Verslag 2 december 2006

We zijn in Sinterklaassfeer, dus staan er pepernoten op tafel en hebben we een korte werkdag omdat diverse mensen eerder weg moeten om sinterklaasfeest te vieren in familiekring. Jammer genoeg zijn Frans en Henny door ziekte verhinderd, moet Hans klussen in zijn keuken en is Hanna druk met verhuizen.
Jammer, want ze missen een uitgebreid verslag van Rob Koch over zijn interessante verguldcursus bij Geert van Daal. Rob laat ons aan de hand van zijn diverse cursuswerkstukken zien wat hij zoal geleerd heeft: de voorbereidingen van het bord met leer bekleden door twee stukken leer te snijden en tegen elkaar te plakken onder een hoek van 45°, het verschil tussen onlay en inlay van leer, een lijnpatroon op het leer maken met transparant papier en het vouwbeen, het bewerken van de lijnen met een marterharen penseel en een synthetisch eiwit als ondergrond voor het goud, het behandelen van de blaadjes bladgoud, het hanteren van de electrische rolfilet, het plaatsen van titelschildjes, het opnemen van het goud van het goudkussen met de filet en de lijnen in goud op het leer aanbrengen.
Geert van Daal heeft een zeer doeltreffend stuk gereedschap voor het vergulden ontwikkeld. Rob heeft het aangeschaft en demonstreert het uitgebreid. Het wordt al gauw duidelijk dat veel oefening nodig is om tot goede resultaten te komen. Het ziet er zo eenvoudig uit om een lijn met de verwarmde filet te trekken, maar zo eenvoudig is het niet. En zeker niet als er op het uiterste randje van de boekomslag gewerkt moet worden aan de buiten- of de binnenkant, of als je bijvoorbeeld een lijn vanaf het plat over de rug wilt laten doorlopen. Maar: oefening baart kunst!

We constateren dat Albert Heijn geïnspireerd is geraakt door het bindwerk van Anton en Adrie van hun "Neeltje". De weekfolder van 20 november toont het nieuwe AH-basis-kookboek met een papieren blauw-grijs geruite omslag!!!!! Wat een toeval.

Jopie heeft het gedriegde boekje klaar en daarbij ook problemen ondervonden door het te ver doorlopen van de lijm tussen de katernen, zodat de schutbladen schade opgelopen hebben.
Verder gaat het boek wel goed open omdat het boekblok bestaat uit vrij zacht papier: kopieën over de Bradelbinding, geschreven door Johann C. Denninger. Verder sloopt ze haar andere gedriegde boek weer, omdat ze vergeten heeft de schutbladen mee te driegen. Bovendien maakt Rob haar erop attent dat ze bij de laatste driegtoer het teruggaan van het naaien vergeten heeft. Dan maar opnieuw is het resolute besluit van Jopie.

Anton heeft een nieuwe methode bedacht om voortaan de boeken te fotograferen zonder storende achtergronden en installeert een doek via een statief. Jopie's boek komt er dus fraai op!

Rob Koch en Anton zijn beiden bezig met de voorbereidingen voor het naaien van het boekblok van het 10e boekmodel van Goddijn: de Franse band via de methode die onderwezen wordt in Parijs en Ascona.
Rob prepareert de schutbladen zoals door Goddijn op pag. 127 beschreven, dus plakt smeerpapier en dun karton om de schutbladen. Daarna gaat hij de naaitouwen in orde maken.

Rob en Anton interpreteren ieder op hun eigen wijze de voorbereidingen voor het naaien op henneptouw: Anton heeft een streng hennep gekocht en trekt er slierten uit om die op te spannen op de naaibank. Zo krijgt hij vlakke naaitouwen. Jopie vindt die streng hennep trouwens wel geschikt voor een mooi pruikje!!!


Rob heeft van een klos touw stukken op maat geknipt, vlast die uit en krijgt zo ook vlakke naaitouwen.

Fem kan even niet verder met de "Goddijnboeken", omdat veel werk dat zij af wil maken op de tentoonstelling in Zutphen ligt. Dan maar het nieuwe deel van HBU: "het boekblok" naaien. Na overleg wordt besloten de papiermonsters mee te naaien om zo een fraai geheel te krijgen.

Marjolein is druk aan het schaven om de rugkant van de platten van het 4e model in de juiste vorm te krijgen, zodat ze goed aansluiten op de kneep van het boekblok. Kritisch wordt het resultaat bekeken én goed bevonden. Daarna wordt samen met Jopie bestudeerd hoe de gaten in de platten aangebracht moeten worden voor het aanrijgen.

Jaap is bezig met een miniatuurbuidelboek, maar wil van Anton weten hoe hij de problemen van het uiteinde van de buidel opgelost heeft. Samen zijn ze druk aan het overleggen hoe het leer daar aan het uiteinde gevlochten, geplooid of geknoopt moet worden.

Ine is bezig met het maken van gaten en gleuven voor het aanrijgen van de borden aan het gedriegde boek. Na enig wroeten zijn de touwen door de gaten en sluiten de borden perfect aan op de kneep.

Rob krijgt uitvoerige uitleg van Fem over allerlei methoden van uitsparingen en verdiepingen maken in het voorplat van de boekband. Vooral het uitsnijden van letters in het bord en vervolgens het bord bekleden levert de nodige moeilijkheden, vooral als je niet let op de vorm van de letters, zo betoogt Fem. Ze belooft om de volgende keer aan de hand van uitgesneden letters uitvoerig deze methode te demonstreren. Omdat diverse bbc'ers de door Ine en Fem ontwikkelde inschuifband willen uit proberen, zetten we de beschrijving daarvan in het ver-haal van de leden.