaar, zoals te zien op onderstaande foto.

Van links naar rechts de volgende steken op de boekjes van Coby:
Parallel Bar
The Dash
Dot Dash & Bars
Diagonal & Bars
Alternating Diagonal & Bars
Standing Z's or lying N's
Broken Z's in spiegelbeeld
Zigzag
Lightning Bolt
Pinking Shears
Pinking Shears & Bars
Carets
Sets of Diagonals Bars
Lattice
X'
s
Alernating X's
2-section twisted X
Twisted X with Bars
Linked X


Ik heb de diverse steken met de variaties, net als bij de 1-katern-boekjes, weer per kleur genaaid. Bij sommige boekjes heb ik de katernen in de dalvouw van een harmonica genaaid om de ruimte tussen de katernen te bedekken, een suggestie van Keith Smith.

De boekjes van Ine.

De boekjes zijn 85 x 95 mm met een rug van 10 mm.
Voor de katernen heb ik stevig tekenpapier gebruikt en op ieder katerntje heb ik schutbladen gelijmd, zodat je in het midden van het boekje een gekleurd dubbelblad ziet. Op het voorplat heb ik een geprint etiket geplakt met de titel van de desbetreffende naaisteek.


Ik ga door met het maken van boekdozen voor de boekjes, zodat ik een identieke serie voor de 1, 2 en 3 katernbindingen krijg. De boekdoos voor deze 2-katern-boekjes is nog niet helemaal klaar. Ik maakte de doos van 2,4 mm blauw karton dat ik ooit bij Gerstaeker (gerstaecker.nl/Boekbindpapier-blauw.html) gekocht had met het idee de binnendoos niet te hoeven bekleden. Het materiaal was echter tamelijk hard en zeer moeilijk te snijden. Bovendien bleken de verbindingen van onder- boven-en zijkant toch te zwak zonder versteviging van bekleding. Dus ga ik alsnog die kanten beplakken met linnen. Het omslag van grijsbord is bekleed met buckram en geprint canvas.

De boekdoos sluit met een lint op het achterplat. Zowel onder de bekleding van het achterplat als in het lint zijn ronde magneetjes van Boektotaal verwerkt.

Mijn boekdoos in wording.

Jopie kan totaal niet enthousiast worden voor het naaien van die katernboekjes nadat ze een aantal 1-katern-boekjes genaaid heeft van 12 bij 18 cm en gebonden in karton van hangmappen.

1-katern-boekjes van Jopie.

Wel héél enthousiast is ze bezig met het tekenen van zentangle-figuren en bloemen.
Ze heeft 3 katernen gevouwen van handgeschept papier die ieder gevuld worden met andere onderwerpen en later gebonden worden tot een boekje.

Het eerste katern is al klaar met zentangle-figuren, gebaseerd op Ricks 'Paradox'.
Rick Roberts is samen met zijn vrouw Maria Thomas de grondlegger van de Zentangle-methode. Samen hebben zij heel veel patronen ontworpen en een naam gegeven.


Het 2e katern wordt gevuld met tekeningen van bloemen. Tekeningen van 10 bij 10 cm, die met veel geduld en precisie tot stand komen met een Stabilo 0,4 mm tekenpen.
Jopie tekent niet volgens een bepaald schema, alleen vanuit een idee.

Op het vierde blad in het katern moesten Zonnebloemen komen. Dat was het idee. Dus begon ze met één bloem. En zo vulde zich al tekenend het vierkant met zonnebloemen.

Zonnebloemen getekend door Jopie.
Andere tekenbladen gevuld met bloemen door Jopie.

Het BBC-plan is om door te gaan met het derde hoofdstuk van Keith Smith: 3-section sewings. Daarin beschrijft hij maar liefst 76 naaisteken van de 100 die hij bedacht heeft volgens zijn schrijven in het voorwoord. Gaandeweg kwamen er steken bij of vielen er af. Vele zijn uitbreidingen van de steken van de 1- en 2 katernbindingen. Het wordt dus een inspirerende ontdekkingsreis in de stekenwereld, waarover volgende maand meer kunnen vertellen.