zaterdag 6 september 2008
We gaan nu ons 5e bbc-jaar in en het streven is dan ook om bij de lusrtrumviering in september '09 het Goddijn-project klaar te hebben!
Vandaag een bijeenkomst in Zaandam! Helaas moeten Frans, Jaap en Marjolein verstek laten gaan en die missen dus ook de lekkere appeltaart van jarige Hans en de overheerlijke traktatie die Berjan meebracht: gerookte tongetjes uit Urk. Zalig.
Het leek Jopie wel iets om het velletje, dat ze in één keer van de vis trok, te gebruiken voor een boekomslag!! Maar daar had Berjan mooiere vellen voor meegenomen: zalmleer. Prachtig van structuur en kleur en zeer inspirerend. Dit zalmleer wordt gelooid door Post Fishleather in Urk.
(www.fishleather.nl) Deze looierij produceert twee soorten zalmleer, hoofdzakelijk bestemd voor de kleding-, lederwaren- en schoenenindustrie. Beide soorten zalmleer zijn behandeld met water-afstotende vetten en oliën en de tweede soort bovendien ook nog met krasvaste poly-urethaanlak. Het zalmleer is in iedere gewenste kleur leverbaar, echter met een minimum afname van 60 vel! Monsters van dit leer zijn te zien in de uitgave van de serie Het Boek Uitvergroot: HBU deel 3 Boekbindersleer.


Jopie heeft het 11e boekmodel van Goddijn, de spitselband, gemaakt van het boek Stichtelijke Gezangen, waarvan de rug en de platten kapot waren.
Dit boek van Rutger Schutte, predikant te Amsterdam, bestaat uit drie delen en is omstreeks 1770 uitgegeven bij Johannes Covens en Zoon in Amsterdam.
Jopie heeft de handleiding van Goddijn op de voet gevolgd en het resultaat is een goed en soepel open- en dichtgaand boek.
Stichtelijke Gezangen, gebonden als spitselband door Jopie
Hans, Bert en Anton zijn ook bezig met het maken van de spitselband.
Hans heeft blanco katernen genomen om een model van deze spitselband te maken.
Anton gebruikte een oud gebedenboekje dat uit elkaar lag. Hij heeft de katernen opnieuw genaaid en daarna de sneden langdurig handmatig geschuurd om een gladde ondergrond
te krijgen voor een mooie verfsnede.
Bert heeft ooit op een rommelmarkt een boekje gekocht waarvan de titelpagina ontbreekt en het titelschildje niet meer leesbaar is. In het boekje staan godsdienstlessen voor de jeugd.
Dit leek hem een geschikt boek om een spitselband van te maken.
Er wordt op diverse modellen naaibanken gewerkt
Anton laat Berjan zien hoe een rug ingezaagd wordt voor het naaien op touwen. Daarna kan Berjan zelf ijverig aan de slag.
Na het inzagen van de boekblokrug kan de naaibank klaargemaakt worden door de touwen op te spannen. Vervolgens worden de katernen met een rondslag aan de touwen genaaid.
Rob doet nog eens voor hoe je een scheur kunt repareren of een ontbrekende hoek kunt aanstukken met Japans papier.
Hij laat zien hoe perfecte vezels verkregen kunnen worden door het Japanse papier met een penseel te bevochtigen en daarna met je vingers de rand voorzichtig uit te trekken.
Vorige maand liet Jopie het boek zien dat ze van haar marmerpapieren gemaakt had. Als bindwijze paste zij de atlasbinding toe. Om ons die binding toen uit te leggen gebruikte ze even improvisorisch papieren strookjes.
Nu heeft ze voor de achtereenvolgende handelingen modellen gemaakt van linnen strookjes, kartonnen reepjes en dubbele bladen papier en de werkwijze beschreven.
Werkwijze atlasbinding
A. snijd stroken boekbinderslinnen van 5 cm
breed en even hoog als het te maken boek.
B. vouw de stroken in de lengte dubbel.
C. trek op de binnenkant van het strookje
linnen 2 mm vanaf het midden aan
weerszijden een lijn.
D. snijd 2 reepjes dun karton (bijvoorbeeld
manilla) van 1 cm breed voor ieder strookje
boekbinderslinnen.
E. plak de reepjes karton tegen de potloodlijn,
aan de binnenkant van het linnen
(zie afbeelding nr.1)
F. trek lijnen op 6 mm vanaf de rand van het
strookje boekbinderslinnen
(zie afbeelding nr.2)
G. plak de dubbele bladen of platen met een
randje van 6mm tegen de afgetekende lijnen
op 6 mm van de rand van het boekbinders-
linnen. Dat kan zowel op de voorkant als op
de achterkant van het linnnen.
Dubbele bladen zijn zowel op de voor- als op de achterkant van het linnen strookje geplakt.
H. prik gaatjes in het midden van het linnenstrookje om te naaien op lintjes.
I. naai met dik garen.
J. plak na het naaien de kartonnen strookjes precies op elkaar.
K. het boekblok is klaar om verder afgewerkt te worden.
Het is een binding met prima mogelijkheden voor het verwerken van losse platen, kaarten, tekeningen, sierpapieren e.d. en we gaan geïnspireerd naar huis om diverse toepassingen uit te proberen.