Zaterdag 1 december 2018
geschreven door Ine

KOMEN EN GAAN
Jan heeft helaas moeten besluiten te stoppen met deelname aan de bbc wegens vele andere drukke bezigheden. We vinden het heel spijtig, maar we begrijpen het wel. Eén lid weg, twee leden erbij. Eline en Ineke zijn er vandaag voor de derde keer en willen graag lid worden. Dat vinden wij allemaal uitstekend en we zijn blij met hun vrolijke en creatieve inbreng.

PRIVACY
Verschillende bbc’ers hebben bezwaar tegen vermelding van hun volledige naam in de verslagen op de site en tegen het plaatsen van foto’s waarop ze herkenbaar zijn. We besluiten aan hun wensen tegemoet te komen door het smoelenboek van onze site te verwijderen en in de verslagen op de site voortaan alleen hun voornaam te gebruiken, of als het mogelijk is die te omzeilen.

LETTERS

Fem had ons vorige maand geattendeerd op letterontwerper Gerard Unger. Helaas lazen we in de krant dat Unger 23 november jl. op 76 jarige leeftijd overleden is.
Door over zijn letters te lezen, herinnerde Fem zich dat zij ooit bezig geweest was met het knippen en vouwen van letters uit vierkantjes van 3 bij 4 centimeter n.a.v. de beschrijving in Letter Palet van maart 2016, naar een alfabet van Konstatin Datz. .
Na enig zoeken vond ze haar alfabet terug.
Het inspireerde haar om haar nieuwjaars-kaart dit keer met deze letters te ontwerpen.

Nieuwjaarskaart ontworpen door Fem, n.a.v. het in 'Letter Palet' beschreven gevouwen alfabet.


KUNSTBOEK

Corrie heeft een boek gebonden voor haar schrijvende zwager. Ieder jaar bindt ze zijn dagboekverhalen in en dit jaar is het weer een prachtige bandzetter geworden, een waar kunstwerk. Het boekblok is gedeeltelijk gelumbeckt en gedeeltelijk gedriegd. Voor de bekleding van de band heeft Corrie crème linnen via sjablonen met acrylverf bestempeld met een motief geïnspireerd op de titel van het dagboek: Alert Wachten.

‘Alert Wachten’ ontworpen en gebonden door Corrie.


RESULTATEN KEITH SMITH BOEK:
Sewing onto Tape Supports without Kettle Stitch

Fem heeft dit boek met dezelfde materialen gemaakt als het vorige boek, zodat de verschillen goed te zien zijn. Beide boeken hebben de Z-fold als omslag hetgeen een zeer speels aanzien geeft.
De binding zonder kettingsteek vinden de meesten van ons wel mooi, mooier dan met een kettingsteekrandje, en we zijn het erover eens dat het zonde is om de rug te bekleden, zoals Smith aanraadt, want dan gaat het speciale van deze binding verloren
.

Sewing onto tapes with Kettle Stitch
and Z-Fold Flat Back with turns-in
door Fem.
Sewing onto tapes without Kettle Stitch
and Z-Fold Flat Back with turns-in
door Fem.

Corrie heeft het boekblok met allerlei handgeschept papier gebonden met het omslag van Zaans bord.
Zelf vindt ze de dwarssteekjes aan kop en staart, respectievelijk onder en boven de naaibanden, niet fraai geworden, maar de onregelmatigheid hoort wel bij deze gekozen papiersoorten.
Sewing onto Tape Supports without Kettle Stitch door Corrie.

Bert 2 heeft op gemarmerde schapenleren bandjes genaaid. Het op deze manier bewerkte leer heeft hij ooit op de beurs gekocht. Het zijn zware en grote tijdschriften die hij zo ingebonden heeft en met deze binding blijft het geheel vrij los.
Dus raden we hem aan gewoon wat lijm in de rug te gebruiken.
Bert is ook bepaald geen fan van deze bindwijze.


De dwarssteekjes onder de naaidraad aan de kop
zijn duidelijk te zien.
Sewing onto Tape Supports without Kettle Stitch door Bert.

