Verslag van zaterdag 7 april 2007

Het is Paaszaterdag, dus heel veel paaseitjes op tafel! Hans, Rob en Fem genieten van de vrije Paasdagen en dus zijn we niet voltallig vandaag.

Frans heeft de afgelopen weken weer schitterende stijfselmarmers gemaakt, hoofdzakelijk met notenklontjes. We zijn echt onder de indruk van zijn mooie papieren en laten hem uitvoerig vertellen hoe hij de verschillende effecten verkregen heeft. "Veel doen en experimenteren" is zijn nuchtere conclusie! Notenklontjes in de natte stijfsellaag laten vallen geeft verrassende resultaten, evenals figuren trekken met een kam, of stempelen met een gedroogd blad.

Frans heeft ook reepjes marmer verwerkt tussen nappy liners, hetgeen een heel speciaal 'papier' oplevert. Over een eventuele toepassing moet nog gepiekerd worden!!

Anton en Adrie hebben terpetijnmarmers gemaakt om te gebruiken voor het 10e boekmodel. De kleur moest passen bij het blanke rugleer, het gebruikte greentop boekblokpapier en de gespatte boeksneden, zodat ze direct met bruin/gele tinten gewerkt hebben. Anton heeft met succes en enthousiasme de methode toegepast, die Cambras beschrijft in 'Het complete handboek boekbinden'. Cambras adviseert de ossegal van te voren met de inkt te mengen en de conclusie van Anton en Adrie is, dat de ossegal-inkt veel mooier en egaler spreidt, dan wanneer je de ossegal in de bak druppelt.

De platten zijn aangeregen, de touwen egaal weggewerkt, de 'kaphoekjes' gesneden en de rug is glad afgeplakt. Nu moet het leer voor de bekleding van de rug tot een derde op de platten gedund worden, een werk dat Anton perfect afgaat, zodat een egaal gedund stuk leer met uiterst dunne randen het resultaat is.

Jaap en Marjolein laten de resultaten van hun 4e boekmodel zien. Jaap heeft een blindstempeling aangebracht en sloten, maar wil nog een omvlochten kapitaal maken. Marjolein heeft een zadelsteekkapitaal toegepast en is nog bezig met de sloten. Bovendien wil ze de klavieren maken die Goddijn beschreven worden, maar na ettelijke pogingen besluit ook zij, dat de beschrijving niet klopt en neemt ze haar toevlucht tot de werkwijze zoals beschreven in het boek 'Stijlvolle sieraden' door Suzen Millodot. (zie verslag 6 mei 2006).


Ik (Ine) laat "Neeltje' zien. Omdat het een kookboekje is, zal het in de keuken gebruikt worden. Dus leek het me nuttig het boekje van een geplastificeerd omslag te voorzien. Als bindwijze koos ik voor een brocheermethode.De katernen heb ik genaaid en licht in de rug verlijmd. Van dun karton heb ik een omslag vervaardigd, om daarna de rug van dit omslag en de rug van de katernen tegen elkaar te plakken. Vervolgens heb ik de voorkant van het boek met de omslag op de snijmachine gesneden.
Van een detail uit Neeltje's jurk heb ik met Paint Shop Pro een kaleidoscooptekening gemaakt en die op A3 formaat afgedrukt. Vervolgens heb ik deze print geplastificeerd en er daarna rillijnen in gemaakt voor de rug en de inslagen aan voor- en achterkant. De geplastificeerde omslag heb ik ook weer in de rug licht verlijmd met het boekje, om het geheel vervolgens aan kop en staart te snijden.
Tenslotte heb ik de schutbladen aan de uiterste voorranden met een smal randje op de inslagen van de geplastificeerde omslag geplakt.
Nu het boekje klaar is, blijkt de folie op de rug los te laten. Waarom??? We vermoeden dat er te veel spanning op de rug komt door het open en dicht doen van het boek. Misschien zou een extra rillijn langs de rug het probleem verhelpen. Dat ga ik dus de komende weken uitproberen.

Vandaag werk ik weer aan het gedriegde boek met open rug. Het boek was, zoals in het verslag van februari 2007 te zien, op het titeldrukken na klaar, maar helaas, dit titeldrukken mislukte. In eerste instantie stond de tekst er maar half op, omdat ik niet goed doorgedrukt had. Na wegkrabben van het goud, wat zeer goed lukte, mislukte de tweede poging door een zetfout!! Weer wegkrabben van het goud maakte het geheel er niet mooier op en omdat ik toch niet tevreden was over hoe het schutblad geplakt zat op het voorplat, besloot ik het voorplat te slopen. Dat hield dus ook in dat er een nieuw schutblad gemaakt moest worden, dat ook weer op het boekblok genaaid moest worden.
Met veel geduld en gepriegel is dat helemaal gelukt. Een nieuw voorplat was snel gemaakt en na de ervaring van alle mislukkingen gauw en goed bedrukt. Vandaag breng ik dan weer het borduurwerk van de ovalen op het voorplat aan, zodat het boek nu eindelijk helemaal klaar is.

Jaap heeft een oud boek gekregen en wil dat binden als een Karolingische band. Dus is hij druk bezig met het aftekenen van de platten voor de juiste plaats van de door te rijgen touwen en boort hij gaten om de sleuven te kunnen maken.

Jopie legt de laatste hand aan de sloten voor boekmodel 5. Ze is ijverig aan het polijsten, timmert er heerlijk op los, slaat prachtige 'bolletjes' en is zeer tevreden met het resultaat.

Frans naait uit de 'losse hand' de katernen voor het 10e boekmodel op vlastouw.

Er is veel gedaan op deze bbc-dag, er is ijverig gewerkt, er zijn talrijke ervaringen uitgewisseld, er zijn diverse boekbindproblemen besproken, én er is weer voor een zeer grote verrassing gezorgd: verwennerij. Naast de collage die Adrie al op de website over mij gemaakt heeft, krijg ik nu ook nog eens een heerlijk 'theeboeket' en een fraai tovermapje, gedecoreerd met miniboekjes en gevuld met boekenbonnen. Echt helemaal te gek. En dat allemaal vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd!!!!