Zaterdag 8 augustus 2017
geschreven door Ine van den Broek-van Hilst

Nieuw bbc-lid
We hebben uitbreiding van ons ledental. Coby Augustijn hoort nu ook bij de bbc. Coby heeft het leren boek à la Karli Frigge, waar zij de vorige keer aan werkte, klaar. Het is mooi geworden en het omgeslagen leren randje aan de voorsnede blijft prachtig in vorm, dankzij het feit dat Coby deze rand gedund heeft door te schuren.


Leren boek à la Karli Frigge, gebonden door Coby

Drieluikdoos
We waren zo geïnspireerd door de drieluikdozen die Corrie ons in april en mei jl. liet zien, dat we die ook zelf graag wilden maken. Dus werd dit het nieuwe project voor vandaag: het maken van een drieluikdoos in foedraal.


Drieluik 'Blik naar binnen', gemaakt door Corrie in mei 2017.

Het is een idee van professioneel boekbinder Wim Gremmen uit Stedum, die het in 2014 als Blik naar Binnen als jubileumobject ontworpen heeft in samenwerking met museum Het Behouden Blik in Uithuizermeeden. In een oplage van 125 stuks heeft hij daarna de drieluikdozen gemaakt, die door diverse kunstenaars gevuld zijn met kunstwerken.

Op  http://gremlem.nl/blik-naar-binnen-2 is meer over dit project te lezen en te bekijken. Wim Gremmen biedt nog steeds de mogelijkheid dit object bij hem te leren maken.

In januari geeft hij weer een workshop 'Blik naar Binnen', dus de kans om zo'n prachtig drieluik in doos te leren maken.
Gegevens staan op zijn website: http://www.boekbindatelier.nl

Corrie heeft bij hem via zijn workshop haar eerste doos gemaakt en daarna thuis haar tweede exemplaar. Ze heeft ons maten van bord en bekledingsmateriaal opgegeven zodat we thuis alles alvast konden voorbereiden.

Nu gaan we aan de slag met het maken van de doosjes, ieder op de manier zoals hij gewend is doosjes te maken.


De doosjes van Coby staan te drogen
met tijdelijke gele plakkers om het geheel goed te laten hechten.

Het bekleden van de doosjes lokt de nodige discussie uit, want we hebben diverse benaderingen van het maken van inslagen: van stotend tot overlappend. Uiteindelijk werkt iedereen de inslagen naar eigen inzicht af.

Ingeknipte inslagen

Inslagen maken om doosje te bekleden.

Bodem voor de drie doosjes bekleden.
Om alles goed uit te lijnen gebruikt Marjolein een aanlegliniaal.

Het is een dag hard en geconcentreerd werken, maar eindresultaten zijn er nog niet. Er  zal thuis nog het nodige gedaan moeten worden om volgende maand de drieluiken te kunnen tonen.