Zaterdag 5 februari 2011
Een werkdag in het teken van het Middeleeuwse boek. We hebben de handleiding gebruikt van Margaret Woods: How to Sew a mediaeval Parchment Book with Hand Made Faux Parchment en het boekje Bookbinding, Limp bindings from Tallin, van Monica Langwe Berg.

Het leek ons zeer interessant om namaak perkament te maken zoals Margaret het in haar boekje beschrijft en zoals Richard Norman het op zijn site uitlegt.
http://www.edenworkshops.com/Make_Parchment_Paper.html

Dus is er schellak en ethanol gekocht bij Ron van Zaltbommel (http://www.politoeren.com) en kunnen we aan de slag. We volgen het advies om één maatlepeltje schellakschilfers in 4 maatlepeltjes ethanol op te laten lossen. Zo maken we diverse porties voor de hele bbc-groep. Na even doorroeren en ruim een half uur geduld is er een blank of donker gekleurde vloeistof ontstaan, al naar gelang de kleur schilfers die zijn gebruikt: de blonde of de Robijnkleurige schilfers.

schellak blond
één deel schellakschilfers oplossen in 4 delen ethanol
schellak robijn

We hebben diverse papieren om te bestrijken met de schellakoplossing: sierpapier, leerpapier, stijfselmarmerpapier, kraftpapier, pergamenta, stresapapier (= gewolkt imitatie perkamentpapier), elefantenhaut en aquarelpapier.

bestrijken van elefantenhaut links en sierpapier rechts

bestrijken van stresapapier

bestrijken van stresapapier

bestrijken van aquarelpapier
bestrijken van leerpapier

bestrijken van bedrukt kraftpapier

Het bestreken papier is binnen een mum van tijd droog, even wapperen en klaar!

Maar we vinden de resultaten totaal geen indruk geven van perkament, laat staan dat er sprake is van doorzichtigheid. Blank Elefanten benadert perkament nog het meest. Wel is de invloed van de schellak merkbaar. Het papier is duidelijk steviger geworden door de schellaklaag.
Nadat de omslagpapieren bewerkt zijn met de schellak, kunnen ze op maat gemaakt worden van het boekblok en worden er gaatjes geprikt in het rugdeel.

omslag vouwen en gaatjes prikken in rugdeel

Daarna wordt ieder katern aan het omslagpapier genaaid.

naaien van de katernen aan de omslag

Hans volgt nauwgezet het schema voor het naaien van de katernen aan de omslag

In het hart van de katernen heeft Hans perkamenten strookjes meegenaaid

Als je eenmaal de slag te pakken hebt van het naaischema, gaat het naaien van de katernen vrij snel en het resultaat van de in de omslag genaaide katernen is te zien op bovenstaande foto's.

De naaisteken kunnen dan op de rug nog bij elkaar getrokken worden met eenzelfde of contrasterende kleur.

Tenslotte wordt een leren bandje of i.d. bevestigd om de band te sluiten en ieder van ons heeft daar zo zijn eigen ideeën over.
Na een dagje geconcentreerd, serieus, en ijverig doorwerken zijn deze boeken à la het registermodel daterend van 1539 uit de Stadsarchieven van Tallin allemaal klaar.

We hebben tenslotte nog andere boeken te bekijken. Bert heeft 5 mini-bandzetter-boekjes gebonden van de teksten van de Camera Obscura van Hildebrand, prachtig geordend in een fraai gemaakte cassette. Bij het lezen van de teksten heb je wel een goede bril of vergrootglas nodig!!!!Fem laat haar kantoorboek met springrug zien, een boek dat letterlijk en figuurlijk springt!


En zo vloog ook deze werkdag weer zeer creatief voorbij.