Ik heb genaaid op band dat gebruikt wordt voor het bedienen van rolluiken. Mooi stevig band. Ik vind de dwarssteekjes die aan kop en staart ontstaan wel een decoratief element aan de rug geven, maar je moet wel met een iets dikker garen werken om het effect ervan te zien. Ik heb voor de naaibandjes aan beide kanten van de platten uitsparingen gesneden, zodat ze op dezelfde hoogte als het beklede plat kwamen. De binnenkant van het plat heb ik eerst met dun karton beplakt, zodat het dekblad egaal opgeplakt kon worden. Door het inleggen van de bandjes en het gebruik van een opgeplakt dekblad wordt het geheel vrij stevig. Tégen de regels van Keith Smith, maar naar eigen idee! Mijn op perkament geschilderde initiaal heb ik ook ingelegd door de bekleding ter plekke weg te snijden.

Sewing onto Tape Supports without Kettle Stitch door Ine.

KEITH SMITH BOEK:
Sewing onto raised cords

Genaaide boekblok van Corrie.

Vandaag gaan we aan de slag met het naaien op dubbele touwen of dubbele leren bandjes: Raised Cords, beschreven door Keith Smith op pag.193 in Volume I (1999).
Algemeen wordt er geopperd dat het lastig is om door hetzelfde naaigat twee keer te moeten steken, één keer van binnen naar buiten en één keer van buiten naar binnen. Het naaigat is na de eerste keer door het gat naaien al gevuld met naaigaren, zodat je op moet passen niet door het naaigaren te steken. Ook steek je gauw door het touw heen in plaats van er tussendoor.

Bert 1 heeft al gaatjes in de platten geboord.
Hij heeft er voor gekozen om rechte gaatjes door het plat te boren en de naaidraden,
als ze eenmaal door het gat geregen zijn, v-vormig te verwerken in het plat.

Fem gebruikt geen naaibank om de katernen aan de touwen te naaien.
De meesten van ons vinden het naaien op de naaibank prettiger, omdat de touwen dan strak gespannen staan en je meer houvast hebt bij het naaien en de naaisteken bovendien goed aangetrokken kunnen worden.

Ik probeer de Seed Pearl with raised supports as change over toe te passen die Smith in Volume III (1995) beschrijft op pag.190. Je zou dan een rechtopstaand steekje moeten krijgen in het midden van de twee touwbindingen, die ofwel naar rechts ofwel naar links wijzen, al naar gelang de richting van naaien van de katernen: van kop naar staart of van staart naar kop. Ik vind het resultaat erg tegenvallen. Misschien moet je dan dikker naaigaren gebruiken om meer effect te krijgen.
Bovendien maak ik het mezelf moeilijk door met twee kleuren garen te naaien.
Zwart aan kop en staart over de zwarte leren bindingen en grijs over de grijze leren bindingen. Dat betekent dat ik met drie naalden werk en in plaats van één naaigatje per positie twee gaatjes naast elkaar moet maken, omdat er in en uit het katern gestoken moet worden en dat gaat niet door hetzelfde naaigat.
Seed Pearl with raised supports as change over genaaid door Ine en rechts detail van de Seed Pearl.

Corrie heeft het boekblok thuis al genaaid, want ze wil vandaag de gaatjes in de platten boren. Omdat ze moeilijkheden heeft met het vastzetten van het boortje in de dremel, wil ze even deskundige hulp hebben van een ervaren dremelgebruiker. Dat lukt uitstekend en zo boort ze prachtige schuine gaatjes in de mdf platten.
Ze begint met het maken van een klein gaatje met een priem in de rug van het plat met uitstekende hulp van Jan. Zo kan ze dan gemakkelijker met het boortje op de juiste plek boren. Daarna een stukje recht naar beneden en vervolgens schuin naar de buitenkant van het plat. Met een dun koperdraadje controleert ze of het gat goed is geboord en constateert tot haar grote vreugde en voldoening een perfect resultaat!
Met de priem gaatjes prikken, rechte en daarna schuine gaatjes boren.

Controle van het geboorde gat en het perfecte resuiltaat.

De volgende keer staat de
BLANKET STITCH WITH SLIT TAPES
op het programma.