Zaterdag 3 mei 2014
Het project driegen en daarbij linosnedes verwerken in de schutbladen en het voorplat levert vandaag de eerste resultaten op.

Fem heeft een bandzetter gemaakt. De boekband heeft zij in tweevoud gemaakt, zowel in rexine als in leer om te zien of er verschil zou zijn als zij in het voorplat haar alfabet-lino-snede gedrukt had. Dat verschil is er wel degelijk. In leer is er duidelijk een veel beter resultaat geboekt.
In rexine blijft het reliëf vlakker en minder goed zichtbaar.
Het is een zeer toepasselijk notitieboek geworden.

gedrukt in leer

gedrukt in rexine

Ook heeft zij het 'kikkerboek' voor haar zoon gebonden. Vorige maand had ze de schutbladen al gedrukt. Thuis heeft ze de band gemaakt. Ze wilde ook de kikkerlino in leer drukken, maar had haar twijfels of dit wel zou lukken, omdat haar zoon destijds de kikker niet met duidelijk reliëf uitgesneden had.
En kijk, tot haar grote blijdschap is het gelukt, weliswaar in de ene kwaliteit leer beter dan in de andere.
De tekst op het eerste en laatste blad maakt de reden van dit boekje helemaal duidelijk.
Een grote verrassing voor haar zoon!

kikkerboek gebonden door Fem


Jopie heeft ook voor een bandzetter gekozen. Op het voorplat heeft ze het lino-ontwerp als een reliëf verwerkt. Uit manilla sneed zij de zonnebloem eerst in zijn geheel uit, daarna nog een keer de bovenste bloembladen en het hart om die op de eerste laag te plakken en vervolgens het hart nog eens om als derde laag te verwerken en zo een mooie dieptewerking te creëren.
Die manilladelen plakte zij op het bord, bekleedde het beplakte bord met natuurlinnen, drukte het linnen met een vouwbeen langs de contouren van de zonnebloem en perste het geheel vervolgens af in de pers met émalène.
Jopie heeft als enige de linosnede op de voor- en achterzijde van de schutbladen gedrukt. Dat oogt heel mooi en in combinatie met het reliëf op het voorplat is het een prachtig boek geworden.

zonnebloemboek gebonden door Jopie

Ik- Ine- heb het gedriegde boek met opgezette platten gebonden. Het lino-ontwerp heb ik geprobeerd in linnen af te drukken, maar dat resulteerde in een zeer vage afdruk.
In leer daarentegen kwam het goed tot zijn recht. Het boek doet dienst als notitieboek voor onze bbc-bijeenkomsten en heeft daarom twee leeslinten en op het achterplat aan de voorsnedekant een lus van elastiek om een pen in te schuiven.


linosnede gedrukt in linnen
linosnede gedrukt in leer en als BBC-boek gebonden door Ine

Bert was niet helemaal tevreden over zijn ontwerp van de aan elkaar gelegde diamanten die hij op de werkdag van de vorige maand gedrukt had.
'Te saai' naar zijn mening. Dus heeft hij thuis nieuwe kleurige schutbladen gemaakt.
Hij beschikt over een zware foliepers en kwam op het idee om die pers ook eens te gebruiken voor het afdrukken van de lino's. Dat ging perfect, ook al omdat hij de druk goed kan regelen en een grote vlakke plaat heeft die in de pers schuift.
Nu nog het gedriegde boek met deze kleurige schutbladen afwerken en in de band zetten.
Het resultaat krijgen we de volgende keer te zien.

Bert met zijn kleurig gedrukte schutbladen

Toen ik -Ine- thuis aan het experimenteren was met het afdrukken van lino's op de schutbladen, vouwde ik per ongeluk een net gedrukt schutblad dubbel. De natte verf gaf een afdruk op de andere helft van het schutblad, maar het effect daarvan vond ik wel bijzonder, alsof er een schaduw van de eerste afdruk ontstond.

schutblad van Ine met 'schaduw-afdruk' rechts

Marjolein heeft haar linosnede 'pompoen met bladertak' klaar om af te drukken en is heel nieuwsgierig naar het resultaat. Ze rolt groene verf uit op de glasplaat en daarna over de lino en is enthousiast over de eerste proefdruk. Slechts een enkel streepje moet nog weggewerkt worden, want ze wil absoluut geen sporen naast de pompoen of bladeren!
En dat lukt haar uiteindelijk ook. Het idee van een schaduw-afdruk maken, sprak Marjolein ook aan, dus vouwde zij eveneens alle schutbladen direct na het afdrukken dubbel om zo op de andere helft het schaduweffect te laten ontstaan.linosnede van Marjolein


lino inrollen en afdrukresultaat van Marjolein

Dan wil ze een oranje pompoen met een groen steeltje tussen de groene bladeren. Hoe dat te realiseren? Met een heel klein rollertje, maar dat hebben we niet. Fem oppert om een raster van papier te maken rondom de pompoen, zodat de pompoen toch ingerold kan worden zonder de bladeren oranje te kleuren. Dat lijkt een goed idee, dus drukt Marjolein eerst de bladertak af, terwijl ze de pompoen schoon van verf houdt.
Dan legt ze het papieren raster rondom de pompoen, rolt hem in met oranje verf en hoopt deze vrucht op de juiste plek in de bladertak af te drukken. Ze heeft exact aangegeven waar het schutblad op de lino gelegd moet worden, maar er is toch een minieme verschuiving opgetreden, zodat de bladeren een dubbel randje gekregen hebben.
Dan toch maar in één drukgang zowel de oranje als de groene verf opbrengen. Met een klein kwastje kleurt ze nu de pompoen en het steeltje en de rest kan met de roller bewerkt worden.
Het resultaat is naar wens, zonder dubbele lijnen langs de bladeren.


