Standing Book cursus, Vacciago juni 2008
verslag van Fem Brugman-Brugge
Op de beurs in Leiden, november 2007, werd ik helemaal verliefd op het Standing-Book.
Vol bewondering bekeek ik het prototype dat Cor Aerssens liet zien. Op dat moment stond voor mij vast: "dat wil ik maken". De weken daar opvolgend bleef de drang om dit Standing-Book te maken. Ook mijn steun en toeverlaat Ine van den Broek-van Hilst was enthousiast geworden. We hebben ons ingeschreven voor de cursus in juni 2008 en toen was er geen weg meer terug. De cursus 'Standing-Book' werd gegeven in Vacciago in Italië onder
leiding van Cor Aerssens en Cristina Balbiano. Dat werd dus een reisje Italië en we wilden meteen wat cultuur opsnuiven in Milaan. Dus een vliegreis en hotel boeken.
Ons enthousiasme werd heviger naarmate de maand juni in zicht kwam. Eindelijk was het zover. Vrijdag 13 juni vertrokken we naar Milaan. Na 3 dagen in die stad heel veel moois gezien te hebben, reisden we maandag 16 juni met de trein van Milaan naar Orta. Daar werden we op het station welkom geheten door Cor en Cristina. Met de auto naar de villa in Vacciago, waar we kennis maakten met de andere cursisten die er al waren en die in de loop van de dag in de villa aankwamen.
Op d
insdag begonnen we met heel veel zin aan de cursus. Het atelier waar we 5 dagen intensief hebben gewerkt had een fantastisch uitzicht over het Lago d'Orta.
uitzicht over het Lago d'Orta
Dit uitzicht gaf ondanks het harde werken een vakantiegevoel. Er is in 5 dagen veel, heel veel gedaan. Eerst alle bladen voor de katernen verven met inkt op alcoholbasis, de bladen drogen, strijken en vouwen.
bladen verven met alcoholinkt m.b.v. kwasten, rollers, etc, bladen te drogen hangen
bladen strijken

Daarna de katernen naaien op een perkamenten strook met een langsteek, heel secuur i.v.m een open rug.

links de perkamenten strook waarop genaaid wordt en rechts het genaaide boekblok

Vervolgens de band opbouwen uit vele lagen karton met scharnieren, zodat de boekband in- en uitgeklapt kan worden tot een liggende of staande band. Meten en berekenen was heel belangrijk en oppasssen dat je het linker deel niet verwarde met het rechter deel.

een scharnierend banddeel

Wat een trots gevoel dat de vierde dag het boek stond.


An en Fem tonen trots hun resultaat
boek van Fem en boek van Ine
Vervolgens leerde Cristina ons het maken van een eenvoudige foedraal, zodat het boek goed beschermd opgeborgen kon worden. Daarna gingen we nog een dag stoeien met bijenwas en pigmenten, om er de band van het boek mee te behandelen. Deze techniek is heel bijzonder en we hebben het een dag beoefend, maar niet op onze band aangebracht. We hebben het maagdelijk wit mee naar huis genomen, met het voornemen thuis eerst nog verder te experimenteren met deze nieuwe techniek.
bijenwas op een glasplaat vermengen met verf en via sjablonen, uitspaarfilm of met de kwast op papier aanbrengen .

Wat hebben we genoten van het verblijf in de villa, van het heerlijke eten klaargemaakt door Francesca, van de vriendschap van de cursisten en de leiding, maar bovenal van het werken aan het Standing-Book. Het waren 5 dagen van werken, hard werken, maar de moeite waard. We hebben een prachtig boek, een Standing- Book, waar we trots op zijn.


De 'cursus-villa' in Vacciago