Zaterdag 1 juni 2019
geschreven door Ine van den Broek-van Hilst

AFSCHEID EN WELKOM
We nemen vandaag afscheid van Bert, omdat hij zich op het tekenen van de natuur in al haar aspecten gaat toeleggen. Een hobby die hem al jaren boeit en waar hij zich nu volledig mee bezig wil houden. Zijn tekeningen zijn te beklijken op: www.natuurtekeningen.blogspot.com,
We vinden het enorm jammer dat hij vertrekt, omdat hij een zeer creatieve geest heeft en steeds zeer originele en 'out-of the box' creaties liet zien. We krijgen nu zelfs enkele van zijn bijzondere boeken cadeau en vinden het onbegrijpelijk dat hij daar afstand van kan doen.

Telescopisch foedraal bestaande uit 4 dozen die in elkaar passen en waarvan de bovenste doos het Wilhelmus-boekje bevat
dat Bert met de Onion-binding gebonden heeft in November 2017.
Tunnelboek de Boekbinder, uitgewerkt door Bert
in oktober 2016.
‘Blik naar Binnen op het waterleven’ door Bert
in september 2017
.
‘Japanse’ boekdoos bedacht door Bert in augustus 2016.
Edelpappband, uitgevoerd door Bert in april 2015.
Een kubus waarin zes boekjes verwerkt zijn. Een uitvoerige beschrijving van dit bijzondere object staat te lezen
in het verslag van februari 2018.
Deze kubus blijft wel in bezit van Bert. Een wijs besluit.

Bert vertrekt, maar we blijven voltallig, want Anneniek komt zo goed als zeker als lid van de bbc. Zij heeft vandaag eigen werk meegebracht om te laten zien waar ze zoal mee bezig is.
Geheel onwetend van die bijzondere kubus van Bert, heeft Annemiek ook een kubus ontworpen. Een kubus met 4 boekjes, met in het centrum een potloodstandaard. Ook haar kubus klapt open om de boekjes tevoorschijn te laten komen. De deksel in driehoekvorm heeft dezelfde kleuren als de vier boekjes, evenals de kleurpotloden. Wat een fraai ontwerp.
Het 'geheime boekendoosje' van Annemiek.

Creaties van Annemiek
Toepassing van leerschildjes op de rug
en vastgenaaid op de platten van Zaansch Bord.
: Boekblok genaaid op touwen
die verwerkt zijn in de met sierpapier beklede platten.
Twee boekjes gebonden met de New Oriental bindwijze.
Annemiek heeft het sierpapier van de rugbekleding ook toegepast op de platten en in de schutbladen.
De boekjes sluiten met elastiek dat ze heel vernuftig in de borden weggewerkt heeft,
voordat ze de inslagen van het linnen naar binnen plakte.

TUINBOEK
Ineke bezocht de fototentoonstelling WONDERLAND in Kasteeltuin Assumburg in Heemskerk en ontdekte daar het 'tuinboek' van kunstenares Eva-Fiore Kovakovsky. Zij maakte dit 'gardenbook' speciaal voor deze tentoonstelling. Het is geen opsomming van de fruitbomen rondom, maar een groot formaat werk met bladen van PVC. Er staan foto's op van esdoornbladeren, waarin gaten zijn gesneden. De PVC vellen steken rechtop uit het houten platform en worden door de wind bewogen.

De tentoonstelling WONDERLAND toont werken die onze relatie tot de natuur weerspiegelen en is nog tot en met 27 oktober 2019 te bekijken.

Gardenbook van Eva-Fiore Kovakovsky


KAPITAALBANDJES

Jopie heeft via Etsy beschrijvingen gevonden van variaties voor het besteken van Koptische kapitaaltjes en verwerkte die direct op kartonnen strookjes tot prachtige voorbeelden.

.
Variatie Koptische kapitaaltjes bestoken door Jopie.

RESULTAAT FOTO-ALBUM UIT DE VIJFTIGER JAREN
Het thuis afmaken van het fotoboekje leverde veel problemen, vooral met het laten omrollen van de fotobladen. Alleen Eline heeft tot nu toe een zeer goed blad-omrollend resultaat bereikt. Ze heeft de constructie van het schuifkarton naar eigen inzicht aangepast met een band eroverheen.
De andere bbc'ers zijn nog aan het experimenteren met dit ingewikkelde foto-album. Het leek zo eenvoudig, maar de praktijk wees anders uit. Een intensief denkproces ligt er aan ten grondslag.
Foto-omrol-boekje van Eline.

OMROL-FOTO-BOEKJE à la ANNEMIEK

Annemiek raakte zeer geïnspireerd door het foto-omrol-album uit de vijftiger jaren. Ze moest nog een eenvoudig te maken boekje bedenken voor de boekbindworkshop op zaterdag 11 mei, de nationale molendag, in papiermolen De Schoolmeester in Westzaan. Dit omrol-boekje leek haar een subliem idee en dus ging ze aan de gang om een aangepaste werkbeschrijving te maken.
Dat ze daarin perfect geslaagd is, kunnen wij vandaag constateren door onder haar leiding het door haar bedachte boekje te maken!
Annemiek heeft voor iedereen een pakketje met alle benodigdheden en beschrijving voor het maken van dit boekje samengesteld. Echt klasse en tot in de puntjes verzorgd.
Voor belangstellenden is dit pakketje bij Annemiek te koop à € 7,50 (exclusief de verzendkosten).
Te bestellen via: annemiek@moezel.com


Omrol-foto-boekje à la Annemiek.

Volgende maand verdiepen we ons weer in een Keith Smith binding.