Zaterdag 13 mei 2017
geschreven door Ine van den Broek-van Hilst
Vorige maand liet Corrie ons een prachtige drieluikdoos zien, gemaakt tijdens de workshop bij Wim Gremmen. Nu heeft ze een tweede drieluikdoos gemaakt met daarin fraaie uitsneden van enkele van haar gelliprints. Ronduit een schitterend kunstwerk.

Drieluikdoos van Corrie

In april bogen we ons over de losse-bladen-bindwijze die Keith Smith
beschrijft in zijn boek Non-Adhesive Binding Volume IV: Smith’s Sewing Single Sheets. 
In de afgelopen weken hebben we thuis verder gewerkt aan dit project en kunnen we nu de resultaten bekijken.
Heel bijzonder is het boek van Corrie geworden. Nadat ze het boek genaaid had, heeft ze de bladen die ze toch uiteindelijk te breed vond, gedeeltelijk dubbelgevouwen.
Maar geheel tevreden was ze nog niet, er ontbrak nog iets creatiefs aan het ontwerp. Toen heeft ze ieder blad uitgevouwen en via sjablonen en met spons-stempeling bewerkt. Na droging konden de bladen weer gevouwen worden en ontstond er een kleurige voorsnede. Ook op het voorplat bracht ze een sjabloondruk aan.
Resultaat: een zeer kunstzinnig boekje.

Losse-bladen-binding
à la Keith Smith
door Corrie.

Jopie heeft het voorplat van haar losse-bladen-bindwijze-boek afgewerkt met een door haar gemaakte zentangle-tekening. In het verslag van april staat al een foto van dit boek, maar niet met de juiste positie van de tekening.
Nu dus het uiteindelijke goede resultaat.

Losse-bladen-binding
à la Keith Smith
door Jopie.

Ik heb die binding thuis ook afgemaakt. In het boekblok heb ik diverse soorten papier en karton verwerkt en dat ging prima. Het boek valt vlak open, maar ik vind het geheel wel erg los. Het wiebelt alle kanten op.
De platten zijn beplakt met papier gemaakt van luier-inlegjes, dat geverfd is met ecoline. Helaas zijn die inlegjes in Nederland niet meer te koop, wel in Engeland, waar ze als 'Nappy Liners' verkocht worden.
Door lagen inlegjes op elkaar te lijmen krijg je een soepel, maar stevig 'papier'. Bovendien heb je de mogelijkheid allerlei materiaal als bloemen, zaden, draden e.d. tussen de lagen te verwerken en kan het geheel gekleurd worden met ecoline of verf.

Losse-bladen-binding
à la Keith Smith type A Board Attachment
door Ine.

Omdat we van plan waren de drie bindwijzen die Keith beschrijft te maken, heb ik ook de tweede beschreven losse-blad-binding toegepast: type B board attachment, (pag. 137 -145). Het naaien begint nu niet met een bekleed bord, maar met een blad van het boekblok. Bovendien is er slechts één draad door ieder gat van het bord, terwijl dat bij type A twee draden per gat waren. Ik ben niet enthousiast over het resultaat en vind het niet voor herhaling vatbaar. Maar misschien heb ik het wel fout gedaan, want het openen van het boek gaat zeer stug.


Losse-bladen-binding
à la Keith Smith type B Board Attachment
door Ine.
In Handboekbinden jaargang 3, nummer 1, 2010 staat het artikel Festonsteek op gespleten naaibanden, Non-adhesive binding van Keith Smith in een vertaling van Marlene Hoogeveen.
Het leek Fem en mij wel een uitdaging die binding toe te passen, ook al omdat we nog steeds losse bedrukte katernen op de plank hadden liggen.
Fem had katernen van Zwammen Smullen
(http://www.ganzenweide.nl/Home/Zwammen_Smullen.html)
en ik van Keith Smith: Exposed Spine Sewings, More Non-Adhesive Binding.

