Zaterdag 6 januari 2018
geschreven door Ine van den Broek-van Hilst

GAST en REACTIE
Aniek, de kleindochter van Jopie, vindt het maar al te leuk om vandaag bij ons te mogen zijn en verheugt zich op het stempelen dat we van plan zijn te gaan doen.
Maar ze moet wel even geduld hebben, want zoals gewoonlijk wordt de ochtend eerst besteed aan bijpraten en ervaringen uitwisselen.
We hebben weer een leuke reactie op de site gekregen:
Ik heb gekeken en rondgeneusd op de site, ik ben er stil van. Mooi om te zien en te lezen wat er allemaal mogelijk is. Hoop dat de kennis wordt doorgegeven.
Ilonka van Houten-Albrechts. (www.sistersremedies.nl)

ECOPRINTEN
Coby en ik zijn beiden nog met ecoprinten op stof bezig geweest, maar vinden onze resultaten niet bijzonder. Corrie is het helemaal niet met ons eens en denkt dat Coby’s linnen als schutblad heel fraai zal ogen.
Dus een uitdaging voor Coby om de proef te nemen!
Mijn resultaten op papier zijn beter uitgevallen, maar nog vrij licht.
Ecoprint op papier van Ine.

KEITH SMITH BINDING
Coby heeft een boekje gemaakt van de papierresten die ze nog had van de workshop gelliprinten bij Leonie Vollenberg van Atelier Velijn in Arnhem. Ze heeft het geheel weer afgewerkt met een Keith Smith bindwijze.
Het omslag heeft een prachtige glanzende uitstraling alsof er lak is gebruikt, maar dit komt door de laatste gelli-print-laag met goudverf.
Dat geeft echt een mooi effect.


Gelliprint-boekje van Coby.

ZESVOUDIGE BOEKJES
Coby heeft alle bordjes met hetzelfde sierpapier bekleed, zodat een fraai geheel ontstaan is.

Zesvoudige boekje gemaakt door Coby.

Corrie maakte thuis nog twee exemplaren en vertelt dat er de komende tijd meer op de planning staan! Ze vindt het leuke cadeau-boekjes. Haar resultaten zijn ook zeer geslaagd door toepassing van mooi papier voor de platten en voor de schutbladen op de boekblokjes. Dat maakt het geheel toch fraaier. De ruggen van de kleine boekjes heeft ze ook verlijmd, zodat die boekjes goed met elkaar verbonden zijn en het gehele boekwerk stevig aanvoelt.


Zesvoudige A5-boekje van Corrie.

Zesvoudige boekje van Corrie.

Ik heb zes kleuren papier gebruikt om het zesvoudige goed uit te laten komen. En bij ieder boekblokje heb ik in bijpassende kleur eigen gemaakte schutbladen verwerkt. Ook ik heb de ruggen van de boekjes verlijmd.
Ik ben het wel met Corrie eens dat het leuke cadeau-boekjes zijn, vooral in het A5- formaat waarin zij het gestreepte boekje maakte.

Zesvoudige boekje gebonden door Ine.
Conclusie:
We zijn van mening dat de katernen van te voren helemaal niet op maat gesnoeid of gesneden hoeven te worden. Het geheel wordt veel mooier als je pas het naaien en verlijmen gaat snijden. En verlijmen van de ruggen is zeker aan te bevelen om een stevig boekwerk te verkrijgen.
In de beschrijving van Annet Doves in Handboekbinden jrg. 4, nr.1, 2011 worden de bordjes van de kleine boekjes maar op één helft vastgeplakt, maar we zien daar het nut niet van. Wij hebben de bordjes op alle boekjes verlijmd en dat geeft een prima resultaat. We opperen zelfs om op de twee grote middelste boekjes ook bordjes te lijmen, zodat het gehele zesvoudige boekje nog stabieler wordt.

STIPPELWERK ALS INLEG
Jopie had voor mij een stippelwenskaart gemaakt en die inspireerde mij om te verwerken als inleg op het voorplat van een nieuw te naaien schetsboek. Zo gezegd zo gedaan. Jopie’s tekening heb ik gescand en in een grafisch programma verkleind en gearrangeerd als ontwerp voor de schutbladen. De lila stippelkleur heb ik als achtergrondkleur voor die schutbladen toegepast en vervolgens alles geprint.
Omdat het niet mogelijk was een groot formaat schutblad te printen, heb ik een vliegend schutblad en een dekblad gebruikt. Het vliegende schutblad heb ik met zwarte shirting gecacheerd, met een uitstekend oor dat ik op het plat kon plakken. Een toevalstreffer was het vinden van de juiste bijpassende kleur linnen voor de bekleding van de band.

Bandzetter met ingelegde tekening van Jopie op het voorplat
en gescande en gearrangeerde prints op de schutbladen.
Bindwerk Ine.

BLOKPRINTEN en STEMPELEN
Aniek helemaal blij natuurlijk als we eindelijk verf en allerlei stempels tevoorschijn halen. We hebben originele houten stofstempels, ijzeren stempels, en stempels van o.a. foam, gummetjes, kurken, verpakkingen, linoleum. Keuze genoeg.
Als verf gebruiken we zowel acrylverf als blockprintverf, die we met sponsjes of rollers aanbrengen op de stempels. En als te bedrukken materiaal hebben we papiersoorten en boekbinderslinnen.
Jopie heeft met Aniek een wit T-shirt gekocht en dat gaat zij nu bestempelen. Al snel heeft ze, na kritisch alle stempels bekeken te hebben, een ontwerp in haar hoofd.
Het wordt een roos in het midden. Maar eerst moet ze even de techniek oefenen en een paar keer een afdruk op papier maken.
Daarbij ontdekt ze dat de afdruk van de roos mooier wordt door de verf met een roller op de stempel aan te brengen. Door deppen met een sponsje raakt ze ook delen die niet afgedrukt moeten worden.
En dan durft ze het aan de roos op het shirt af te drukken. Jopie houdt de stof strak gespannen en Aniek drukt. Ze is helemaal enthousiast als de roos perfect afgedrukt is! Rondom de roos komt een versiering met de ijzeren stempel. Die stempel blijkt het beste gedept te kunnen worden met het sponsje. De afdrukken slagen perfect, zodat Aniek met trots haar bedrukte T-shirt kan showen.


Oma Jopie houdt het T-shirt strak zodat Aniek kan stempelen en daarna trots het resultaat kan showen.

RESULTATEN
Zowel op papier als op boekbinderslinnen ontstaan de mooiste creaties. Opvallend is dat er geen echt verschil in resultaat is in afdrukken van de diverse stempelmaterialen.

Op Papier

Met plastic stempel.


Geel en bruin met houten stempel, groen met foam.


Met foam stempels.


Met houten stempels.

Op Boekbinderslinnen en Buckram


Met houten stempel op buckram.

Met houten stempel op linnen.
Met foam stempel op linnen.
Met houten stempel op linnen.

Met houten stempel op linnen.