Zaterdag 6 augustus 2011
Vorige maand hebben we een nieuw project gelanceerd: het uitwerken van een opdracht, die één van ons bedacht heeft. Voor deze keer was dat het ontwerpen van een vakantiedagboek met opgezette platten en een verdieping in het voorplat. (De omschrijving van deze opdracht staat in het verslag van juli 2011).

Het is duidelijk dat Bert naar Engeland is geweest !


Vakantiedagboek, gebonden door Bert

Bert heeft de katernen met wit garen genaaid over een smal blauw bandje met een zwarte kern.
De rug van de band bestaat uit losse, met rood papier beklede delen. De opgezette platten zijn bekleed met blauw moiré-papier. In de kleuren van de bekleding en het naaigaren komt de Engelse vlag terug! Vlag en tekst zijn verwerkt in de naar binnen afgewerkte uitsparingen op het voorplat.detail van de naaisteken op de rug over het blauw/zwarte bandje

Omdat Marjolein niet op vakantie gaat, heeft ze een “huisje-boompje-beestje-dagboek” gemaakt om er de dagelijkse belevenissen in op te schrijven.
Ze heeft abusievelijk in plaats van opgezette platten de Limited Edition Binding toegepast, waarbij de platkaternen met het boekblok meegenaaid worden.
(zie beschrijving Handboekbinden , jrg.1, 2008, nr.2 ).
Maar ook die binding maakt het mogelijk verdiepingen in het plat aan te brengen. Omdat er een opvulkarton in het platkatern verwerkt moet worden, beplakte ze dit opvulkarton eerst met verschillende kleuren elefantenhaut. Uit het voorplat sneed ze de figuurtjes huisje, boompje, beestje, zodat je uiteindelijk fleurige figuurtjes ziet.
Ook sneed ze een venstertje uit het voorplat waarin ze de tekst ‘dagboek’ plakte, gemaakt van door haar uitgesneden kartonnen letters.

Vakantiedagboek, gebonden door Marjolein

Fem gaat naar de Ardennen! Ze heeft de letters en cijfers uitgesneden en het bekledingsmateriaal naar binnen geplakt. Achter de letters en cijfers heeft ze de kaart van België geplakt en juist dát gedeelte waarop de steden die ze bezoekt in de Ardennen te lezen zijn. In de rechthoekige verdieping links boven op het voorplat heeft ze een foto van het vakantiehuisje geplakt.

Vakantiedagboek, gebonden door Fem

Het voorplat is samengesteld uit twee bordjes van dun karton, waarvan één gebruikt is voor het uitsnijden van de letters en cijfers. Beide voorplatbordjes zijn samen even dik zijn als het achterplat. De opgezette platten zijn bekleed met groen linnen, de rug met rood linnen.
letters uitgesneden
uit het voorplat van dun karton
bord met uitgesneden letters
op linnen geplakt
letters al gedeeltelijk afgewerkt door
het bekledingslinnen naar binnen vast te plakken.

Jopie heeft een ‘variabel’ vakantiedagboek ontworpen: voor iedere nieuwe vakantie kan een nieuw dagboek in de band geschoven worden! Een bijzonder origineel idee.

Vakantiedagboek, gebonden door Jopie

De band bestaat uit opgezette platten. Achter de naar binnen afgewerkte uitsnede op het voorplat heeft Jopie een door haar getekende ‘zentangle’ geplakt, die elementen van haar vakantie weergeeft: zon, regen, natuur, tekenen, genieten en creatief bezig zijn.
De binnenkant van de band heeft aan de linkerkant een flap die aan kop en staart tussen de twee borden van het voorplat is bevestigd. Het voorplat van het vakantieboek wordt van rechts naar links tussen de flap geschoven. Het leeslint is tussen de bekleding van de bandrug verwerkt en is dus voor ieder nieuw boek te gebruiken. De rechterkant van de band heeft een vak om notitieblaadjes, plaatjes, tickets, etc. in te bewaren. En omdat op reis schrijfgerei bij de hand moet zijn, sluit de band met twee lussen waar pen of potlood door geschoven kunnen worden, waardoor het boek ook direct dicht gehouden wordt.
Een subliem idee!

