Zaterdag 4 april 2020
geschreven door Ine van den Broek-van Hilst

LOKATIE
Kon in maart de werkdag niet doorgaan wegens te veel afwezige bbc'ers, nu in april dwingt het coronavirus ons thuis te blijven. Maar gelukkig kunnen we via de moderne communicatiemiddelen goed contact hebben met elkaar. Dus houden we deze zaterdag een digitale bijeenkomst via WhatsApp om onze resultaten te laten zien en bespreken.

BINDWIJZE MET MEEGENAAIDE PLATTEN

Op het programma voor deze werkdag stond de bindwijze die we thuis zouden maken: Meegenaaide Platten Binding, ook genoemd de Limited Edition Binding of Sewn Board Binding.
Deze binding kenmerkt zich door:
- de bij het openliggen van het boek gevormde 'tunnel' ofwel 'doorkijk' door de rug.


Opengeslagen meegenaaide-platten-boek
waarbij de 'doorkijk' goed te zien is.

- het meenaaien van dubbelgevouwen platten die naderhand opgevuld worden met een derde karton voor de stevigheid.

- het maken van een apart rugdeel met zijflappen die aan weerszijden met een klein lengte-reepje op de platten gelijmd worden op ongeveer 2cm vanaf de rug.

- sierpapier of linnen dat alleen met een lengte-reepje lijm langs de rug op het linnen wordt geplakt, op ongeveer 15mm vanaf de rug. De inslagen worden tussen de eerste twee lagen bord gelijmd en daarna wordt de derde laag bord geheel ingelijmd en als een dekblad bevestigd.

Deze bindwijze lijkt in het uiteindelijke resultaat op de tunnelbinding, de quarter joint,
de otabindwijze en de hexspoorbinding, maar verschilt in werkwijze.
Ze hebben allemaal die ruim openliggende rug omdat de rugdelen niet tot het randje van de platten gelijmd worden.

VERGELIJKING
TUNNELBINDING - MEEGENAAIDE PLATTEN -
QUARTER JOINT

a. bevestiging en bekleding platten:
- Bij de tunnelbinding zet je de beklede platten vast op het boek door de naaibandjes op de platten te lijmen.
- Bij de meegenaaide platten zegt de naam het al: je naait de onbeklede platten mee en vult ze op om de juiste dikte te krijgen. De platten worden bekleed als het rugdeel aangebracht is.
- Bij de quarter joint worden de platten op het bekledingsmateriaal geplakt, dus wordt er een band gemaakt met het ruggenbord ertussen.

b. naaiwijze:
- De tunnelbinding wordt genaaid op bandjes.
- De meegenaaide platten met kruissteken.
- De quarter joint wordt gelumbeckt.

c. schutbladen:
- Bij de tunnelbinding wordt niet gesproken over schutbladen, alleen over een dekblad.
- Bij de meegenaaide platten plak je de schutbladen met een smal strookje op de juiste katernen.
- Bij de quarter joint moet je samengestelde schutbladen maken.

d. rugdeel:
- Bij de tunnelbinding maak je een apart rugdeel van ruggenbord geplakt op bekledingsmateriaal, dat met een omgevouwen randje op de platten gelijmd wordt.
- Bij de meegenaaide platten maak je een ook een apart rugdeel dat op de platten gelijmd wordt, maar het bekledingsmateriaal wordt daar met een randje overheen gelijmd.
- Bij de quarter joint maakt het ruggenbord deel uit van de band.

e.constructie:
- Tunnel- en meegenaaide-platten-binding worden op het boekblok opgebouwd.
- Bij quarter joint wordt het boekblok in de boekband gelijmd.

Op onze website staan onze opmerkingen over de quarter joint in de verslagen september en oktober van 2014. En van de meegenaaide platten leuke opmerkingen in juni 2008 en in augustus 2011.


Bevestiging rugdeel:
links: tunnelbinding: rugdeel met omgevouwen randje op het bord.
rechts: meegenaaide-platten: sierpapier over rugdeel op bord.

