zaterdag 4 oktober 2008

Vandaag waren we met z’n zevenen in Swifterbant. Marjolein, Fem, Anton, Berjan, Hans, Bert en Jopie. Omdat Ine er niet was, waren er veel minder mededelingen en punten van bespreking. Wie draagt toch altijd de onderwerpen aan?
De  verslaglegging werd in tweeën gedeeld. Hans maakte de foto’s en Jopie het verslag.
Onder het genot van een kop koffie of thee met appelgebak, bespraken we summier het systeem van archivering van onderwerpen die op de website staan. Om het zoeken naar diverse onderwerpen te vergemakkelijken zijn we bezig om een systeem te bedenken, waardoor er snel een onderwerp gevonden kan worden. T.z.t. wordt dit als rubriek toegevoegd op de site.

Fem liet haar experimenten met de gedroogde zeesla zien. Naar aanleiding van onze boekbinddag in Den Helder van juli j.l. heeft zij twee boekjes gemaakt : één met foto’s van die dag: "Wad Aandenken" en één met het verslag van alle belevenissen van die dag.
De titel is op beide boekjes op een zeer originele manier op het voorplat gezet.

verslag van de waddendag
Het probleem met de zeesla was, dat het niet te plakken was, maar de oplossing werd gevonden in het sealen van de bekleding van de platten met de zeesla.
Het resultaat was bevredigend, ondanks de kleine luchtbellen die her en der ontstonden.


Marjolein heeft ook een boek gemaakt in de zg. atlasbinding, zoals beschreven in het verslag van september.
atlasbinding van Marjolein

Een vraag van Hans was:” heeft ruggengaas ook een looprichting?” Het antwoord was: “ja, de looprichting is gelijk aan de zelfkant van het gaas.” Maar vaak is ruggengaas zo los geweven, dat het niet uitmaakt hoe het gebruikt wordt.
Anders is het als men shirting gebruikt voor de rugafwerking. Shirting heeft wel degelijk een looprichting.

Hans ging kapitaal besteken voor de spitselband.

Bert voor de Franse band en toen hij daarmee klaar was, ging hij naar aanleiding van een artikel in het tijdschrift 'Handboekbinden': “de getwijnde binding” door Roberta Lavadour, aan de slag met het maken van de vlechtstroken voor deze binding.
Bert gaf ons de tip dat er op de site van het Amerikaanse tijdschrift “The Bonefolder” hetzelfde artikel te vinden was en nog veel meer belangwekkend nieuws.
www.philobiblon.com/bonefolder

kapitaal besteken door Bert
voorbereidingen voor de getwijnde binding

Fem bracht voor Marjolein het stuk perkament mee dat door Marjolein zelf samen met Ine en de buurman gemaakt was. Het was alleen nog veel te dik en er zat nog veel krijt op. Dus dat werd schuren, schuren en nog eens schuren. Met behulp van de vlakschuurmachine van Anton stond zij uren in de kou te schuren. Maar het resultaat was te zien, gelukkig.Anton was druk bezig met het naaien van een boekblok, evenals Berjan.
Het was af en toe zo stil dat Anton de opmerking maakte " is het hier de bibliotheek?" Dat kwam mede doordat er drie personen in boekbindersboeken zaten te lezen en omdat iedereen ingespannen aan het werk was.

werk van Anton werk van BerJan

Jopie was weer met de kapitaalbandjes aan de gang. Dit keer een 'Duits omwonden kapitaal' en een 'Grieks-Byzantijns kapitaal'.


Zo werd het een arbeidsintensieve dag.
We hopen dat de volgende bijeenkomst iedereen weer aanwezig kan zijn.