Verslag van zaterdag 4 augustus 2007
Ondanks de voorspelling van een oververhitte zomerse dag gaan we toch ijverig aan de slag. Helaas zijn Jaap, Rob en Fem wegens vakantie-activiteiten niet aanwezig.

Frans heeft de batikstof, die we vorige maand verdeeld hebben en waar we een 'boekbind-opdracht' aan verbonden hadden, al verwerkt tot een prachtig boek met cassette. Het motief van de stof loopt exact door in de verdieping van de cassette en komt eveneens terug in de bestempeling van de boeksnede. De kleuren van de batikstof zijn perfect terug te vinden in de schutbladen én in de linnen rug.


boek van Frans, bekleed met batikstof
Marjolein laat haar 'Neeltje' bewonderen. Ze heeft de band in diverse etappes gespat, om daardoor het kleurverschil te bereiken in de blokjes. Voor het bestek heeft ze eerst van plastic mallen uitgesneden.
Vervolgens heeft ze die iedere spatronde laten liggen.
Ook de schutbladen zijn gespat. De titel is tenslotte geprint.
Papier en linnen zijn stotend verwerkt op de band, zo perfect dat Hans geen hoogteverschil voelt !

Anton verdiept zich momenteel in de diverse methoden die beschreven worden voor de Bradel-binding. Hij heeft 'de Graficus' als een Duitse Band gebonden en wil nu bestuderen waarin de verschillen zitten met de Bradelbinding.
A
chtereenvolgens wil hij de 2 methoden die Cambras beschrijft uitproberen. Over zijn eerste 'Bradelboek à la Cambras' is hij zeer tevreden. Zijn twijfels over de opdikking van materiaal aan kop en staart bleken ongegrond. Verder concludeert hij dat het maken van losse platten natuurlijk veel perspectieven biedt en erg handig is voor het bedrukken met de foliepers.

'De Graficus' als Duitse band gebonden
Boek in Bradelbinding

We zijn benieuwd naar zijn bevindingen over het resultaat van het tweede 'Cambras-Bradelboek' en vooral ook naar de verschillen tussen beide methoden. Voor dit 2e boek maakt hij vandaag de schutbladen en nadat hij die opgeplakt heeft, snijdt hij het boek schoon op de Louët-snijschaaf. Anton zweert bij dit gereedschap en beveelt het iedereen van harte aan voor een perfect snede-resultaat.



Hans en ik (Ine) naaien de katernen voor dit tiende boekmodel. Het naaigaren voor de schutblad-katernen kleuren we eerst met acrylinkt. Dat gaat goed en snel, want het drogen vergt nauwelijks tijd.
Het naaisel in de kleur van het schutblad geeft een fraai effect. We zijn er erg mee in ons sas.


verven van de naaidraden voor de schutbladkaternen

Het naaien op de hennepbindingen vind ik minder geslaagd, vooral omdat het hennep zo harig wordt en je dus steeds last hebt van losse dunne draadjes.
Dun insmeren van de binding met stijfsel zou een oplossing zijn, maar ik wil zonder verlijmingen naaien en dat lukt tenslotte best.
Frans zwoegt op het maken van het dubbele kapitaal
op boekmodel tien van Goddijn.




Vele zuchten worden geslaakt!
Maar het zal hem lukken!
Jopie zou eigenlijk haar sloten voor het 5e boek af- maken, maar heeft wat essentiële gereedschappen vergeten mee te nemen. Dan maar bindwerk voor een goed doel: notitie-blokjes maken voor een fancyfair van restjes mar-merpapier en karton. En ijverig dat ze is! Aan het eind van de dag is er een flinke stapel gereed om thuis geperst te worden.
Marjolein legt wel de laatste hand aan de boeksloten voor het Gotische boek.
Daarna heeft zij het druk met bestuderen van allerlei artikelen in tijdschriften en boeken. Ik heb bij Relma in Parijs een interessant boek gekocht over identificeren en conserveren van oude papieren en dat gaat vandaag van hand tot hand, zodat het niet alleen een arbeidzame, maar ook zeer informatieve dag was.