RESULTATEN MEEGENAAIDE-PLATTEN-BINDWIJZE
Op de site www.papierdesign.de hebben we de uiterst duidelijke en instructieve video bekeken waarin Peter Baumgartner deze meegenaaide-platten-binding (Sewn Board Binding) uitlegt en in etappes voordoet. Onze conclusie luidt dat deze binding probleemloos te maken is. En voor veel gebruikte materialen van papier of karton had de Action goede klanten aan ons!


Meegenaaide-platten-boekje van Annemiek.

Annemiek heeft de rug bekleed met rood linnen en de platten met een zelf gemaakt marmer op papier. De meegenaaide platten zijn van grijs 120 grams papier.

.
Meegenaaide-platten-boekje van Fem.

Fem maakte de platten van okergeel knutselpapier van de Action en bekleedde die met marmerpapier. Voor het rugdeel gebruikte zij okergeel linnen. Het boekblok is genaaid van een restant lichtbruin papier. Het resultaat is een stevige band wat Fem eigenlijk wel verbaasde.


Meegenaaide-platten-boekje van Coby.

Coby bekleedde de platten van beide boekjes met een handgemaakt marmer en de rugdelen met geel linnen. Op onderstaande foto van de boekjes van Coby zijn de ‘doorkijkjes’ goed te zien.


Doorkijkjes van de meegenaaide-platten-boekjes van Coby.


Meegenaaide-platten-boekje van Eline.

Eline heeft voor de platten tweekleurig kraft-achtig papier van de Action gebruikt en voor de bekleding een eigengemaakt marmertje en een linnen rug.

Rugdeel van het boekje van Eline.


Meegenaaide-platten-boekje van Ineke.
Op de buitenkant van de platten heeft Ineke een ‘extra’ bekleed plat geplakt om dat verdikte randje langs de rug te krijgen. Het sierpapier is eerst langs de rugkant ingeslagen om daarna dat met papier beklede bord op te plakken en vervolgens de inslagen aan kop en staart naar binnen te plakken.
Een dergelijk boekje met een binnenwerk van aquarelpapier maakte Ineke ook als cadeau voor een schilderes. Deze binding leek haar daar heel geschikt voor, want het boekje valt mooi open en de pagina’s lopen zelfs een beetje af, wat wel handig lijkt bij aquarelleren.

Twee boekjes gebonden door Ineke met meegenaaide platten.
Twee 'kiezelboekjes' van Ineke, ook met meegenaaide platten, maar met een toegevoegd schutblad met een afbeelding van strandzand. Het sierpapier waarmee de platten bekleed zijn, is om alle drie de laagjes van het meegenaaide grijsbord gevouwen, omdat het schutblad als dekblad op de binnenkant van de platten gelijmd werd, in plaats van de derde laag karton.

Schutblad strandzand in het meegenaaide-platten-kiezelboekje.
De inhoud van het 'kiezelboekje' heeft foto's van kiezels die ze in Nieuw Zeeland heeft gemaakt. Hier en daar zijn er blanco pagina's tussen genaaid en nu is het een boekje om spreuken en wijsheden in te schrijven.


Twee boekjes met meegenaaide platten gebonden door Jopie.

Het linker boekje is bekleed met een stijfselmarmer van Victoria Hall en een groene linnen rug. Omdat de witte binnenkant van de meegenaaide platten te zien was als dekblad, wat ze niet mooi vond, heeft ze voor het tweede boekje (rechts) rood karton gebruikt. Dat was ook steviger, prettiger om mee te werken en de binnenkant van het boekje kreeg zo kleur. Om er een vrolijk boekje van te maken koos Jopie daarom een gele rug en een zelf gemaakt bakmarmer.


Door Jopie meegenaaide rode platten.Meegdriegde-platten-boekje, gebonden door Ine.

