Verslag van zaterdag 7 juli 2007
Een werkdag die in het teken staat van ervaringen uitwisselen op velerlei gebied. Jammer dus dat Frans niet aanwezig kan zijn i.v.m. zijn gezondheid.

De resultaten van het aanvezelen van de vorige maand worden uitgebreid bekeken en vormen een goed uitgangspunt voor een volgend experiment dat we t.z.t nog eens willen uitvoeren. In de meeste gevallen hebben we nu wel een juiste vezeldikte verkregen, maar we moeten op zoek naar nieuw steviger gaas als drager voor de aangevezelde papieren, zodat het aangevezelde papier vlak uit de aanvezelbak gehaald kan worden. Bovendien moet het gaas groter van maasopening zijn, zodat het water vlotter en beter weg kan lopen, waardoor de pulp niet gaat "zwemmen". Ook moeten we op zoek naar een juiste verstuiver om de lijm goed aan te kunnen brengen op de natte papieren, zodat we dan kunnen doubleren met diverse Japans papiersoorten. Waarschijnlijk zal een verfspuit zijn diensten kunnen bewijzen!
Nu hebben we DC-papier van 'De Tiendschuur' uit Tilburg gebruikt, hetgeen al voorgelijmd is.
Een uitgebreid verslag van het aanvezelexperiment en de resultaten ervan, staat te lezen in het verslag van juni 2007.


Uitvoerig wordt hierna ook het aanvezelen met de hand en het repareren van scheuren be-sproken. Rob laat zeer vakkundig reparatiewerk zien dat hij aangebracht heeft in een boek, waarvan de katernruggen uitgescheurd waren. De scheuren heeft hij ingesmeerd met stijfsel en er vervolgens aan beide zijden Japans papier op aangebracht. Na droging tussen tst-papier heeft hij het overtollige Japanse papier weggetrokken, hetgeen een 'gaaf' en vlak gerepareerd katernblad opleverde. Alleen door het blad tegen het licht te houden, is de reparatie te zien!

Ook Anton toont diverse reparaties die hij met succes uitgevoerd heeft volgens de werkwijze die Josep Cambras beschrijft in zijn boek: Boekbinden, (ISBN 978 90 213 3750 0 NUR 460).

Via een fan van onze site hebben we batikstoffen gekregen, die we onder elkaar verdelen. Op de foto hieronder een greep uit het assortiment! Nu iedereen een keuze heeft gemaakt, willen we er iets origineels mee doen. Zo is het idee ontstaan voor een volgende opdracht: maak een boek waarbij het motief van de batikstof versterkt terugkomt in het model van de boekband en eventueel ook in het boekblok, hetzij in kleur, hetzij in vorm.

In verband met de diverse vakanties die nog in het verschiet liggen, zullen de resultaten van deze opdracht nog een tijdje op zich laten wachten, maar de afspraak is dat 1 oktober iedereen het 'batik-boek' gemaakt heeft.

Fem vertelt hoe zij het 5e boekmodel van Goddijn (dat door het snedeverven in februari geheel verkleefd was), weer open gekregen heeft door de op de sneden opgebrachte verf (van stijfsel met pigment) er volledig af te schuren. Omdat zij toch op dit boekmodel geverfde sneden wilde hebben, is zij op kleine modellen aan het experimenteren gegaan, net zolang tot ze een bevredigend resultaat boekte. En dat was uiteindelijk door de sneden te verven met dunne waterverf, rechtstreeks op de randen van het papier, zonder grondering. Reeds na even drogen, kon zij het boekblok los wapperen! De sneden zien er goed uit, de verf geeft niet af, brokkelt niet, en is niet doorgelopen in het papier. Nu kan ze verder met kapitaal besteken.
met dunne waterverf geverfde sneden
kapitaal besteken op het 5e boekmodel van Goddijn
Rob bestudeert zeer kritisch de door Jopie gemaakte gereedschapsdoos met deksel, volgens de werkwijze van
Cor Aerssens.
Er ontspint zich een diepgaand gesprek over doos-bouw-technieken en de conclusie luidt dat er diverse manieren zijn om dozen te maken en te bekleden, al naar gelang de toepassing en de te investeren tijd.
Hans en Ine zijn beiden bezig met het maken van de schutbladkaternen van boekmodel 9 en Marjolein werpt zich op het schuren en polijsten van de sloten voor boekmodel 5,
onder toeziend oog van de 'maestro'!

Jaap heeft de smaak te pakken van het binden van boekmodellen volgens de beschrijvingen van Goddijn en is weer begonnen met het eerste boekmodel en wil ruime ervaring en vaardigheid opbouwen met deze bindwijze!

Ik (Ine) kan het door mij gebonden buidelboek laten zien. Voor de inhoud van het boek heb ik allerlei teksten, artikelen en afbeeldingen verzameld, die ik vond in tijdschriften en op het internet. Met het programma Adobe InDesign CS heb ik alles tot katernen verwerkt, geprint, genaaid en ingebonden.
Omdat in veel artikelen over buidelboeken verwezen wordt naar Jacobus, de patroon van de pelgrims die naar Santiago di Compostela trekken, koos ik voor een sluiting van een Jacobsschelp.
In het verslag van maart 2007 stond te lezen hoe ik samen met Anton probeerde van messing zo'n schelpsluiting te maken. Met het resultaat van die dag werkte ik thuis verder, maar was toch niet echt tevreden over de vorm en het uiterlijk, zodat de afwerking van het buidelboek bleef liggen. Geheel toevallig kwam ik onlangs een Jacobsschelp als kraal tegen! Na eni
g brainstormen met Fem vond ik de oplossing om deze kraal als sluiting toe te passen: een extra gaatje boren gaf de mogelijkheid de kralen met een spijkertje te bevestigen op de platten. De kraalgaatjes benutte ik voor het doorrijgen van elastiek en via gaatjes in het plat kon ik het elastiek in verdiepingen aan de binnenkant van de platten vastlijmen. In de kraal van het achterplat reeg ik ook nog een lus van elastiek, zodat die om de schelp op het voorplat getrokken kan worden en zo dus het boek sluit.

's Middags wordt er volop geëxperimenteerd met het maken van gekreukeld leer en papier. Nadat de goede kant van het leer of papier bevochtigd is met water, wordt de achterkant ingesmeerd met lijm, evenals een plastic vel. Beide lijmkanten worden op elkaar gelegd en met de handen worden in het leer of papier kreukels en rimpels gevormd. Tussen tst of bakpapier wordt het gekreukelde vel even geperst en daarna aan de buitenlucht gedroogd, tot het bijna droog is. dan kan het vel nog eens de pers in om de paltgedrukte kreukels te laten glanzen door er een plastic vel op te leggen tijdens het persen. Moeten de kreukels dof blijven, dan wordt het vel in de pers afgedekt met dun karton of papier. De resultaten zijn zeer verrassend en nodigen uit tot een bijzondere toepassing in een boekband.

Geplooid leer of papier maken
goed kant leer bevochtigen
achterkant leer inlijmen
plastic vel met lijm insmeren
met vingers kreukels in het leer vormen
tussen tst gekreukelde vel even persen
nat resultaat van gekreukeld leer


Hetzelfde proces is toepasbaar op papier



Gekreukeld nat kraftpapier
Het blijft een uitdaging steeds weer andere plooivormen te creeëren !