Zaterdag 6 juni 2020
geschreven door Ine van den Broek-van Hilst

IN DE BAN VAN CORONA
Nog steeds houdt het corona-virus ons in bedwang en moeten we weer onze toevlucht nemen tot Whatsapp als surrogaat voor onze maandelijkse bijeenkomst.

ORIGATA BINDING
Zoals we in het vorige verslag van mei 2020 schreven, zouden we ons deze afgelopen maand verdiepen in de Origata binding die Julie Auzillon ontwikkeld heeft, gebaseerd op de manier waarop Japanners prachtige gevouwen verpakkingen creëren: de origata techniek, die hier minder bekend is dan de origami vouwwijze.
Aansluitend aan deze Japanse technieken liet ze zich voor haar papier voor de gevouwen stroken leiden door de Japanse techniek orizomegami: het kleuren van op bepaalde manieren gevouwen papier. Al haar bindingen voor de origata bindwijze heeft ze met deze techniek uitgevoerd. Haar werkwijze heeft ze uitvoerig, gedetailleerd en duidelijk beschreven in haar boek, een ware aanrader voor wie deze binding ook eens wil toepassen.




1-katern-Origata-binding van Coby.

Dit boekje heeft Coby met één katern gebonden, zoals Julie Auzillon ook aanraadt om daar mee te beginnen. De band heeft platten van dubbelgevouwen groen Fabriano-papier. De sierstrook is gevouwen van Nepalees handgeschept papier.
Voor de bandjes is perkamentpapier gebruikt.

Hierna kwam de uitdaging om een boekje te maken met 2 katernen. De platten zijn gevouwen van effen Canson Mi- Teintes papier. Dat papier heeft Coby ook gebruikt voor de bandjes, maar dan net in een andere kleur. De sierstrook heeft ze gevouwen van een mooie ecoprint.


2-katernen-Origata-binding van Coby.


Fem koos voor de platten een blauw Ingres Vergé 130 grams papier en voor de sierstrook een marmer van Eva van Breugel. Het boekje heeft een A5 formaat met één katern van 8 dubbel gevouwen A4 bladen, die beplakt zijn met een kopie van de werkwijze.


1-katern-Origata-binding van Fem.


Het leek Annemiek leuk om met transparant materiaal te werken, zodat je gemakkelijk iets mee krijgt van de constructie. Dus koos zij kalkeerpapier in groen, blauw en dessin.


Afmeting:

Band: 15 x 12 cm

Rug: 1 cm breed.

Katernen: 4 stuks van 14,8 x 10,3 cm.

4-katernen-Origata-binding van Annemiek.


Maar het materiaal werkt niet gemakkelijk want het kan redelijk snel uitscheuren. Daarom heeft Annemiek de blauwe banden van de rug, daar waar het niet zichtbaar is, beplakt met een klein stukje plakband ter versteviging. Dan snijdt de naaidraad niet zo gauw de blauwe banden door.

Voor de 4 katernen nam zij 110 grams tekenpapier en voor de rug een dubbel stukje melkpakkarton, bekleed met blauw kalkeerpapier.


Katernen van de Origata-binding van Annemiek.

De katernen zijn aan het rugdeel bevestigd met een dun katoenen draad. Annemiek paste een variatie toe door om de bandjes te naaien die binnenlangs in de rug lopen, zodat de rug aan de buitenkant geheel gaaf is.


Katern via bandje binnenlangs in de rug genaaid.


Omdat de beschrijving van Julie Auzillon uitgaat van één dik katern, gebruikte ik voor het boekblok 14 vel dubbelgevouwen dik tekenpapier om zo een stevig katern te krijgen. Uiteraard bestaat dan na het vouwen een flink trappetje aan de voorsnede. Daarom heb ik het boekblok schoon gesneden, maar door de dikte van het katern gaat de voorsnede na het naaien toch weer een trapvorm aannemen, hoe je ook gelijkstoot.
Achteraf vind ik het katern toch veel te dik en het gebruikte papier te stug.
De grootte van het boekblok is 140 mm breed en 148 mm hoog.


1-katern-Origata-binding van Ine.

De platten heb ik gevouwen van 280 grams linnendoek van 100% canvas katoen en geverfd met batikverf.
Het sierpapier is gevouwen van Unryu-papier, dat ik bewerkte met de Orizomegami- techniek. Met dit papier bekleedde ik ook het rugdeel. Helaas had ik van het orizomegami-papier een te korte strook en kon ik dus geen bredere vouw op de platten maken en ook voor de schutbladen kwam ik in de breedte een strookje tekort.

Het Unryu-papier is prima te verwerken papier, stevig en scheurvast en
is o.a. op rol te koop bij Akira Matsumoto, de Japanner die bekend is geworden met het papier scheppen van melkpakkenkarton.

Beter was het geweest om op drie bandjes te naaien, waardoor de katernen steviger in het omslag verankerd waren. Nu hebben zowel platten als boekblok de neiging scheef te zakken..

Omdat ik het voorplat te saai vond en te weinig bedekt met het mooie orizomegami-papier, heb ik er met spuitlijm een los velletje opgelijmd waar ik eerst de titel met goudfolie van Kurz op drukte.