Omdat ik al diverse boekjes met meegenaaide platten gebonden had, wilde ik eens een andere manier proberen: niet de katernen en platten naaien, maar driegen.
Dit experiment eerst maar eens uitgevoerd met een blanco boekje. De gaatjes voor het driegen maakte ik met een perforator voor ringbandgaatjes, in plaats van boren met een ijzerboortje. Dat gaf mooie ovale gaatjes, heel handig voor het naaiwerk.
Voor de platten gebruikte ik dubbel gevouwen 160 grams wit karton, maar achteraf concludeerde ik dat dubbelvouwen helemaal niet nodig was met driegen!
Ook de schutbladen driegde ik mee. Het rugdeel bekleedde ik met effen grijs linnen en de platten met ooit met een stofstempel bedrukt zwart linnen. Omdat ik het linnen langs de rug niet in wilde slaan om verdikking te voorkomen, maar ook geen rafelrand wilde hebben, heb ik een kartelrandje aan het linnen gesneden.
Het resultaat viel me niet tegen. Alhoewel het boek niet zo vlak opengaat zoals bij een meegenaaid-platten-boek, vond ik het toch de moeite waard nog eens te experimenteren met deze driegmethode voor de opdracht van deze maand.
Dat werd het corona-boek.

Meegdriegde-platten-boekje, gebonden door Ine.
Ik heb 7 teksten die me aanspraken over het coronavirus geprint:
1. Susan Blanco: Maar de lente wist het niet.
2. Peter Schat: Drukt corona op de resetknop?
3. Susan Smit: Lief mens in tijden van corona.
4. René Diekstra: Angst is deelbaar.
5. Pema Chödrön: Steeds weer meegaan op de golven.
6. Harold Zoet: Nu.
7. Clara Nartey: 7 ways to overcome Fear and stay calme.
Die teksten zijn heel inspirerend om af en toe eens te lezen en te overdenken. Daarom gebruikte ik deze maand-opdracht om ze te binden in een boekje. Twee vliegen in één klap.
De 7 teksten heb ik iedere keer een stukje breder verwerkt in het boekje, met een decoratie velletje (van de Action!) als afscheiding ertussen. Ik had geen paginanummers, dus was het anders zoeken geweest waar een tekst stond. Dit leek me wel handige een oplossing.

De zeven teksten gescheiden door een decoratievelletje.

Op het laatst kwam ik nog allerlei corona-uitdrukkingen tegen, grappige en wrange, maar wel leuk om te bewaren. Die heb ik als dekbladen gebruikt!


Dekblad met corona-uitdrukkingen.

Voor de platten heb ik slechts twee laagjes grijs ruggenbord gebruikt. Dat was stevig genoeg. Op internet waren allerlei afbeeldingen te vinden van het coronavirus zodat ik toepasselijk sierpapier kon printen. Ik heb het sierpapier met vlieseline verstevigd en daarna met spuitlijm op het plat verwerkt. Alleen het randje dat over het linnen van het rugdeel bevestigd wordt, heb ik wel met pvc gelijmd.
Voor het rugdeel nam ik rood linnen en bedrukte het met witte folie.
Aan kop en staart heb ik kapitaalbandjes geplakt. De stukjes zichtbaar grijsbord aan kop en staart heb ik bewerkt met beriplast en een rode viltstift om die grijze kleur van het bord weg te werken.


Boekje met meegenaaide platten gebonden door Ine.

