Zaterdag 5 mei 2012

In juni 2010 hebben we onderstaande dvd bekeken. We waren toen erg onder de indruk van zijn methode van werken en schreven o.a. in het verslag: "heel duidelijk en aanschouwelijk worden door Nick Cowlishaw alle etappes uitgelegd en voorgedaan van het herstellen van een in de kneep gescheurde linnen rug, van het repareren van schutbladen en het schoonmaken van de linnen band. Al zijn handelingen leiden tot een verbluffend resultaat, waarbij nauwelijks te zien is dat er een reparatie plaatsgevonden heeft. De oplossingen die hij toont zetten ons aan tot een interessante discussie over de al of niet te verrichten reparaties én tot een imitatie van zijn werkwijze".


een dvd te koop bij Hewit, http://www.hewit.come

Van die imitatie is echter pas te hooi en te gras iets terecht gekomen en daarom heeft Jaap als 'opdracht' voorgesteld eens structureel een boek op Nick's manier op te knappen. Dat is een goed idee want dan kunnen we de theorie in praktijk brengen en beklijft die ook beter. Dus wordt de dvd opnieuw bekeken en na iedere handeling stopgezet om direct het voorbeeld te volgen.

De boekblokken zijn uit de band gehaald en de ruggen zijn zowel droog als met stijfsel schoongemaakt. Sommige boekblokken zijn zodanig kapot dat ze eerst opnieuw genaaid moeten worden, en dus gaan Marjolein en Jaap ijverig aan de slag, resp. met half-uit en heel-uit naaien.
half-uit naaien en heel-uit naaien

Hierna gaan we over tot het schoonmaken van de boekband. Zoals Nick aangeeft doen we wat stijfsel op een bord en nemen dat met een vochtig, uitgeknepen watje op. Vervolgens wrijven we al draaiend over de boekband en staan versteld van de hoeveelheid vuil die loskomt.
Maar bij het schoonmaken van het plat op deze manier, is toch voorzichtigheid geboden. Bij het reinigen van de band van Die Schöpfung was het even schrikken dat het goud van de bedrukking ook verdween. Van de lier bleef alleen een blinddruk over!
We waren dus extra alert bij het reinigen van de volgende boekband. Wat zou er gebeuren met de witte bloemen en het blauwe vak?
Niets dus, het plat werd alleen maar schoner. Wel kwam er een kring tevoorschijn onder de bloementak, waarschijnlijk van een afdruk van een nat glas of kopje, en die ging, ondanks herhaald wrijven met een schoon stijfselwatje, niet weg.

onbehandeld voor- en achterplat


gereinigd voor- en achterplat, rug nog onbehandeld


de onderkant van het plat is gedeeltelijk al gereinigd

Ook bij de volgende boekband bleef het gevreesde oplossen van de goudopdruk gelukkig uit.
De vieze vlekken rechts van het embleem konden bijna geheel verwijderd worden.

ongereinigd plat
gereinigd plat


watjes na reinigen van het plat !

Het oplichten van het linnen van de platten gaat gemakkelijker dan we dachten. En zeker de methode van het oprollen van het linnen met een ronde stok werkt verbazingwekkend goed.

oplichten van het linnen op achterplat m.b.v. een ronde stok en groef maken in bord

Ook dit was weer een productieve werkdag, die volgende maand zijn vervolg krijgt.