6-katernen-Origata-binding van Ine.

Bij dit tweede boekje heb ik een andere oplossing gevonden voor het probleem van het hebben van een lang stuk papier.
Ik had A3 vellen bewerkt met de orizomegami-techniek. Daar gingen twee stroken uit door het vel in de breedte doormidden te snijden.
Omdat het rugdeel voor dit boekje op het midden van de sierstrook gelijmd wordt, bood dat een perfecte oplossing: de twee stroken heb ik aan de achterkant van het rugdeel tegen elkaar gelijmd en dus had ik een mooie lange strook!

Bij het tweede boekje wilde ik ook bekijken hoe deze binding werkt met meerdere katernen. Daarom een boekblok genaaid van 6 katernen, rug gelijmd en afgewerkt met gecacheerd gaas op rugbreedte en voorzien van kapitaalbandjes gemaakt van hetzelfde orizomegamipapier.

Ook wilde ik met een variatie in de te vouwen delen op het plat experimenteren.
Dat zijn vouwen van 25, 20 en 15mm geworden.

Voorplat van de Origata-binding en verwerking van de bandjes door Ine.

De platten heb ik gevouwen van Zaansch Bord.

Satijnlint van 10mm heb ik door de vouwen en de platten van Zaansch Bord geweven en over het voorplat naar de gehele binnenzijde gevouwen en met lijmroller daar vastgehecht.

Bij het snijden van de gleufjes ging ik per ongeluk ook door de 'schutbladen heen. Daar heb ik toen maar reepjes van hetzelfde orizomegamipapier doorgeweven als extra versiering!

In het rugdeel én in het eerste, vierde en zesde katern heb ik gaatjes geprikt aan kop, staart en in het midden en de katernen met perlé garen aan de rug genaaid.


CONCLUSIE

- De origata bindingen vinden we een bijzonder leuke binding die veel creatieve mogelijkheden schept in design van de band.
- Het is geen moeilijk uitvoerbare binding.
- Je moet alleen bedenken dat je lange stroken sierpapier nodig hebt voor het vouwen van de strook die met een of meerder vouwen de platten gedeeltelijk bedekt en naar binnen gewerkt wordt als schutblad.

AUSTRALIAN BINDING

Coby heeft deze maand nog eens de Australian binding gebruikt om haar ecoprints te verwerken. Een duidelijke stap voor stap beschrijving is te vinden op:
https://makinghandmadebooks.blogspot.com/2012/12/instructions-book-structure-from.html


Australian binding van Coby.


EXTRAATJE VOOR ZAANKANTERS
Via Prakkie 075 kreeg de Stichting Present twintig adressen van gezinnen die wel wat extra's kunnen gebruiken. Prakkie 075 is opgezet als Facebookgroep waar Zaankanters een prakkie extra koken voor mensen die het wat minder hebben.
Ze zijn niet afhankelijk van de voedselbank, maar hebben het niet al te breed.

De tassen voor de 20 gezinnen werden door vele vrijwilligers handgemaakt en gevuld door negen verschillende organisaties zoals local heroes, kindertuinen, de Dio, ijssalon, nationaal kinderfonds, GGD, de Zaanse uitdaging en ook gevers die niet genoemd willen worden omdat ze het heel normaal vinden wat bij te dragen.

Er zitten prachtige met de hand gemaakte spullen bij, er zijn cadeaubonnen voor films, ijsjes voor de hele familie, speelgoed en boeken en zelfs potjes met aarde om bloemen te laten groeien. Het is een prachtig project geworden. Vele handen maken licht werk met als doel om deze gezinnen, en met name de kinderen, te verrassen met al dit moois.

De
vraag kwam om voor de 47 kindertjes in deze gezinnen boekjes te maken!
Voor 46 kinderen van deze 20 gezinnen in de leeftijd van 1-14 jaar heb ik, samen met twee andere beginnende boekbindsters, in totaal 38 notitieboekjes met potlood gemaakt met een illustratie van illustratrice Annemiek Hermarij op het voorplat.
Voor de kindertjes van 1-4 maakten we 8 leporello's met de naam van het kind aan de ene kant en Nijntje plaatjes aan de andere kant.
Voor het 47ste kindje, een baby van 5 maanden, kochten we badeendjes!
De boekjes en leporello's hebben we vervolgens als cadeautjes voor de kinderen ingepakt om het extra spannend te maken!
Het was een bijzonder leuke en dankbare klus.



Een gedeelte van de gemaakte boekjes.


Een gedeelte van de gemaakte leporello's.


zaterdag 6 juni 2020 schrijft:
Het lijkt wel sinterklaas in Koog aan de Zaan waar Thomas (bijna 2) en Noah (9) een tas vol presentjes uitpakken. ’Wow’, zegt Thomas bij ieder pakje dat uit de handgemaakte tas tevoorschijn komt.

Twee blij gemaakte kindertjes.

De komende maand gaan we ons weer eens verdiepen
in de diverse naaisteken voor het verwerken van één katern
die Keith Smith aangeeft in Volume II.