papieren raster rondom de pompoen


pompoen met raster ingerold en als resultaat dubbele lijnen langs de bladeren


pompoen met kwastje gekleurd en geheel in één drukgang afgedrukt

Jaap is bezig met twee vlinders en een uil. Hij maakt wat proefafdrukken, maar is niet echt tevreden en gaat nog meer linoleum wegsnijden.


vlinder van Jaap


uil van Jaap

We waren van plan vandaag lino's af te drukken in meerdere kleuren. Ofwel door van één ontwerp meerdere linosnedes te snijden, waarbij op iedere lino een detail weggesneden wordt dat niet van kleur mag veranderen,
ofwel door één lino te snijden, die af te drukken, weer een deel weg te snijden en in een volgende kleur te drukken, etc.
Maar soms kunnen plannen door allerlei omstandigheden niet in daden omgezet worden en zo is alleen Jopie erin geslaagd thuis een ontwerp in 4 lino's uit te werken. Ze wilde een patroon realiseren dat zich oneindig zou kunnen repeteren en is in die opzet zeker geslaagd.

ontwerp van Jopie voor vier drukgangen en rechts de vooraf gemaakte kleurenschets

Op papier heeft ze eerst een ontwerp getekend en ingekleurd, zodat ze een duidelijk beeld kreeg van de delen die ze op de linoplaatjes uit moest snijden. Omdat de lino's na elkaar afgedrukt worden in steeds een andere kleur, moest ze natuurlijk wel zorgen voor een goede aanleg en een markering op de linoplaatjes, zodat de afdrukken goed op elkaar zouden aansluiten.
In eerste instantie gaf Jopie op het onderlegkarton in de pers met potlood de omtrek van het linoplaatje aan, maar tijdens het afdrukken bleek dat toch niet nauwkeurig genoeg te zijn.
Kleine verschuivingen in het patroon waren het gevolg.
Een betere oplossing was het maken van een aanleg van kartonnen reepjes, zodat de plaatjes achtereenvolgens op exact dezelfde plaats kwamen te liggen. En dat werkte uitstekend.

eerste drukgang

tweede drukgang

derde drukgang

vierde drukgang

het motief repeterend afgedrukt
Fem wil de tweede methode toepassen, dus na iedere kleur een deel wegsnijden. Ze heeft als ontwerp een roos uitgesneden. Dat was met de puntige blaadjes een hele klus, maar het is uiteindelijk na veel geduld en voorzichtig snijwerk prima gelukt. Ze maakt een proefdruk in één kleur om te zien of er nog onvolkomenheden zijn die ze weg wil werken. En nu wordt het piekeren welke kleurgangen ze na elkaar toe gaat passen.


Bert heeft het zich heel moeilijk gemaakt. Hij wil de diamant in verschillende onderdelen in kleur afdrukken en in iedere diamant de complementaire kleuren samen laten komen. Het wordt een enorm gepriegel met hele kleine stukjes!


Fem en Ine vertellen enthousiast over de prachtige tentoonstelling 'een vorstelijke wereld in papier' die nog tot 6 juni te zien is in het Breda museum. Zeer beslist de moeite waard om te gaan bekijken. Je vergaapt je aan de prachtige kostuums die Isabelle de Borchgrave allemaal geheel uit papier vervaardigd heeft van de familie 'De´ Medici' uit Florence.
Zie http://www.breda-museum.org/home

copyright museum Breda

En tot slot laten Fem en Ine hun resultaten zien van het experimenteren met alcoholinkt. Door een filmpje op https://www.youtube.com/watch?v=EHZ1QrLIgrY raakten zij geïnspireerd om met deze methode schutbladen en boekomslagen te maken.
Fem gebruikte hoofdzakelijk glad mc-papier, ik tekenpapier. Er was een groot verschil in resultaat te zien. Op het mc-papier vloeide de inkt in elkaar over, op het tekenpapier bleef het meer als druppels liggen. Bovendien drong de inkt op het tekenpapier geheel door op de achterkant, terwijl dat bij het mc-papier in mindere mate gebeurde. Fem bewerkte daarom zowel de voor- als achterkant van het papier. Een productieve middag verven en stempelen leverde allerlei ideeën en boekjes op.

boekje van Fem gebonden in blauw linnen
en
mc-papier bewerkt met alcoholinkt


schutbladen van mc-papier bewerkt met alcoholinkt

boekje van Fem geheel gebonden in met alcoholinkt bewerkt mc-papier


schutbladen van met alcoholinkt bewerkt mc-papier

boekje van Ine gebonden in goudkleurig linnen
en
met alcoholinkt bewerkt tekenpapier
waarop een bloemenstempel afgedrukt is


schutbladen van tekenpapier bewerkt met alcoholinkt

boekje van Ine gebonden in blauw linnen
en
met alcoholinkt bewerkt tekenpapier


schutbladen van tekenpapier bewerkt met alcoholinkt

boekje van Ine geheel gebonden in linnen
waarop met een stempel een bloemenkrans gedrukt is


schutbladen van tekenpapier bewerkt met alcoholinkt

boekje van Ine geheel gebonden in met alcoholinkt bewerkt mc-papier

schutbladen van met alcoholinkt bewerkt
mc-papier

Na een zeer productieve werkdag, die veel te vlug omvloog, keerde een ieder aan het einde van de dag weer huiswaarts met genoeg ideeën en plannen om de komende maand uit te werken.
We gaan verder tijdens de volgende bijeenkomst.