Zaterdag 1 maart 2014
Omdat op de eerste zaterdag in februari het BoekTotaalFestival in Steenwijk plaatsvond, verviel onze maandelijkse werkdag in Swifterbant. Maar zoals we in januari reeds schreven, kunnen we ook op die locatie niet meer terecht.
Na lang zoeken hebben we nu gelukkig vanaf april een ander onderkomen gevonden.

Deze keer in maart gaan we daarom nog bij een van de bbc-leden thuis aan de slag, en wel bij Fem in Zaandam.
Ons project 'de Lyonese band' is klaar, reden dus om een ander project te starten.
Uit de veelheid van onderwerpen die we verder willen uitdiepen, o.a.:
- leer bewerken,
- bindingen van Keith Smith,
- boekdozen,
- snedebewerkingen,
- diverse aparte bindtechnieken,
- zeefdrukken op boekbinderslinnen,
- linosnedes,
- Japanse bindigen,
hebben we nu voor de linosnede in combinatie met de driegmethode gekozen.
Het uiteindelijke resultaat moet een schets- of dagboek worden, waarin de decoratie van de schutbladen en de boekband door een linosnede bepaald wordt.
We zijn indertijd begonnen met de linosnedetechniek, maar hebben die niet verder uitgewerkt. Dat willen we nu dan uitgebreid gaan doen.
Driegen kwam in het Goddijn-project ook aan de orde, in boekmodel 9. Goddijn geeft aan de gemaakte katernen eerst afzonderlijk met garen te omslingeren en ze vervolgens op band te naaien. Niet iedereen is er toen aan toegekomen ook de driegmethode, beschreven door Han Boswinkel, uit te proberen.

Diverse bbc-leden vonden deze methode prettiger werken en concludeerden bovendien dat het boekblok beter open kwam te liggen. Daarom nemen we deze naaimethode vandaag onder de loep.

De stapel losse vellen papier wordt eerst licht verlijmd in de rug.



Na droging worden er langs de rug van het boekblok gaatjes geboord, op ongeveer
5 mm uit de rug. Handig is het om daarbij gebruik te maken van de boormal, zoals Han Boswinkel beschreven heeft.
(wie interesse heeft, kan via info@bbc-hetoudeambacht.nl de beschrijving daarvan aanvragen).

Vervolgens wordt steeds een bepaald aantal vellen los gesneden om zo verlijmde katernen te vormen. Het aantal vellen hangt af van de dikte van het papier, maar hoe dunner de katernen, hoe soepeler de rug en de scharniering zal zijn.

Wij kiezen voor katernen van 6 of 8 velletjes papier. En dan worden de katernen met veel geduld en gepriegel aan elkaar genaaid met dun garen (50) door steeds ieder volgend katern met het voorgaande te verbinden door van gaatje naar gaatje een slingersteek te maken, van onderaf door beide katernen.
Je moet daarbij dus steeds tussen de twee voorgaande katernen wroeten om door het gaatje van het laatst opgenaaide katern te kunnen steken en dan door het gat van het nieuwe katern. Maar al doende valt deze techniek best mee, zoals terecht opgemerkt werd.


driegende bbc'ers

Uiteindelijk nam dit naaiwerk zoveel tijd in beslag, ook al omdat we redelijk veel katernen te verwerken hadden, dat we niet meer aan de linosnedes toekwamen.
Dat wordt dus de klus voor de volgende maand en geeft ons goed de tijd over een creatief ontwerp na te denken.