Verslag van zaterdag 5 april 2008,

gemaakt door Jopie de Kam-Caron

Vandaag hebben we nogal wat afmeldingen, door ziekte of andere verplichtingen. Rob, Hans, Frans en Ine (ziek) zijn afwezig. Maar Anton, Marjolein, Fem, Jaap, Bert en Jopie zijn er wel.
Jaap en Fem kwamen met de trein en hadden een lange reis achter de rug. Je moet er wat voor over hebben, nietwaar?

De opdracht van vorige maand werd getoond en iedereen had er wat  bijzonders van gemaakt. Om even het geheugen op te frissen: het was de opdracht om met de techniek van leerinleg / leeropleg een boekje te maken.

Fem had haar initialen verwerkt in het voorplat en de daaraan gesneden banden gebruikt als naaibanden en deze later weer ingelegd in het achterplat. Heel fraai gedaan.



Bert had twee driehoeken in elkaar gelegd en dat gaf een mooi effect.



Marjolein had van de “nood”, een dummy maken, een deugd gemaakt en er een “notes” boek van gemaakt.



Jopie had naar aanleiding van een snoertje pinda’s in de tuin een soort waslijntje gemaakt met daaraan “pinda’s”.



Helemaal gegrepen door het inleg en oplegwerk had zij ook een landschapje gemaakt met een “opleg” zon.



Anton had met verschillende materialen proefjes gemaakt voor het inleggen van een steigerend paard. Eerst in linnen, daarna in baladek.
In leer had hij het paard uitgesneden, maar nog niet ingelegd.


Hans was afwezig, maar had - om toch een kleine bijdrage aan de boekbinddag te leveren - een foto van zijn op- en inlegresultaat per mail gestuurd, zodat wij zijn boekje konden bekijken. Als uitleg schreef hij:"Ik heb altijd al een fotoboek willen maken van onze vakantiereis naar Java en Bali in 1989 (!). Dit boekformaat is natuurlijk te klein voor foto's van normaal formaat, maar ik wilde toch eerst een proefje doen. De inleg is de contour van de eilanden Java en Bali met rondjes op de plaats van Jakarta, Djokjakarta en Semarang. Het eiland Madoera is gemaks-halve weggelaten. De titel is in opleg".

Naar aanleiding van het werk werden diverse gegevens uitgewisseld. O.a. het werken met verschillende materialen voor het maken van de mallen. Het werken met “Paterno”, een materiaal dat gebruikt wordt bij het maken van mallen voor quiltwerk, bleek een geweldige vondst te zijn. Het is heel goed te snijden en te knippen, is verkrijgbaar in verschillende diktes en is door zijn matheid als mal perfect te zien op het leer, beter dan de mal van rhodoïd, die zeer transparant is. Al met al biedt paterno dus veel voordelen.

Het werken met leer dat op manilla geplakt was, werd niet door iedereen plezierig gevonden.
Prettiger was het om het leer van tevoren te bewerken met verdunde maïzena- of tarwestijfsel.
Het leer is dan goed in vorm te snijden en bij het inleggen heel goed te corrigeren.

Om de mallen op het leer vast te houden tijdens het snijden, werd door sommigen reversibele Pritt lijmstrip gebruikt, maar dat liet wel eens sporen na. Met het gebruik van rubbercementlijm (fotolijm) had men dat probleem niet.

Naar aanleiding van de vraag van Ine en Fem: “Hoe zet je op een goede manier het ruggen-bordje rond?”, liet Jaap zien hoe hij dat doet. Een stuk rondhout met daaraan een stuk stof  o.i.d. en je kunt het ruggenbordje keurig rondzetten door het op te rollen in de “vlag”.
Voor de verschillende breedten van de ruggenbordjes heeft hij bijpassende stukken rondhout met een “vlag”.

de "vlag" met een zeer breed ruggenbord !

Daarna werden de volgende problemen getoond en besproken.

Jaap moet een jaargang tijdschriften inbinden, maar de bijgeleverde band is 2,2 cm te wijd. Wat doe je er aan? De bijgeleverde band is berekend op het inhangen met metalen pennen.
Er werden verschillende opties te berde gebracht, maar een definitieve oplossing kwam er niet. We zijn benieuwd wat hij er van terecht brengt.

Jopie heeft een bijbel ter reparatie aangeboden gekregen en daar is nogal wat mis mee.
De rug ligt los en is met een reepje ander leer vroeger in elkaar “geknutseld”.
De band is te klein, er is maar een oversteek van nog geen 4 mm. En dat is voor een grote bijbel erg klein. De pagina’s zijn beschadigd door de sloten, die er later bij gemaakt lijken te zijn. De sluithaken passen niet bij de muiters en zijn er lelijk aan gesoldeerd.
De oplossing is: of andere sluithaken maken of leren sluitriemen maken die met een oogje om de muiters passen.
Het boekblok wordt recht gezet en er wordt aan de voorsnede ± 4mm afgesneden. Er is een grote marge, dus dat is geen bezwaar. De snede wordt weer gekleurd, zoals het was.



Marjolein is nog bezig met het maken van sluitriemen, die in elkaar gevlochten moeten worden

Bert werkt aan een opdracht van een ander boekbindgezelschap: een boek met het thema “Wolkers” op een originele manier inbinden. bert gebruikt het boek “Terug naar Oegstgeest” en heeft daar een geweldige uitleg bij. Terug naar Oegstgeest betekent dat je er als eens eerder geweest bent. Hij heeft van de paperback de rug afgesneden en verdeelt nu de pagina’s in “katernen”  en maakt van ieder “katern” een Japanse binding, maar naait er nog een satéstokje bij. Het geheel wordt versierd met kralen, die uiteindelijk de letters J en W moeten vormen.
We zijn  zeer benieuwd naar het eindresultaat.

Dat krijgen we per mail twee dagen later al te zien!

Bert schrijft erbij: "dat het boek tot kleine Japanse bindinkjes werd gereduceerd was wel duidelijk. Alle "Japanse katernen" zijn in een andere kleur genaaid, omdat Jan Wolkers m.i. een kleurrijk figuur was. De katernen zijn achter de satéstokjes langs, met een kraal ertussen, aan elkaar geregen. Als je goed kijkt naar de zwarte kralen, dan kun je zien dat die zó zijn aangebracht dat er een J en een W in te lezen zijn!"

Anton moet voor het boek “Sil de Strandjutter” schutbladen uitzoeken. Hij heeft zijn map met zelfgemaakte terpentijnmarmers meegenomen en na overleg wordt uiteindelijk een zandgeel marmer gekozen.

Jaap gaat aan het werk met een aantal boeken van de Koninklijke Marine.

Jopie is weer eens bezig met een kapitaalbandje. Een Armeens kapitaaltje dit keer. Het is niet naar haar zin en alles wordt weer overgedaan. Succes de volgende keer.

Bert had een klos met garen nr. 80 gekregen en deelt daar nu van uit, want 7 km draad krijgt hij in zijn eentje niet verwerkt !

Fem is fanatiek aan het schuren. Zij wil de voorsnede van boekmodel 5 van Goddijn heel glad hebben om die later te kleuren !

 Al met al was het een gevarieerde dag met van alles wat en “voor elck wat wils”.