Zaterdag 5 mei 2018
geschreven door Ine van den Broek-van Hilst
Nieuw lid
Bert Nuhaan wil heel graag lid van de BBC worden. Wij vinden dat een uitstekend idee, dus heeft de BBC vanaf vandaag negen enthousiaste leden.
Bert Nuhaan

Eco-boekjes
Corrie heeft bandzettertjes gemaakt met een decoratie van handgeschept papier op het voorplat. Voor de schutbladen heeft ze kopieën van haar ecoprints gemaakt.
Zo zijn het zeer bijzondere en mooie boekjes geworden.

Eco-boekjes, ontworpen en gebonden door Corrie.

Middeleeuwse gevouwen boekjes
Coby heeft een workshop gevolgd bij Wilma van Driel over het vouwen van middel-eeuwse boekjes. Uitgangspunt waren twee soorten almanakjes met gevouwen bladen van perkament.
1. Een boerenalmanakje uit Denemarken van 5 x 5 cm met alle maanden van het jaar, waarop afgebeeld stond wat er op het land moest gebeuren, compleet met dag- en nachtritme, een eeuwigheidskalender in het Latijn, speciale dagen in het jaar en rebusachtige figuren, zoals drie kronen voor Driekoningen.
Uitgerold was het boekje 10 x 63 cm. De strook perkament werd als een harmonica gevouwen, waarbij aan één kant de vouwen werden ingesneden. Op de zo ontstane flapjes stonden afbeeldingen van o.a. de maanden.
Coby heeft de inhoud van het boekje gevouwen van 'papier vegetal' en de tekening van de maand juli op een flapje nagetekend, zoals te zien op de onderstaande foto's.
Het originele omslag was met een stukje goud bedekt. Coby heeft op het laatste stukje slagmetaal verwerkt.
Ze heeft dit almanakje thuis nog eens in papier gemaakt, rechts op de rechter foto.

Replica van boerenalmanakje uit Denemarken, ± 1514, gemaakt door Coby.

2. Een almanakje uit Engeland van 3.8 x 16 cm met 7 gevouwen stukken perkament, beschilderd met diverse kleuren inkt en goud met o.a. astrologische tabellen en een kalender.
Het almanakje was gebonden in een bandje van geborduurde zijde in groen en roze en gevoerd met fluweel. De randen waren afgewerkt met borduursel van linnen of zijde.
De inhoud werd waarschijnlijk bijeen gehouden met een lus van koord die aan de riem bevestigd kon worden.

Coby heeft tijdens de workshop de gevouwen bladen gemaakt van Ingres papier en het bandje van twee keer 2 laagjes vilt op elkaar, met als kern een heel dun grijsbordje.
Het geheel is afgewerkt met een festonsteek. Als versiering heeft ze een borduursel van garen toegepast en een gevlochten koordje van dikker garen.
Coby’s resultaten worden uitvoerig bekeken en nodigen uit tot ‘namaken’!

In Vouwbeen nummer 4, jrg. 17 uit 2006 staat op de pagina’s 101 t/m 104 een beschrijving van een soortgelijk boekje.

Replica van almanakje uit Engeland (± 1415-1420), gemaakt door Coby.

Sterboek
Zoekend op internet naar een tutorial over het maken van een sterboek, kwam ik op een you-tube-filmpje van dawnsinspirations.com. Zij maakte en sterboek voor haar moeder door op iedere sterpunt een betekenis van de afzonderlijke letters van het woord ‘moeder’ te schrijven.
https://www.youtube.com/watch?v=dDxjCUAc_Cs&t=42s&app=desktop

Dat bracht mij op het idee om iets speciaals te maken voor mijn dochter die binnenkort 50 zou worden, om symbolisch weer te geven wat een schitterende ster zij is.
Bij iedere letter van het woord ‘dochter’ heb ik alle eigenschappen opgesomd die met die letter beginnen en die voor haar van toepassing zijn. Dus bij ‘d’ o.a. doorzetter, dapper, deskundig, diplomatisch, doelbewust, etc.
Op de laatste sterpunt tenslotte het hele woord ‘dochter’ en de betekenis die het woord dochter voor mij heeft.
Iedere sterpunt bestaat uit drie delen. Op het voorste deel staat de tekst, op de twee andere delen daarachter heb ik foto’s vanaf babytijd tot nu geprint.
De platten heb ik beplakt met holografisch stickerpapier waar ik de tekst op geprint heb met de inkjetprinter.
Sterboek gemaakt door Ine.


