Zaterdag 11 juli 2015
We hebben de bijeenkomst een week uitgesteld wegens de hittegolf van de vorige week, maar voor vandaag zijn de voorspellingen ook weer dat het rond de 28 graden wordt. Het ziet er echter niet naar uit. De lucht is licht bewolkt en de temperatuur is lekker, maar helaas verandert dat wel in de loop van de middag en moeten we eerder stoppen omdat het te benauwd wordt om door te werken.

Buidelboeken
We beginnen met het bekijken van de door ons gemaakte buidelboeken.

buidelboeken van links naar rechts van resp. Fem, Jopie, Fem, Ine, Marjolein, Corrie.

Het exemplaar van Jopie is zeer verfijnd en in deze stof een juweel van een bijbel-buidel-boekje. Jopie heeft de ring gefestonneerd met dezelfde steek die ze gebruikte voor het kapitaaltje, waardoor het een fraai geheel is geworden.
Als sluiting dient een knoop waar een elastiek vanaf het achterplat omheen gaat. Een buidelboek om trots op te zijn.


bijbel-buidel-boek van Jopie

ring gefestonneerd door Jopie

bijbel-buidel-boek van Jopie

handbestoken kapitaalbandje door Jopie
Fem was de vorige keer bezig met het geheel in leer bekleden van het boek, terwijl wij alleen de onderrand van de band afwerkten. Ze had zich veel meer werk op de hals gehaald realiseerde zij zich toen ze ons bezig zag, maar ze wilde haar idee toch uitwerken. Toen ze thuis echter verder ging, bemerkte ze dat de ribben tijdens het bekleden met het buidelleer heel erg dik werden. Dat was totaal niet mooi en niet in verhouding met het boek. Dus sloopte ze haar werk! Vervolgens bekleedde zij ook alleen de onderranden van voor- en achterplat, alvorens het buidelleer aan te brengen. Als slot gebruikte zij een sluiting die op een portemonnee dienst gedaan had. De ring aan de staart bevestigde zij met een reepje leer tussen de het staartleer en stikte dat stukje voor de zekerheid wel vast, zodat het tijdens het hangen, door het gewicht van het boek, niet los zou kunnen schieten. Rondom de staart van de buidel plakte zij een reep leer die zij trapsgewijs liet verlopen.

buidelboek van een missaal, gemaakt door Fem

de staartafwerking.

het slotje

Voor een nichtje, dat weer een gedeelte van de route naar Santiago de Compostela gaat lopen, vond ze het wel toepasselijk een notitieboek als buidelboek te maken. Daarom koos ze als slotje een Jacobsschelp, want die schelp staat symbool voor de pelgrims, en is het embleem van de bedevaart naar Santiago de Compostela.
In de christelijke iconografie is deze schelp het attribuut van Jacobus de Meerdere, vandaar de naam: Jacobsschelp. Het zichtbaar dragen van deze schelp, op de hoed of op de jas genaaid, gaf bescherming tegen struikrovers, die de dragers uit een ere-code met rust lieten.
De staart van de buidel omwikkelde Fem met een gevlochten leerriempje.
Al met al een origineel notitieboek geworden.

buidel-notitie-boek van Fem

de staartafwerking: een gevlochten riempje.

de Jacobsschelp, waar een elastiek vanaf het achterplat omheen gaat

Corrie is niet bijster enthousiast over haar Villa-des-roses-buidelboek. Ze koos een stof om het boek te bekleden, maar teleurstellend was het feit dat de lijm doorsloeg, terwijl ze de stof wel gecacheerd had met strijkvlieseline. Gevolg dus dat er vlekken ontstaan zijn. We suggereren dat ze met stofverf de met lijm doorgeslagen plekken kan behandelen door het motief van de stof te herhalen! De moeite waard om te proberen, want bekleed met deze fleurige stof is het een heel bijzonder buidelboek geworden.
Als sluiting koos zij voor twee smalle zijden lintjes aan kop en staart van het boek.
De staart van de buidel moet ze nog verder afwerken.

buidelboek in wording van Corrie

Marjolein is ook niet tevreden, terwijl ze een schitterend buidelboek laat zien met een zeer originele sluiting! Maar daar zit de frustratie! Terwijl ze een mal had gemaakt om de afstand van de lipjes voor het potlood precies gelijk te krijgen, bleek er in het eindresultaat een verschil te zitten. Ze stoort zich er bijzonder aan, ook al vinden wij dat het niet storend is!

buidel-notitie-boek ontworpen door Marjolein
Marjolein gaat dit boek gebruiken als notitieboek tijdens haar natuurwandelingen. Vandaar de zeer toepasselijke sluiting met een potlood en de gespatte schutbladen met paddestoelen.
De staart moet nog afgewerkt worden.
Ine's blanco buidel-notitie-boek is, op de sluiting na, klaar. De vissen zijn provisorisch aangebracht, omdat die nog gepolijst moeten worden. Bovendien moet ze ook nog iets bedenken voor het bevestigen van de pin waarmee de vissen gesloten worden. De staart van de buidel is afgewerkt met een gevlochten leerriempje.

buidel-notitie-boek van Ine

vis van alpalca als sluiting

staartafwerking
Stijfsel- en azijnmarmers
We gaan vandaag weer eens stijfselmarmeren. Maar eerst experimenteren Corrie en Marjolein met een paar azijnmarmers. Ze willen ervaren hoe deze techniek in zijn werk gaat en zijn direct helemaal enthousiast over het resultaat. Het moet echterbij een paar proeven blijven want deze marmers hebben lange droogtijd nodig en meenemen van die natte papieren is dus reuze onhandig.

