Zaterdag 4 januari 2020
geschreven door Ine van den Broek-van Hilst

MEENTJE RIETEMA
Auteurs Lidia Kooistra en Bart de Vries hebben in de Groninger krant in het kader van de maandelijkse rubriek: Verhalen van Groningen een uitgebreid artikel geschreven over Meentje Rietema, een zeer bekwame en kunstzinnge boekbindster.
Het is zeker de moeite waard dit artikel te lezen dat te vinden is op:

https://www.deverhalenvangroningen.nl/alle-verhalen/groningse-handboekbindster-meentje-rietema

Onno Havermans heeft in Trouw op 19 januari 2013 al over haar geschreven n.a.v. de publicatie van de door Bart de Vries geschreven biografie over Meentje Rietema.
Een interessant boek: Meentje Rietema, boekbindster. Uitgave in eigen beheer (bw.devries@tiscali.nl)

https://www.trouw.nl/nieuws/ze-kon-haar-enige-klant-laten-wachten~b762ea18/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Ook wij willen op deze manier aandacht besteden aan deze onterecht in de vergetelheid geraakte boekbindster, die niet aan de weg timmerde, maar de kunst van het boekbinden grandioos beheerste.

HOW TO MAKE A DIY PRINTING PRESS FROM A PANINI PRESS
Ik kwam toevallig op de site van de Amerikaanse Ashley Hackshaw waar zij beschrijft en laat zien hoe ze een oud tosti-ijzer gebruikt als lino-pers. Een zeer inventief idee voor hergebruik van afgedankte keukenmaterialen en de moeite waard om mee te experimenteren.
https://www.lilblueboo.com/2017/01/how-to-make-a-printing-press-from-a-panini-press.html

© www.lilblueboo.com

FRENCH DOORS

Ineke maakte een dubbel openslaande French Doors, hetgeen een compact en minder kwetsbaar boekwerk opleverde. Beide boekjes worden door het dichtklappen van de 'Doors' goed beschermd.
De katernen naaide zij met gekleurd garen met verspringend naaisel op beide boekruggen op het omslag van Zaansch Bord.

French Doors van Ineke.

Beschrijving van de French Doors met Louvredeurtjes door Annemiek.
French Doors van Annemiek.

Voor dit boekje met de Louvredeurtjes heb ik 3 plaatjes bord gesneden van 20 x 20 cm (2 van 1 mm dik en 1 van 1,5 mm dik). Eén van 1 mm dik heb ik tweeën gesneden voor de voorplatten en van beide bordjes de randen bekleed met kraft.

Vervolgens heb ik er verf- en koffie-roerhoutjes op gelijmd om er Louvredeurtjes van te maken. Daarna op deze doorgesneden bordjes aan 1 kant 2 uitsparingen gemaakt om er het leer (de 'scharnieren') in te laten verzinken. Tot slot op de voorplatten de leren bandjes in de uitsparingen gelijmd en de sluiting (haakje en oogje) aangebracht.

Van de twee grote borden voor de achterkant heb ik in het buitenste bord
(van 1,5 mm dik) ook 2 x 2 uitsparingen voor het leer gemaakt, zodat het leer later tussen de beide borden zou verdwijnen.
Het achterste bord bekleedde ik met linnen en het binnenste bord (1 mm dik) met kraft.

I
k bond twee boekblokjes met schutbladen op 2 linnen bandjes met in het midden een binding die refereert aan een scharnier. De linnen bandjes zullen achter de leren bandjes verdwijnen.
Daarna de boekblokjes op het binnenste achterplat gelijmd, voorplat erop gelegd en de leren bandjes op de juiste lengte en op de juiste plaats achterop het binnenste achterplat gelijmd. Ter afsluiting het linnen achterplat erop gelijmd.

Tot slot lijmde ik de voorplatten op de schutbladen van de boekjes.

Hieronder de French Doors van Corrie in haar favoriete sjablonentechniek.
Bij het bladeren in de boekjes worden de pagina’s van het rechter en het linker boekje één geheel.


French Doors van Corrie.
De tweede French Doors die zij ontwierp heeft een omslag van stevig Cansonpapier en wordt gesloten door twee satéprikkers.
De inhoud van de boekjes laat subtiele sjabloonafdrukken zien in tinten groen..
French Doors van Corrie


DUBBELBOEK / DOS À DOS
Coby laat haar in leer gebonden dubbelboek zien met op de platten inleg van driehoekjes leer in de kleuren rood, geel, zwart en groen, die samen ook weer een driehoek vormen. Het is haar eerste boek met ingelegd leer op de platten en ze mag terecht trots zijn op het resultaat.

Dubbelboek van Coby

Fem heeft twee dubbelboeken gemaakt. Een eenvoudige, in stevig, licht geribbeld papier gebonden gelijk-af dubbelboek.

Dubbelboek van Fem.

En ook een gelijk-af dubbelboek genaaid met de Koptische naaisteek: op de ene rug met blauw garen, op de andere rug met groen garen.
De borden zijn bekleed met leer dat beplakt is met stukjes gekleurd tissue-papier.


Dubbelboek van Fem.

LETTERTEKENEN
Annemiek is gespecialiseerd in het tekenen van letters en op ons verzoek laat zij ons vanmiddag kennis maken met het construeren van kapitalen in vakjes van 3 bij 5 cm, zodat alle letters precies even groot en gelijk van vorm worden.
Een zeer precies en geduld vergend werkje, dat de meesten van ons trouwens erg vlot en goed afgaat.

Op grote plastic sheets kan ze ons eerst zeer duidelijk aangeven hoe een letter opgebouwd moet worden en hoe je de ruitjes als hulp kunt gebruiken om de juiste vorm te krijgen.

Annemiek maakte bovendien voor ieder van ons een werkboekje met uitleg en oefenbladen, gaf duidelijke voorbeeldbladen en ettelijke A4'tjes vol vakjes met ruitjes, zodat we direct aan de slag konden gaan.

Wat een uiterst goede voorbereiding en een perfecte les waar we allemaal zeer van genoten.

Wie een workshop lettertekenen bij Annemiek wil volgen, kan contact met haar opnemen via annemiek@moezel.com


Annemiek legt uit.