Zaterdag 4 juli 2020
geschreven door Ine van den Broek-van Hilst
Weer een WhatsApp-sessie. Nu hopelijk de laatste keer! Misschien kunnen we in augustus weer bij elkaar komen. Dat wordt wel tijd, want de stapels gemaakte boeken worden alsmaar hoger en hoger, en daar hebben we wel een hele dag voor nodig om alles te kunnen bekijken!

ÉÉN-KATERN-BINDINGEN
Vandaag zien en lezen we over onze ervaringen met de één-katern-bindingen die Keith Smith beschreven heeft in de serie Non-Adhesive Binding:
1-2- & 3-Section Sewings Volume II.


Voor de '1-section sewings' heeft Fem één-katern boekjes gemaakt van 11 cm breed en 16 cm hoog, met een rug van 8 mm. Voor de omslagen gebruikte zij karton van dossiermappen in 13 verschillende kleuren. Genaaid is met Barbour nr.12 ecru.

één-katern-bindingen genaaid door Fem

één-katern-bindingen genaaid door Annemiek.

Bij 2 boekjes heeft Annemiek in plaats van een simpel steekje een knoopjessteek gemaakt. Dat is te zien in boekje 4 en 8 van links naar rechts.

Bij het tweede boekje van links heeft zij de gele draad een omslagje om de rode draad laten maken, in plaats van hem er alleen doorheen te halen. Dit deed zij om de gele graad een beetje mooier op zijn plaats om de rode draad te houden.

Gebruikte materialen:
omslag: Zaansch Bord 15 x 21,4 cm
k
aternen: romandruk 4x 14,6 x 20 cm
schutbladen: oude wegenkaarten, 1x 14,7 x 22,1 cm
Naaigaren: rood en geel borduurgaren.

De boekjes zijn 15 cm breed en 21,5 cm hoog, met een rug van 8 mm.


Annemiek koos voor rood en geel naaigaren vanwege de kleuren op de wegenkaarten die zij als schutbladen toepaste.

één-katern-bindingen genaaid door Ine

Ik heb alle door Keith Smith beschreven naaiwijzen voor één-katernboekjes uitgewerkt met de diverse variaties van één steek. De boekjes zijn 10,5cm breed en 9,5cm hoog, met een rug van 8 mm.

Als basis voor één katern vouwde ik de twee geperforeerde kaartjes dubbel van de jaarkalender uit Flow, met daarop vier dagen.
Dit katern schoof ik in een schutblad waarop de naam van de steek te lezen is.
Het geheel naaide ik in een gekleurde omslag met daarop een treffende quote van één van de dagen uit dat katern.

Iedere naaisteek met zijn variaties kreeg een eigen gekleurde band. Het was even een gok of de perforaties niet zouden scheuren tijdens het naaien. Nee dus, het lukte prima.

Tenslotte heb ik een boekdoos gemaakt om alle één-katernboekjes ordelijk op te bergen. De illustratie op het voorplat en de titel op de rug heb ik geprint op canvas.
De boekdoos sluit met magneetjes, verwerkt in de uiteinden van de banden en in de voorsnede van de boekdoos. Het zijn ronde sterke magneetjes, gekocht bij Boektotaal.

boekdoos voor de één-katern-bindingen gemaakt door Ine

Coby heeft van 280 grams groen papier een omslag gevouwen rondom een dun katern. Ze naaide passend bij het omslag met groene koordzijde!
Daarna heeft zij een harmonica gevouwen, waar zij de steken die ze genaaid had op de boekjes, nogmaals genaaid heeft, als een soort naslagwerkje.


één-katern-bindingen genaaid door Coby

naaisteken van de één-katern-bindingen genaaid op een harmonicastrook door Coby
De stekenreeks in de bovenstaande harmonica correspondeert met de naaisteken op de 10 katernen erboven. Helaas zijn de naaisteken van het tiende katern onzichtbaar, maar wel te zien in de harmonica.


één-katern-bindingen genaaid door Corrie
De vierkante gele en grijze één-katern-boekjes van Corrie zijn 10 cm breed en hoog en hebben een rug van 8mm.

In de boekjes schreef Corrie de door Joke Blauw gedichte haiku’s en illustreerde die toepasselijk op de pagina ernaast.




TWINED BINDING
Corrie laat ons foto’s zien van de bindingen die zij gerealiseerd heeft in de afgelopen weken. De twined binding interpreteerde ze zelf met, zoals ze dat heel treffend schreef, 'een knipoog naar de Twined Binding van Roberta Lavadour' en noemde het ‘draadjesboek’! Het is weer een kenmerkend Corrie-boek geworden.


TWINED BINDING van Corrie

ORIGATA BINDING

ORIGATA BINDING van Corrie
Deze origata binding is gemaakt door Corrie met een omslag die zij bewerkte met haar favoriete sjabloontechniek.

ORIGATA BINDINGEN van Annemiek
In het verslag van juni 2020 vertelde Annemiek hoe ze deze origata binding, links op de foto, had gemaakt en met welke materialen. Het leek haar leuk, zo zei ze, om met transparant materiaal te werken zodat je goed iets mee krijgt van de constructie.
Maar het transparante materiaal bleek lastig te bewerken omdat het gauw scheurde.

Al doende leer je en dus wilde ze, nu ze wist hoe met dit materiaal goed te werken, nog meer origata bindingen maken. En dat resulteerde in twee nieuwe exemplaren, (rechts op bovenstaande foto, waarbij ze de banden over de rug liet lopen i.t.t het eerste exemplaar. Rest alleen nog katernen in de twee nieuwe banden te verwerken.

ORIGATA BINDINGEN van Annemiek, waarop het verschil in verwerking van de banden goed te zien is.

Komende maand storten we ons op de ruim dertig twee-katern-bindingen die door Keith Smith beschreven worden 1-2- & 3-Section Sewings Volume II.
Hij zegt er zelf over:

These booklets are ideal for many projects by book artists and calligraphers.
2-Section Sewings:
Some booklets have too many pages for a single section sewing.
In the past, my books with over thirty-two pages but less than seventy
were limited to the traditional 2-section pamphlet sewing.
That is why I devised these sewings.