Zaterdag 4 november 2017
geschreven door Ine van den Broek-van Hilst

POP-UP-DOZEN
In het verslag van vorige maand stond te lezen dat Bert een variatie op de Hugo Peller-pop-up-boekdoos had ontworpen: een telescopische foedraal als een Baboeska-poppetje, bestaande uit 4 dozen die in elkaar passen en waarvan de bovenste doos het boek bevat: het Wilhelmus-boekje dat hij met de Onion-binding gebonden heeft. 
Door de linten te spannen, die aan iedere doos en het boek bevestigd zijn, komen de dozen en het boek naar boven.
Het is een geweldig inventief object geworden, uiterst origineel en met een fraai resultaat dat tot in de kleinste details uitgedacht is.

De doos en inhoud zijn een weergave van Hollands Glorie in de Gouden eeuw en de eeuwen die volgden. Enerzijds het roemruchte verleden in de Hollandse ontdek- en zeilvaartprestaties, maar anderzijds ook het feit dat de handel, uitbuiting en onder-drukking een niet onbelangrijke rol speelden.
Dus enerzijds de Hollandse vlag in top, maar anderzijds een zwart kader met de VOC en WIC-logo’s. Deze stellen de brandmerken voor op (handels-)goederen, maar ook op slavenhuid. Er werd goed geld mee verdiend, daarom zijn ze in goud afgedrukt.

De buitenste doos sluit aan de bovenkant met twee elkaar overlappende flappen waar Bert magneetband van de Hema in verwerkte, maar met de bekleding eroverheen wordt de magneetwerking erg afgezwakt.


logo van de Oost Indische Compagnie

logo van de West Indische Compagnie


Om het uitgeklapte geheel recht staande te houden heeft Bert een ‘rem’ ontworpen, een draaibare schijf onder de onderste binnendoos, bevestigd met een boekschroef aan de onderkant van de buitenste doos.
Als deze schijf, die ook weer bekleed is in rood, wit en blauw linnen een slag gedraaid wordt, blijft de open telescopische foedraal in de juiste positie staan.


De rood-wit-blauwe ‘remschijven’ zijn hier duidelijk op de openliggende bodem te zien.
In het open boekje op de top van de uitgetrokken dozen is het Wilhelmus te lezen

In afwijking van de beschrijving van Hugo Pellers pop-up-doos heeft Coby de losse rug geheel bekleed en met zijflapjes op de platten gelijmd. Vervolgens heeft ze in plaats van een beklede omslag, die van voorplat over de rug op het achterplat komt, alleen op voor en achterplat tot aan de beklede rug een afgewerkt dun bekleed karton gelijmd.
Als sluiting heeft ze een los bandje ontworpen dat met magneetjes onder de bekleding voor de nodige hechting zorgt, te zien op onderstaande rechter foto.


gesloten pop-up-doos van Coby.


De binnenste doos herbergt het boek: le médicin des pauvres.

open pop-up-doos van Coby.

Reisdagboek
Coby heeft bij Karin en Saskia van PAPIER RIVIER tijdens een workshop een Reisdagboek gemaakt. Ze was zo enthousiast over het resultaat dat ze thuis nog een exemplaar maakte en op dit idee voortborduurde voor het ontwerpen en binden van een receptieboek voor een bruidspaar.
De katernen zijn met de langsteek aan het omslag genaaid en bevatten allerlei soorten papier, van Franse lijntjes, tot gekleurde vellen, ruitjes, kaarten en sierpapieren.
In én tussen de katernen zijn mapjes en envelopjes verwerkt en achterin het boek zit een fraai afgewerkt opbergvak.
Een boek om je fantasie op los te laten!
Reisdagboeken gemaakt door Coby.
Opbergvak achterin het reisdagboek.

Versiertechnieken voor band of schutblad

A. Stippeltechniek
Jopie heeft prachtige ontwerpen gemaakt met een techniek die sinds kort helemaal in de aandacht staat : de stippeltechniek.
Deze techniek vindt zijn oorsprong in de Aboriginal kunst en is heden ten dage een trend in mandala-tekeningen.
Deze techniek is goed toe te passen op boekbinderslinnen om een fraaie boekband te ontwerpen, of als versiering op schutbladen. Met allerlei stokjes, kurken, bolletjespennen, potloodgummetjes e,d, gedompeld in acrylverf zijn de patronen te maken. Op you tube zijn heel veel voorbeeldfilmpjes van dit stippelen te vinden.
Stippeltechniek op papier, ontwerpen van Jopie.

Stippeltechniek op buckram, ontwerpen van Jopie.

B. Stempelen met stofstempels
Een andere interessante techniek voor de versiering van de boekband of de schutbladen vormt het werken met stofstempels, die gedept worden met blockprintverf om daarna afgedrukt te worden op papier of stof
Fem, Coby en ik hebben een workshop gevolgd bij Nathalie Cassee van Kashmir Heritage.
(https://kashmirheritage.nl/) en zagen direct de vele toepassingsmogelijkheden.


Nathalie werkend met de stofstempel. © Nathalie.

Fem, Ine en Coby bezig met experimenteren.

Schutbladen gestempeld met stofstempels en blockprintverf.