Zaterdag 3 juli 2010
We zijn verlaat door stilstaan in een lange file wegens een gekantelde vrachtwagen vlak voor Lelystad, maar als we dan eindelijk een uur later dan gebruikelijk rond de tafel zitten genieten we extra van de koffie!

Bert en Jopie vertellen uitgebreid over hun deelname aan de zeer interessante workshop Boekbandontwerp, georganiseerd door de Stichting Handboekbinden. (zie www.stichting-handboekbinden.nl onder 'nieuws' over bijzonderheden van deze workshop).

Ze laten ons o.a. resultaten zien van hun met beits geverfde perkament,van hun met reliëf bewerkte leer,en van hun gekreukeld leer.Resultaten die uitdagen tot experimenteren.
Jopie is op bezoek geweest bij Victoria Hall in Norwich in Engeland en heeft na een uitermate gezellig en interessant gesprek met Victoria schitterende stijfselmarmers van haar gekocht. Zie www.norfolkcraft.co.uk voor gegevens over en werk van Victoria Hall.

detail van een stijfselmarmer van Victoria Hall

Hans en Jaap hebben de Gonetband klaar. Hans heeft het dagboek van Anne Frank Het Achterhuis herbonden en maakt een paar opmerkingen bij zijn boek:
- ik heb geen dun (urker)palingleer zoals in de beschrijving aangegeven wordt.
- ik heb dus dikkere bekleding (0,6 mm) gebruikt.
- de inslagen bij de hoeken mogen niet te dik zijn, dus die heb ik afgewerkt volgens Goddijn, blz. 51, figuur 7
- de platten aan de binnenzijde heb ik opgevuld.
- de titel op het vooplat is ingelegd.
- het boek bevatte fotoreproducties in dunnere katernen. Ik had dus eigenlijk die dunnere katernen op moeten vullen, zodat alle katernen even dik werden. Nu dit niet zo is, zijn de zichtbare garenstukjes op de rug ongelijk verdeeld.


Zoals het was, zoals het werd. Gonetband van Hans|


Een dunner foto-katern. Daarnaast detail van de naaisteken op de rug, die Hans achteraf te ongelijk vindt.Jaap herbond Het Nieuwe Boek voor de jeugd.
Hij gebruikte de oorspronkelijke omslag,
die nogal gehavend was,
als inleg in een verdieping op de nieuwe band.Gonetband van Jaap

In de middag starten we een nieuw project:
het maken van een kantoorboekband, ofwel een springrug.
Als voorbereiding heeft iedereen thuis al katernen gevouwen en afgeperst. We starten nu met het maken van het eerste en laatste katern, die ieder uit 3 gevouwen bladen samengesteld worden:
- één blad krijgt een beplakking met shirting,
- één blad een beplakking met een linnen strook en marmerpapier
- één blad wordt tegen het blad met het marmerpapier geplakt.
Na volledige droging worden de drie bladen in elkaar gevouwen tot eerste en laatste schutbladkatern.

We beginnen met het snijden van de reep shirting. Eén van de bladen wordt dan in de middenvouw verstevigd met die reep shirting, geplakt vanaf 3 mm voorbij de middenvouw en daarna tussen planken te drogen gelegd.


shirting over de middenvouw

Hierna maken we een reep linnen op maat, die in kleur harmonieert met het te gebruiken marmerpapier: gelijk aan de hoogte van het katern en 3cm breed. Over de middenvouw van het tweede blad plakken we de reep linnen, goed verdeeld naar beide kanten van de vouw, dus 1½ cm aan weerszijden van de vouw.

Frans lijmt de linnen strook in op een smeerpapier


reep linnen over de middenvouw

Vervolgens snijden we 4 stukken marmerpapier op de juiste maat van de breedte van het katernblad, van middenvouw naar voorkant / achterkant, min 1cm.

Dit marmerpapier plakken we vanaf de voor- of achterkant van het katernblad richting linnen strook, zoals Jaap op onderstaande foto doet.
Op die manier komen de marmerbladen op gelijke afstand op de linnen strook. Tussen planken leggen we de beplakte bladen te drogen.


opplakken van de marmerpapieren

Pas als deze bladen goed droog zijn, kunnen we het marmerblad op de helft van het derde blad plakken.

marmerblad geplakt op derde blad
Ook dit geheel moet weer goed drogen alvorens de bladen in elkaar gevouwen worden tot schutbladkatern, zoals op onderstaande foto te zien is. Het buitenste blad is het blad met de shirting strook; daarin komt het samengeplakte marmer- en 3e blad.

het schutbladkatern

Het boekblok wordt genaaid op dubbele bandjes. Iedereen heeft zo zijn eigen gedachten over de hoeveelheid bandjes waarop hij of zij wil naaien en dus maakt ieder zijn eigen indeling en de mal om de gaatjes mee te prikken.

gaatjes prikken in de katernen

Omdat de beplakte bladen voor de schutbladkaternen nog liggen te drogen tussen de planken, beginnen we alvast met het naaien van de boekblokkaternen. Later kunnen dan de schutbladkaternen vóór en achter op het boekblok genaaid worden.

naaien van de katernen


We spreken af het naaien thuis af te maken en het boekblok te snijden en rond te zetten, zodat we de volgende keer samen verder kunnen werken aan het opzetten van de platten en het opbouwen van de rug.