Zaterdag 5 december 2015
De sinterklaassfeer wordt vandaag door de pepernoten en speculaas benadrukt, maar die lekkernijen verhinderen het harde werken niet!

THUISVLIJT
Bert laat zijn resultaten op koperen plaatjes zien van de cursus graveren die hij volgt in Schoonhoven aan de Vakschool, (vroeger de Zilverschool) en hij legt ons de werking van de diverse burijnen uit.
Zijn doel is om mooie messing boeksloten te kunnen maken. Met belangstelling en bewondering bekijken we zijn werk.


Graveerwerk in koperen plaatjes van Bert.

Vervolgens vertelt Bert over het onderzoek dat hij gedaan heeft om er achter te komen waarom een kaart van Blaue na vele herdrukken verbeterd is en juist niet verslechterd.
Between the different states of the copper plate of the map of Languedoc by W.J. Blaeu and his successors (De Wit, Mortier and Covens & Mortier) are striking differences. Cracks appearing in the lower left corner in the 2nd state disappear in the 3rd, while the geography of that part is completely changed.
Uiteindelijk ontdekte Bert dat in de oorspronkelijke koperplaat een nieuw stukje koper ingezet is.
The method used appears to be by insertion of a new piece of copper, which possible process is described in this article.
Zijn onderzoek is uitgebreid gepubliceerd in het tijdschrift Caert-Thresoor 34ste jaargang 2015, nr. 3


Bert van Zanen,
Aanpassing van de koperplaat van Blaeus kaart van de Languedoc.

Ik -Ine- laat mijn miniboekje zien waarin ik schutbladen van foto’s van bloemen uit de tuin heb verwerkt. Op het voorplat heb ik een reliëf van de bladeren met émalène geperst.

Miniboekje met fotoschutbladen en reliëf, gebonden door Ine.

Verder maakte ik nog een Edelpappband van de verslagen van het elfde bbc-jaar, met stijfselmarmers als schutbladen en op de band.


11 jaar bbc, gebonden door Ine.

Tenslotte laat ik nog een nieuw gemaakte scharnierband zien, met een tekening op het voorplat van het kosmisch basis-chakra met de witte roos als symbool van de Universele Liefde. Ook de schutbladen zijn van chakra-tekeningen gemaakt. Voorin het zonnevlechtchakra met de witte lelie als het symbool van het Universele Leven en achterin het Heiligbeenchakra met de diamant als symbool van het Universele Licht.

Scharnierband gebonden door Ine. Op voorplat het kosmisch basischakra.

Schutblad voor met zonnevlechtchakra.

Schutblad achter met heiligbeenchakra.

BUTTONHOLE
Jopie was vorige maand niet tevreden over haar buttonhole-steken en heeft daarom de kop- en staartsteken opnieuw genaaid.
We zien duidelijk het verschil als we beide foto’s naast elkaar zetten. Links toont het eerste naaisel, rechts het uiteindelijke met een mooie regelmatige steek.

links: eerste naaisel, rechts: uiteindelijk resultaat
Buttonhole-boek gebonden door Jopie.

Ik -Ine- heb het buttonhole-boek ook klaar, nadat ik het boekblok uiteindelijk toch eerst opgevuld en schoongesneden heb, voordat ik de band eromheen maakte met de buttonholesteek. Ik heb bewerkt leer op bord geplakt en het ruggenbord met een borddikte afstand aan beide zijden tussen voor- en achterplat. De binnenkant van de band en de randjes van het bord heb ik beplakt met dun buckram. In de uitsnede heb ik de bordrandjes bewerkt met beriplast en acrylinkt. De inhoud is een verslag met foto's van de tentoonstellingen 'Papier' in het museum van Gorcum en Apeldoorn.

.
Buttonhole-boek gebonden door Ine.

SPRINGRUG PROJECT
Op speciaal verzoek gaan we nog eens een springrugboek binden. We volgen hierbij exact dezelfde werkwijze als in juli 2010, dus maken we nu eerst schutbladkaternen. Met een roller smeren we het sierpapier in om een zo egaal mogelijke, dunne lijmlaag te krijgen. Vervolgens wordt het ingelijmde sierpapier op een katernblad geplakt en tussen planken in de pers te drogen gelegd in de hoop dat het geheel mooi strak en zonder rimpels opdroogt.

Sierpapier inlijmen en opplakken.

Daarna worden de katernen voorgeprikt en kan het boekblok genaaid worden.

Gaatjes voorprikken in de katernen.
Jopie kon niet aan haar springrug werken omdat haar materiaal thuis gevallen was en zij vanwege haar staaroperatie nog niet mag bukken. Dan maar materiaal pakken dat voor het grijpen ligt voor mini-kapitaalbandjes! En lekker zittend bij het raam om goed licht te hebben, borduurt ze ijverig het Grieks kapitaal op een basis kapitaal.
(nr.18 uit les tranchefiles brodées).

De favoriete hobby van Jopie: minikapitaaltjes borduren.

Thuis zullen we het boekblok voor de springrug snijden en rondzetten, zodat we de volgende keer met de opbouw van de rug kunnen beginnen.

Voor de diverse etappes verwijs ik naar de verslagen uit 2010 van juli t/m oktober en naar het verslag van januari 2011.