Pak met 10 vellen holografisch papier, te bedrukken met de printer.

Keith Smith binding
Long Stitch through Slotted Wrapper Cover
Bert Nuhaan heeft deel 1 van Smith: Books without paste or glue gesloopt, omdat hij vond dat het boek niet goed openging en dat stoorde hem. Hij heeft alle katernen losgemaakt en laten kopiëren om vervolgens alles weer met een langsteek te naaien volgens de beschrijving van Smith. Het omslag maakte hij van met plakvlies gecacheerd Iers linnen.

Keith Smith,
Volume 1, Non-adhesivve binding
Books without paste or glue.
Opnieuw ingebonden met een langsteek
door
Bert Nuhaan.
En Bert was vorige maand niet tevreden over het toen door hem gemaakte langsteek-boek, dus naaide hij een nieuw exemplaar waarin hij schutbladen met afbeeldingen van de Chinees-Amerikaanse kunstenaar Walasse Ting verwerkte.

Langsteek-binding-boek van Bert Nuhaan.

Coby en ik hebben de stijfselmarmers die we in maart maakten, gebruikt voor het omslag van deze Long Stitch through Slotted Wrapper Cover met Flat Back with Fixed Foredge Turns-In. En toevallig kozen we dezelfde kleur marmers!
Ik heb de platten van het omslag nog verstevigd door dun karton onder de inslagen van het marmerpapier te lijmen.
Langsteekbinding van Coby.

Langsteekbinding van Ine.

Bert van Zanen heeft de langsteekbinding zo gemaakt, dat er op de rug ook nog een reepje te zien is van de meegenaaide harmonica door de gleufjes op de rug breder te snijden. Bovendien heeft hij een variatie bedacht om de naaisteken recht op de rug te naaien door de draad achter de genaaide steek door te halen.

Langsteekbinding van Bert van Zanen.

Corrie gebruikte voor de harmonica papier dat zij dubbelzijdig bewerkt heeft.
Strips gekleurd papier op het voorplat geven duidelijk de voorkant van het boek aan.
De schuine naaisteken op de rug zijn inherent aan de naaiwijze die Smith bij deze eerste langsteekbinding beschrijft.

Langsteekbinding van Corrie.

Variatie op de Long Stitch
Vandaag verdiepen we ons in de variatie op de Long Stitch through Slotted Wrapper Cover die Smith vervolgens geeft.
De rug blijft verdeeld in vijf secties en op de vier naaigatenposities worden ook weer spleten gesneden. Maar de naaiwijze verandert zodat de steken parallel komen te liggen en alleen aan kop, staart en in het midden te zien zijn, duidelijk zichtbaar op de foto’s hieronder bij het gele boek van Coby en het blauwe van mij.

Variation on the Long Stitch.

Behalve de paralle naaiwijze stelt Smith nog een variatie voor bij deze langsteek-binding: de Laced Jacket A. Dit is een ‘jas’ met inslagen aan de voorkant en losgesneden lipjes in de rug die ontstaan door overlangse spleetjes te snijden van naaipositie naar naaipositie en die lipjes vervolgens overdwars te halveren en er pijltjes van te snijden, zodat ze onder de vaste delen van het eerste omslag geschoven kunnen worden. Dat blijkt een enorm gepriegel te zijn en afhankelijk van het gebruikte omslagmateriaal kwetsbaar voor inscheuren.

Op de linker foto is de jas met de uitgesneden lipjes te zien. Op de rechter foto wordt met een priem geprobeerd de lipjes onder de rugdelen van het eerste omslag te schuiven.

Onze conclusie is dat het eigenlijk zonde is dat het mooie naaiwerk door deze jas helemaal bedekt wordt. Alleen aan kop en staart is er nog iets van het naaigaren te zien.