De platten voor deze bindwijze worden eerst helemaal bekleed en eventueel bedrukt voordat ze aan het boek bevestigd worden. De katernen worden op gespleten leren banden genaaid. De uiteinden van de banden worden ofwel op de beklede borden geplakt, ofwel door de platten geregen.
Beiden hebben we gekozen voor het doorrijgen van de banden door de platten.
Fem heeft de gleuven uiteindelijk met een mes gesneden, omdat ze over de gebeitelde gleuven niet tevreden was. Ik heb de gleuven er wel met de beitel in geslagen.
Bij het boek van Fem is de constructie van het doorrijgen van de banden aan de binnenkant van het plat zichtbaar.
Fem heeft de borden aan de buitenkant bekleed met 'herfstpapier' en aan de binnenkant met effen papier.


'Zwammen smullen', gebonden door Fem.

Ik heb de banden aan de binnenkant met scalpel 25 gedund en daarna de ruimtes tussen de banden opgevuld met karton van dezelfde dikte als die van de banden. Vervolgens heb ik er het schutblad overheen geplakt. Smith werkt niet met schutbladen omdat hij lijmloze bindingen beschreven heeft. Ik vond het echter een mooier en steviger resultaat geven om wel met schutbladen te werken. De randen van de borden heb ik aan kop, staart en voorkant afgeschuind met een Davidschaafje en schuurpapier.
Voor de bekleding van de borden gebruikte ik papier dat ik met alcoholinkt bewerkt heb.

'Exposed Spine Sewing' gebonden door Ine.

De boeken vallen goed en vlak open en zijn door de verwerking van de leren banden veel steviger dan de boeken die gebonden zijn met de losse-bladen-bindwijze.

In maart zijn we bezig geweest met de sjabloneertechniek à la Werkman. In het verslag van die maand is te zien welke prints we zoal gemaakt hebben. Fem was toen bezig met een dierenserie. Inmiddels heeft ze met die prints een dierenboek gebonden.
Ieder gesjabloneerd dier wordt vooraf gegaan door een op doorzichtig stevig papier geprint gedichtje over het desbetreffende dier en wordt gevolgd door een kleurige collage van dat dier.
Dieren-sjabloneer-boek van Fem.

De boscollages die ik in maart maakte, heb ik gebruikt om het uit elkaar liggende werkstuk dat ik ooit maakte te herbinden met gesjabloneerde schutbladen en een gesjabloneerd titelblad op het voorplat.
Met strookjes papier heb ik eerst de losse beschreven foliovellen aan elkaar geplakt om katernen te vormen die ik tot een boekblok kon naaien. Omdat de gesjabloneerde schutbladen te smal waren, heb ik ze met Elefantenhaut op maat gemaakt. Het plakken van de gesjabloneerde vellen op het Elefantenhaut heeft ondanks het direct afpersen toch rimpeling gegeven. Advies van Jopie is om beide papieren in te smeren met lijm om zo rimpeling te voorkomen. De moeite waard om uit te proberen.

'Het Bos', gebonden door Ine.

Het Chinese garenboekje dat Fem en ik vorige maand lieten zien en waarvan de foto's in het verslag van april 2017 staan, hadden we gemaakt tijdens een workshop die georganiseerd was door Tanja Rajick van Boektotaal o.l.v. Ien Rappoldt. Dit inspireerde tot het maken van meerdere garenboekjes. Het is een ingenieus mapje met allerlei gevouwen doosjes die op elkaar geplakt worden, naar de ontwerpen van de Dong-vrouwen uit Zuidwest-China.

Tot slot nog een tip van Bert. Een alternatieve screwpunch is te koop bij Joycrafts.nl of Pipoos voor € 14,95. Deze 'gaatjesmaker' wordt geleverd met 3 bitjes van 2 mm, 3 mm en 4 mm, die achter in een vakje van de steel opgeborgen kunnen worden.
( zie http://www.joycrafts.nl/products/display/3270)