Verslag van zaterdag 3 maart 2007

Helaas zijn Rob Comans en Hans van Wijk afwezig en krijgen we van Frans te horen dat zijn vrouw, Henny Schouten, jammer genoeg door haar vele andere activiteiten niet langer lid kan blijven van de 'BBC-Het Oude Ambacht'. We verwelkomen echter wel Rinske Rijpma, die komt kijken of ons samenwerkingsverband iets voor haar is.

Iedereen is bepakt en bezakt naar Swifterbant gekomen, omdat de boeken voor de komende expositie in april vandaag door Jopie meegenomen zullen worden. Zij en Anton gaan 31 maart de expositie inrichten in de Openbare Bibliotheek van Vianen.

Tijdens de expositie is er voor kinderen en volwassenen gelegenheid een boekje te maken.
Jopie heeft flyers gemaakt die in Vianen verspreid zullen worden en informatie geven over 'BBC-Het Oude Ambacht' en over de workshops.Anton vertelt ons over de problemen die hij tegenkwam tijdens het maken van een grote portefeuillemap met 3 naar binnen gevouwen flappen. Voor de bekleding gebruikte hij balacron, maar toen hij de flappen op de inslagen wilde plakken, kwam er geen goede hechting tot stand. Balacron is voorzien van een coating die het tegen elkaar lijmen van de goede kanten van het materiaal belet. Anton vertelt dat hij diverse lijmsoorten gebruikte, allemaal zonder het gewenste resultaat.. Na enig piekeren heeft hij een goede oplossing gevonden door de flappen niet apart te maken, maar te integreren in het omslagmateriaal. Na het beplakken van de buitenkant van de borden, heeft hij de aangeknipte flappen 1cm naar binnen vastgelijmd op de borden en gedroogd onder bezwaar. Vervolgens heeft hij de flappen teruggeslagen, bekleed met stevig papier en met een ril naar binnen gevouwen. Daarna beplakte hij de binnenkant van de borden ook weer met hetzelfde stevige papier, tót de rillen van de beklede flappen, zodat alles perfect afgewerkt was. De flappen zitten op deze manier stevig verlijmd.

Frans heeft het 'kookboekje Neeltje' gebonden in batikstof. De naam van het boekje drukte hij op een titelschildje en heeft dat op het voorplat geplakt. Hij laat ons diverse proeven zien van het verwerken van de ongecacheerde batikstof: insmeren van de stof óf van het karton met stijfsel, insmeren van de stof óf van het bord met boekbinderslijm, bewerken van de stof met spuitlijm aan één kant óf beide kanten óf bespuiten van het karton. Zijn conclusie is dat het weinig uitmaakt welke methode je toepast, maar het aanbrengen van stijfsel op het bord vindt hij het prettigste werken. Daarna kan de stof er zondermeer opgebracht kan worden.
De schutbladen bestaan uit eigengemaakte stijfselmarmers. De marmers heeft hij na het aanbrengen van de stijfselverf bestempeld met een blad, wat een fraai effect oplevert. Het resultaat is bijzonder inspirerend en heeft tot gevolg dat we afspreken op de eerste zaterdag in mei uitgebreid met de diverse marmertechnieken te gaan experimenteren.

Verder is Frans bezig geweest met het 10e boekmodel van Goddijn. Hij wilde het boekblok maken van zelfgeschept papier, heeft dat ook gedaan, maar kwam na het naaien en licht verlijmen van de rug tot de ontdekking dat hij het boekblok niet rond kon slaan of knepen, omdat het zelfgeschepte papier jammer genoeg te stug was.
Vervolgens wilde hij de snede verven, maar ook dit verliep niet helemaal naar wens, omdat na het verven het boekblok niet te openen was zonder schade op te leveren aan de pagina's.
Ook op dit boekblok heeft hij mooie gestijfselmarmerde schutbladen aangebracht. Omdat het resultaat niet was wat hij ervan verwacht had, heeft hij het boek niet in leer gebonden, maar in kunstleer.

Er worden vandaag heel wat katernen genaaid! Marjolein, Jaap en Frans zijn ijverig bezig.

Jopie is druk in de weer met het bewerken van messing beslag.

Fem boort gaten in de platten om de borden aan te kunnen rijgen.

Anton maakt schutbladkaternen met kartonnen opvulvellen voor boekmodel 10 en helpt mij met het uitwerken van mijn idee om een Jacobsschelp als slot toe te passen op mijn te maken buidelboek.
Ik heb het model van de schelp ruwweg uit messing gezaagd, maar weet niet goed hoe ik de ribbels aan kan brengen. Anton komt op het idee dit te doen met een spijker. Hij legt de spijker op de voorgetekende lijnen en geeft dan een flinke slag met de hamer, waardoor er groeven ontstaan. Terwijl de 'schelp' in de bankschroef geklemd staat, vijl ik de rondingen langs de rand tussen de groeven.

En zo vliegt ook deze dag weer voorbij.