Corrie en Marjolein
experimenteren met azijnmarmeren
Om een egaal mengsel te krijgen is eerst één deel azijn in een roestvrij stalen pannetje aan de kook gebracht. Daar zijn vervolgens twee delen suiker geleidelijk en al roerend aan toegevoegd totdat alle suiker geheel opgelost was. Daarna is het mengsel in een glazen pot geschonken om af te koelen.
Vervolgens wordt het papier egaal ingestreken met het azijn-suikermengsel. Daarna wordt de inkt erin gedruppeld of met een kwast uitgesmeerd. Ook kunnen notenklontjes gebruikt worden.
Azijnmarmeren met verdelen van de inkt met een waaierkwast
Azijnmarmeren door inkt te druppelen met een pipet en notenklontjes er in te strooien

resultaat van verdelen van de inkt met de kwast

resultaat van uit laten lopen van de inkt
Corrie en Marjolein leggen de marmerpapieren buiten te drogen, maar de warmte buiten versnelt de droogtijd niet echt. Aan het eind van de middag zijn deze marmers nog steeds pikkerig en de wind die op komt zetten verpest jammer genoeg de resultaten van Marjolein. Haar marmers waaien op elkaar en zijn niet meer los te trekken!
Wat een kleefkracht heeft dat azijn-suikermengsel!!

Voor het stijfselmarmeren hebben we behangplaksel, kant en klare stijfsel, perfax en maïzena-stijfsel volgens het recept van Henry Morris. (zie recept hieronder).
Deze stijfselsoorten zijn al of niet op kleur gebracht.

Henry Morris Paste Recipe,
gevonden op https://lilbookbinder.wordpress.com/2011/01/27/paste-paper-tutorial.

Mix one cup of cornstarch in 1 cup cold water.
Boil 7 cups of water in a large pan.
After the water is boiling remove the pan from the stove and add the cornstarch slurry without delay. While combining the slurry with the hot water, mix it with an electric beater to prevent lumps from forming in the paste.
Beat the paste for a minute or so to make sure all the starch is mixed.
The consistency will be like heavy syrup.
Store the paste in a rust-free container, covered with a lid. Keep it in a cool place.
The next day when it was become much stiffer, remove the skin on the paste and run it through a food processor.
Add only enough water to allow the paste to swirl and form a vortex.

We hebben een overvloed aan materiaal om de decoratie aan te brengen: kurken, foamkwasten, stofstempels, kammen, structuurrollers, satéprikkers, wattenstaafjes, reepjes karton, plastic sjablonen, bubbeltjesplastic, sinaasappelnetjes, etc. etc.

Nu gaan we op twee manieren te werk, nadat eerst het vel papier nat gemaakt is:
1. ofwel het vel wordt ingesmeerd met de gekleurde stijfsel,
2. ofwel het vel wordt ingesmeerd met pure stijfsel, om er daarna kloddertjes verf over te verspreiden en die uit te smeren met een kwast of roller.


verf met kwast uitsmeren in pure stijfselondergrond

werken met een structuurroller en klodders verf aanbrengen en uitrollen

decor aanbrengen met reepje karton door Fem en met stofstempel door Corrie

decor aanbrengen met reepje karton door Corrie en met natuurspons door Jopie
De tweede manier vinden we uiteindelijk het prettigst werken.
Je hebt geen grote hoeveelheid potjes gekleurde verf nodig, je bent vrijer in het kleur-gebruik en je verbruikt minder verf !

Er is niet veel verschil in het werken met de verschillende stijfselsoorten, alhoewel Fem de maïzenastijfsel het prettigst vindt. Er zou een verschil in glans bij het eindresultaat moeten zijn. De marmers gemaakt met maïzenastijfsel zouden glansrijker en gladder moeten zijn dan de marmers gemaakt met het behangplaksel.
Het verschil is echter nauwelijks te zien.

Hieronder enkele resultaten.
Ondanks de hitte en benauwde atmosfeer zijn er toch veel marmers gemaakt. en kunnen we verhit, maar met een tevreden gevoel naar huis gaan.

Als je nog inspiratie nodig hebt voor het maken van de stijfselmarmers moet je eens kijken op de pinterest pagina. Trek daar maar uren voor uit! Je komt ogen te kort.
https://www.pinterest.com/cschneider780/art-ed-paste-paper

Verder is het interessant om ook eens te surfen naar:
https://lilbookbinder.wordpress.com/2011/01/27/paste-paper-tutorial
http://madeleinedurham.com
http://paperchipmunk.com/?p=3075
http://www.artforsmallhands.com/2010/10/painting-printing-paste-paper.html#more
http://www.edenworkshops.com/images/paste%20paper.pdf

En voor een paar bijzondere azijnmarmers kun je terecht op:
http://sumi-ebru-marbling.blogspot.nl/?m=0


In augustus is er geen bijeenkomst en verschijnt er dus geen verslag.