Zaterdag3 november 2012
Deze dag zijn we met acht mensen aanwezig. Hans is verhinderd en Fem en Ine zijn druk bezig op de beurs in Leiden om kinderen te leren hoe zij onderstaand passe-partout-boekje kunnen maken. Beeldend kunstenares Annemiek Hermarij heeft de plaatjes geschilderd die de kinderen in het voorplat kunnen schuiven.

Jaap heeft het boek van De Braij klaar, gebonden in kunstleer: Rexine.Dieneke heeft miniboekjes gemaakt voor een poppenhuis: een boekje in een foudraaltje, een los boekje en een buidelboekje. Op de foto is te zien hoe klein zij zijn. Er staat een suikerklontje naast.


Dinie heeft een verslag van de reis naar het Zwarte Woud gebonden met de kettingsteek. De uitleg daarvan staat in het 3e nummer van Handboekbinden 2012.Jopie is in de ban van de Caterpillar Stitch, ofwel de boekenrups, die Bert vorige maand heeft laten zien. (zie verslag oktober 2012). Ze is ijverig aan de slag gegaan en heeft een paar boekjes versierd met deze steek.Anton heeft de K118 binding klaar en is erg te spreken over de vlakligging van het boek bij het openen. Hij heeft de rug niet bekleed omdat hij de structuur van deze binding wil blijven zien.
Jaap gaat de borden voor de K118-binding afsnijden. Hij laat zien hoe je dat heel eenvoudig keurig recht kunt doen met behulp van een hoeklijstje en door diverse opvullatjes van aluminium tegen het boekblok te zetten. Zodoende heb je overal een even grote overstek.
Op de foto ligt de hoeklijst tegen de staart van het boek en steekt uit naar rechts op de tafel. Het bord dat onder de hoeklijst uitsteekt, moet dus langs de hoeklijst afgesneden worden om een fraaie, gelijke overstek te krijgen.


Vincent is ook nog druk met de K118 en snijdt eveneens met een hoeklijst de overstek aan de platten.

Jopie heeft het Pliester linnen band eerst helemaal uitgeplozen opdat het nauwelijks opdikking geeft op de borden. Ze schaaft daarna de platten aan de rugzijde rond, zodat de rug geheel in een ronding doorloopt. Daarna rijgt zij de platten aan.

Bert heeft een heel oud boekje op de kop getikt: “L’Histoire du Vieux et du Nouveau Testament” uit 1672. Het oude testament bevat 183 gravures en het Nieuwe Testament 84 gravures. Dit boekje naait hij op touwtjes.

Marjolein gaat een fotoalbum maken in de K118-binding en is druk bezig met het vouwen van de fotobladen m.b.v. een mal om gelijke rillen te krijgen.
De K118-binding krijgt volgende maand zijn vervolg.