Het vakantiedagboek van Ine heeft een inschuif-opgezet-voorplat. Het voorplat bestaat uit twee dunne lagen karton. Uit de bovenste laag is de ‘V’ van ‘vakantie’ gesneden.
Rondom de ‘V’ zijn metalen lettertjes geplakt om zo met de ‘V’ het woord vakantie te vormen. Vervolgens is het plat bekleed met blauw buckram en met émalène afgeperst, zodat de letters als reliëf in het buckram te zien zijn.
Daarna is de inslag aan de linker zijkant naar binnen afgewerkt en zijn de smalle reepjes aan kop en staart met rood buckram beplakt.
Hierna is het tweede dunne voorbord gelijk-af beplakt met blauw buckram, zodat de latere inkijk aan de linkerkant en onder de ‘V’ een fraaie afwerking toont, i.p.v een onbeplakt grijs bord.
uitgesneden V en opgeplakte letters

‘onder- en bovenbord’ op elkaar

émalène na het afpersen

Dit gelijk-af beplakte bordje is precies tegen het eerste met de uitgesneden beklede ‘V’ gelegd en de rode inslagen aan kop, staart en de blauwe inslag aan de rechter voorkant zijn om het tweede bord naar binnen geplakt. Aan de linker zijkant loopt de opening van kop naar staart en daar kan een foto of tekening ingeschoven worden.
In de geprinte schutbladen komt de ‘V’ met het woord ‘vakantie’ terug in de kleuren van de band, op een achtergrond van aanrollende golven.


inschuiven van afbeelding in voorplat
geprinte schutbladen
Vakantiedagboek, gebonden door Ine
Jopie heeft nu alle delen van de HBU-serie gebonden. Vorige maand liet ze ons al Het Boekblok zien, nu de rest. De eerste vier delen HBU, die de omslagmaterialen boekbinderslinnen, omslagpapieren, perkament en leer behandelen, heeft ze bij elkaar als één exemplaar gebonden. Het voorplat is beplakt met overgebleven monsterstukjes linnen. De letters HBU zijn uit perkament gesneden en op het linnen geplakt.


HBU-serie gebonden door Jopie.

Het voorplat van deel 5, Platkernen, bestaat uit grijsbord dat met leerverf op kleur gebracht is. Daarna zijn er de letters HBU, uit manilla gesneden, opgeplakt.


Het Boekblok bestaat uit de delen 7 en 8. Onder het linnen van het voorplat zijn kartonnen letters HBU geplakt. Het bord is daarna met émalène afgeperst, zodat de letters als reliëf tevoorschijn komen.


Deel 6 Kleefstoffen is qua uiterlijk gelijk aan Het Boekblok. De monsters huidenlijm en zetmeel heeft Jopie in een gesloten ´cassette´ van dun karton achterin het boek verwerkt. De monsterzakjes liggen achter een plastic vel in de verdiepingen.

Alle delen zijn bekleed met een groene linnen rug, bedrukt met goudfolie en op de platten van alle delen komen de letters HBU terug.

Bert laat een bijbel zien die hij gaat repareren. Er liggen diverse pagina´s los, de leren rug is vergaan, de bindingtouwen zijn afgebroken en het naaigaren is her en der kapot. Zijn plan is om het boekblok opnieuw te gaan naaien, dus moet alle oude lijm verwijderd worden. Met veel geduld en het stukje voor stukje opbrengen van stijfsel op de oude verdroogde lijm lukt het Bert de rug geheel schoon te krijgen. Aan het eind van de middag heeft hij een flinke stapel katernen en restjes naaitouw!

te repareren bijbel

oude beenderlijm verwijderen

alle schoongemaakte katernen

Anton gaat een boek over Columbus opnieuw binden volgens de aanwijzingen van De Braaij. En dan moeten de katernen natuurlijk ook op een 17e eeuwse naaibank genaaid worden om in stijl te blijven !!
Jopie verdiept zich in het maken van een ´mit Lederstreifen umflochtenes Kapital`, dat beschreven staat in Bucheinbände van Heinz Petersen.(pag.142). Ze werkt dit kapitaaltje ook uit met organzaband (linker foto), maar vindt het resultaat niet goed, omdat het omwikkelen van het basiskapitaal door het band te zien is.
Bij het omvlechten met leer komt het kapitaal inderdaad beter tot zijn recht.
(middelste foto).


Tenslotte legt Jopie uit hoe ze op het idee voor een nieuwe opdracht is gekomen en stelt voor hier de komende maand aan te werken. Tevens geeft ze het ‘opdrachtstokje’ door aan Bert.

We zullen dus flink gaan brainstormen de komende weken.