Verslag van zaterdag 3 november 2007
Met zes van de tien zijn we om 10.00 uur weer present om eens hard te gaan werken aan onze 'Goddijn-boeken'. Maar zoals altijd worden er eerst, onder het genot van koffie en thee, ervaringen uitgewisseld en nieuwtjes en verhalen verteld.

Hans vertelt over de triënnale die hij in België bezocht heeft: '2006 Beaufort', een kunst-evenement dat iedere 3 jaar georganiseerd wordt langs de Belgische kust : 'kust brengt kunst'. De volgende 'Beaufort' is in 2009. De foto's die hij maakte tijdens de fiets- en wandelroutes langs de diverse kunstwerken, heeft hij ingeplakt in het fotoboekje dat we de vorige keer maakten. Een zeer goed idee voor een afgerond onderwerp dus.
Marjolein heeft thuis ook nog weer zo'n fotoboekje gemaakt en is helemaal weg van het werken met reliëf en persen met émalène. Op het voorplat heeft ze nu een paddestoel in dubbel reliëf gezet. Heel fraai.

De lijmvlek op de rode band die ze de vorige keer probeerde te verwijderen is nauwelijks meer te zien. In eerste instantie had Marjolein alleen de vlek met water behandeld, maar omdat gevreesd werd dat daardoor een hele waterkring achter zou blijven, besloot ze het hele plat nat te maken. Na droging bleek de vlek praktisch onzichtbaar geworden.
Ook Bert heeft thuis nog verder geëxperimenteerd en concludeert dat hij het mooi vindt als de linnen afwerking van de rug van het boekblok overeenkomt met de bekleding van de band, zoals te zien op onderstaande foto.

Rob heeft een snijploeg via marktplaats gekocht, maar is niet tevreden over het snijresultaat. Dus legt hij zijn probleem aan Anton voor. Enkele uren later zijn beiden zeer enthousiast over een perfect resultaat, onder belangstellende blik van de mannen!
Hans worstelt met het besteken van het kapitaal op het tiende boekmodel. Op een stuk karton is hij al een paar keer begonnen met een proef, maar echt lukken wil het niet. Toch is dit kapitaal wel goed beschreven door Goddijn. Samen buigen we ons daarom over de tekst, om die stap voor stap uit te voeren. Eerst op het oefenkarton.


Daarna op het boek. Om gemakkelijker te werken zetten we de losse kernen even tijdelijk vast met tape.
Het boek wordt met de voorsnede naar je toe gezet. Twee draden liggen op de voorsnede, één draad hangt achter de rug.

1. Begonnen wordt met de draad die achter de rug hangt. Die wordt van achter naar voren tussen de kernen door gestoken.

2. Vervolgens van links naar rechts onder de dubbele draden door die op de voorsnede liggen.

3. Terug naar achter onder de beide kernen door.

4. Tussen de kernen door naar voren.

5. Over de bovenste kern een rondslag, zodat je weer tussen de kernen aan de voorkant uitkomt.

6. Dan weer beginnen bij 2 en deze cyclus van 2 t/m 5 net zo vaak herhalen tot je de kleur wilt veranderen.

Met de oude kleur volg je stap 2 en 3 en vervolgens steek je de nieuwe kleur ook naar achter.

De oude kleur wordt nu om de nieuwe kleur weer naar voren gestoken, zodat de nieuwe kleur verankerd ligt. Met de nieuwe kleur begin je weer vanaf stap 1. etc. etc.

OCH
Marjolein is nog steeds druk bezig met de sloten voor het vierde boekmodel. Ze is niet echt tevreden over het resultaat, maar we kunnen haar overtuigen dat haar werk er prima uitziet. De muiters zijn klaar. Nu nog de sluithaken. Van karton maakt ze eerst het model, om die vervolgens ruw uit het messing te knippen.

Daarna volgt het precies langs de lijnen uitzagen. Ze heeft een prachtige werkplek gecreëerd om te kunnen zagen!


Nu rest nog het vijlen en dan zijn deze sloten klaar om op het boek bevestigd te worden.

Anton spant vlastouwen op de naaibank om nog eens boekmodel 10 te gaan naaien, nu van nieuwe katernen die gedrukt zijn door een margedrukker. Ook maakt hij schutbladkaternen op de juiste maat.
Bert heeft het boekblok voor boekmodel 8 klaar en rijgt vandaag de borden aan. We vragen ons af of de bindingen niet los zullen schieten als ze niet eerst vastgelijmd worden, voordat ze op het plat afgesneden worden. Goddijn praat niet over vastkleven van de bindingen en wij kunnen ons niet meer herinneren of we dat wel of niet gedaan hebben. Bert wil niet het risico lopen na het afsnijden met losse platten te zitten, dus brengt hij kleine tipjes lijm aan in de bindinggaten en onder de doorgeregen touwen in de gleufjes.
Veel te snel is de dag weer om, en hebben we lang niet kunnen uitvoeren wat we van plan waren, maar veel problemen zijn opgelost, zodat we thuis weer volop verder kunnen werken.