Dit bovenstaande boekje met meegenaaide platten heb ik als experiment gemaakt t.a.v. de dubbele plat-opvulling. In juni 2008 opperden we n.a.v. het boekje dat een van ons volgens deze bindwijze gemaakt had, dat je de platten ook met foam of i.d. op zou kunnen vullen. Ik wilde dun golfkarton wel eens als opvulmateriaal proberen. Ook al voor het decoratieve aanzicht. Voor de dubbele platten gebruikte ik groen etalagekarton. Op internet zag ik de tutorial 'how to make faux handmade paper' en toen ik diezelfde dag bij het Kruidvat voor de kassa moest wachten, zag ik een zak confetti staan en die inspireerde me om deze snippers voor de grap voor dit 'faux handmade paper' te gebruiken. Je begint met het insmeren van een vel papier met pvc, bestrooit het met draden, theeblaadjes,etc. en ik dus met confetti, dekt het af met het dunne bovenste laagje van een servet, smeert het weer in met pvc, laat het drogen en daarna kun je het verwerken. Van mijn diverse gemaakte vellen 'faux handmade paper' heb ik kopieën gemaakt om te gebruiken voor schutbladen of andere doeleinden.
Maar i
k vind het geen techniek om nog eens toe te passen omdat het servetpapier heel gauw scheurt.

RESULTATEN VAN DE TUNNELBINDING
In februari zijn we gestart met het project tunnelbinding. Peter Baumgartner laat ook van deze binding op zijn site (papierdesign.de) een duidelijke video zien. In de loop van februari en maart zijn we daar thuis mee verder gegaan en dus kunnen er nu ook weer tunnelbindingen bekeken worden.

Jopie heeft duidelijke foto's gemaakt van de bevestiging van het rugdeel met omgevouwen randjes linnen die op de platten worden gelijmd.


Tunnelbinding van Annemieke.
Bovenstaand boekje is de tunnelbinding van Annemiek, waarop de kat met de laserprinter geprint is op linnen en daarna met behulp van een lamineer-apparaat van Crafts&Co van een lichte goudlaag voorzien. Door op de afbeelding een stukje goudfolie te leggen en daar overheen een gewoon A4'tje kun je de afbeelding door het lamineer-apparaat halen, zonder beschermplastic. Dan hecht de folie zich op de print. Het boekje is bekleed met dit bedrukte linnen, met zwarte dainel en met een soort rode buckram. Annemiek merkt op dat er met deze binding leuke effecten te creëren zijn door in de verschillende onderdelen te spelen met materialen en kleuren.
Ze heeft op het boekblok
wel schutbladen gezet omdat ze dat mooier vond.

Tunnelbinding van Bert.
Bert gebruikte voor alle onderdelen van deze binding hetzelfde bekledingsmateriaal: reststoffen van zijn zus die kerstkaarten maakte. Hij cacheerde de stoffen met viledon en zijdevloei.
Het boek heeft door de eenheid van bekleding een zeer fraaie uitstraling en de rode strookjes langs de rug zorgen voor een extra accent.


Tunnelbinding van Ine.
Bij dit boekje heb ik de zwarte buckram rugbekleding door laten lopen over de platten en daar het 'faux handmade paper' belegd met glitterdraden overheen geplakt. Dus geen extra beklede kartonnen reepjes langs de rug aangebracht, zoals Baumgartner aangeeft. De schutbladen zijn kopieën van het sierpapier op de platten.Combinatie tunnelbinding en meegenaaide-platten door Annemieke.

Annemieke heeft een combinatie van de meegenaaide-platten-binding en de tunnelbinding toegepast. Niet alleen door het meenaaien van de platten, maar ook door de kartonnen reepjes die Baumgartner bekleedt en dan langs de rug tegen de omgevouwen randjes van het ruglinnen lijmt, niet naast, maar in de omgeslagen linnen randjes te verwerken.
Dit idee kwam voort uit het feit dat ze ontdekte dat de groene rug te strak op de platten zat, waardoor het boek niet fraai openging. Door de twee reepjes karton ertussen aan te brengen was het probleem opgelost. Ze wil de kopse kanten van die strookjes nog groen maken, om een mooier geheel te creëren.
V
oor de bekleding gebruikte zij linnen, rood koordelastiek en een stukje rood kunstleer.
Het rode elastiek kwam er vooral op vanwege het ontwerp. Maar het houdt natuurlijk ook het boekje mooi dicht.

De komende maand gaan we thuis aan de slag met het verwezenlijken van een boek met de getwijnde binding, beschreven in HandBoekBinden 2008. jrg.1, nr.3